Zgodovina kuhinje in njena industrializacija

Zgodovina kuhinje beleži ogromen tehnološki napredek v obdobju industrializacije 19. stoletja, ko so te doživele velike spremembe s prihodom učinkovitejših železnih štedilnikov z zaprtim ognjem.

Zgodovina kuhinje zabeleži prihod štedilnikov, v katerih je en ogenj grel več kuhališč hkrati. Najprej so bili primerni le za večje prostore, z redukcijo velikosti pa so postali pravi komercialni uspeh.

Zgodovina kuhinj je povezana tudi z urbanizacijo v drugi polovici 19. stoletja. Zaradi industrializacije in vedno večjega priseljevanja v mesta, so delavci živeli v običajno slabih pogojih. Zelo pogosto so v manjših stanovanjih večnadstropnih hiš živele cele družine z najemniki. Kuhinja je tako v slabo prezračenem in slabo osvetljenem stanovanju služila kot dnevni prostor, spalnica in tudi kot kopalnica.

GA+kuhinje

Vodo se je dolgo nosilo iz vodnjakov in štedilnik je služil za ogrevanje. Napredek je tesno povezan s prihodom vodovoda, plinovoda in elektrike. Konec 19. stoletja se je počasi začel razvijati vodovod. Voda s tem še ni prišla direktno v kuhinje, ampak običajno le do posamezne hiše.

Povečano priseljevanje je prisililo mesta, da so začela načrtovati in graditi tudi kanalizacijo in plinovode. Plin je bil najprej namenjen ulični razsvetljavi. V gospodinjstva vstopi malo kasneje, najprej predvsem v premožnejših hišah, saj je bil dražji od lesa in oglja. V začetku 20. stoletja se beleži tudi stabilizacija elektrike, ki omogoči njeno širšo uporabo. V gospodinjstva pa elektrika le počasi prodre.

Zgodovina kuhinje

Zgodovina in kuhinja danes kot najbolj uporaben prostor stanovanja

Zgodovina kuhinj premožnih družin se ponovno piše drugače. V tem obdobju pride namreč le do manjših sprememb. Ti prostori so še vedno domena služabnikov in se nahajajo v kleti ali pritličju. S prihodom železnih štedilnikov z zaprtim ognjiščem in cevmi do dimnika, je postala veliko bolj čist prostor. Služabniki še naprej uporabljajo prostore tudi za spanje, ležišča pa so lahko zdaj s tal preselili na spuščeni strop. Ker ni bilo več odprtih ognjišč, niso bili več potrebni visoki stropovi za odvajanje dima.

Industrializacija je družbi predstavila tudi srednji sloj, ki je rad posnemal navade višjega sloja. Ker so bila stanovanja manjša, so prostori srednjega sloja postali glavni prostor, kjer se je zbirala družina. Dnevni prostori so bili rezervirani za posebne priložnosti in goste. Kuhinja srednjega sloja je bila zato bolj domača kot pri najpremožnejših, kjer je bila namenjena izključno opravilom služabnikov.

Najmanj sprememb pa je v tem obdobju zabeležila zgodovina kuhinje na podeželju. Saj sta se plin in voda najprej prebila v mesta, manjše vasi pa so se na novo infrastrukturo priključile veliko kasneje.

Če vas zanima kaj o racionalizaciji tega, tako obiskanega prostora vsakega doma, se sprehodite po naši spletni strani, kjer boste našli mnoge zanimive članke tudi od tem.

Kuhinja danes