Pošlji povpraševanje

Čeprav jih je težko videti, so ravne strehe nekaj posebnega

Oblike streh se razlikujejo od področja do področja. Na Krasu so že od nekdaj poznane ravne strehe, saj se je bilo nujno potrebno prilagoditi vztrajnim in močnim vetrovom, ki so ga vsakodnevno deležni. Izvedba ravne strehe v tej regiji je drugačna, od ravnih streh moderne izvedbe katere so aktualne danes. Streha vzdrži velike obremenitve če jo dobi v roke pravi mojster, najpomembnejše pa je, da je kritina (za ravne strehe) pravilno izbrana. Krovstvo ravne strehe je delo za strokovnjaka, saj ima to delo specifiko katero je potrebno obvladati. Pri izvedbi se je potrebno držati določenih navodil, ki so vsak dan bolj pomembna spričo ekstremnih vremenskih pojavov. Ti so vse pogostejši in ravne strehe jim odlično kljubujejo. Materiali, ki so na voljo za izvedbo ravne strehe so prilagojeni slabim vremenskim pogojem tako s strešno konstrukcijo, kot z zunanjo oblogo in prav zato se mnogo današnjih graditeljev odloči zanjo. Seveda to zapovedujejo tudi modne smernice zato moderne zgradbe brez ravne strehe skorajda ne boste našli. Najpogosteje jih boste zasledili tam kjer je potrebno prekriti velike površine kot so prodajni centri ali velike industrijske hale, pa tudi stanovanjske zgradbe ne zaostajajo. P

Kakšna je najboljša kritina za ravne strehe?

Kritina za ravne strehe ni kritina v pravem pomenu besede. Pojem kritina za ravne strehe v tem primeru označuje hidroizolacijo, ki nudi maksimalno zaščito predvsem pred meteorno vodo in se ponaša s stoodstotno vodotesnostjo. V današnjih dneh je postalo krovstvo ravne strehe tako izpopolnjeno, da so le te popolnoma nedovzetne za poškodbe, to pa omogočajo tudi vrhunski materiali, katere je danes mogoče dobiti na tržišču. Praktično z ravnimi strehami ni več težav, kakršne so bile včasih, ko se je uporabljala bitumenska hidroizolacija. Le to so hitro prizadeli vremenski vplivi in kaj kmalu so se pokazale razpoke in mehurji na oblogi. Tudi vzdrževanje ravne strehe je danes minimalno zahvaljujoč visoki kakovosti kritine za ravne strehe. Danes se za izvedbo uporabljajo polimer-bitumenski trakovi, ki so sestavljeni iz več plasti, prav tako pa so v uporabi visoko vzdržljivi materiali iz sintetičnih in elastomernih folij. Ravne strehe so v časih, ko se vse bolj dela na ohranjanju okolja pomembne tudi zaradi izpolnjevanja energijskih standardov, prav tako pa je mogoče z določeno izvedbo, ravne strehe, ki so posebej prilagojene, uporabiti kot parkirišča. To je najbolj opazno na prodajnih centrih, kjer je vsak meter prostora optimalno izkoriščen.

Krovstvo ravne strehe je dejavnost, ki je skoraj že umetnost

Krovstvo ravne strehe je tudi dejansko postalo neke vrste umetnost, kar je najbolj izraženo in opazno pri zelenih strehah. Zelena streha je ravna streha, ki daje možnost zasaditve rastlin modularno ali pa imajo le te drenažne plasti. Vse zelene izvedbe ravne strehe imajo prav tako pomembne lastnosti kot so hidroizolacija in posebna plast za odboj korenin, da le te ne zrasejo pregloboko in poškodujejo strukturo strehe. Poleg izolacijskih plasti, krovstvo ravne strehe zajema tudi zaščitne in podložne sloje, kateri so odvisni od njene namembnosti. Vsekakor mora biti ravna streha odporna glede na obremenitve, še posebej kadar so namenjene za parkirišče, torej kot vozne površine. Če je vse predvideno in sprojektirano tako kot mora biti, ne bi smelo biti nobenih težav in tudi vzdrževanje zato enostavno.

Vzdrževanje ravne strehe ni težavno kot je bilo v začetku

Najpogostejše težave, ki so se pojavljale v začetku gradnje ravnih streh, so bile puščanje in vlaga. Zaradi tega je vzdrževanje ravne strehe predstavljalo problem, saj se je to zaradi slabih materialov res pogosto dogajalo. Danes so materiali izpopolnjeni in hidroizolacija jo vrhunsko zaščiti pred vdorom vlage. Vzdrževanje ravne strehe predstavlja le še redni rutinski pregled.

VEČ O HIDROIZOLACIJI RAVNE STREHE