Zelena streha – izdelava zelene strehe zahteva skrbno načrtovanje

Zelena streha ima mnogo prednosti, njena izgradnja pa sega že v čas Rimljanov. Kot prvo, izdelava zelene strehe povečuje pestrost živalskih vrst, z njeno izvedbo pa vrnete naravi košček, ki ste ji ga z izgradnjo objekta, odvzeli. Prav tako ozelenitev strehe deluje izolativno, pripomore k uravnavanju temperature v notranjosti, z njo se močno znižajo stroški namenjeni ogrevanju in ohlajanju zgradbe, podaljšuje življenjsko dobo strehe same in jo ščiti pred ekstremnimi vremenskimi pojavi ter UV žarki.

Če bi v gosto naseljenih mestih vsako zgradbo prekrili z zeleno streho, bi preprečili njihovo pregrevanje v najbolj vročih mesecih. Posledično, bi porabili manj energije za ohlajanje, s tem pa bi naredili veliko dobrega za okolje.

Z izdelavo zelene strehe dobite prostor, ki ga lahko uporabite kot lastni majhen park, kar je še posebej priljubljeno v mestih, kjer je zelenja bolj malo, ali pa si izdelate vrtiček in vrtnarite. V tujini lahko na vrhu stolpnic vidite luksuzne terase, ki so jih pridobili z ozelenitvijo strehe. 

Če je izvedba pravilna in ima zelena streha detajle izvedene tako kot morajo biti, je z njo zelo malo dela, uporabiti je le potrebno rastline, prilagojene podnebju in količini padavin. 

Zelena streha – sestava zajema vodoodporno membrano, parno zaporo, zahteva pravilno odvodnjavanje, filter s protikoreninsko zaščitno plastjo in druge detajle, ki jih dobri izvajalci poznajo.