Povprečna poraba goriva in manjša poraba plina ter izračun porabe

Povprečna poraba goriva in plina se lahko zmanjša, če upoštevamo nekaj splošnih, vendar koristnih nasvetov.Manjša poraba goriva in plina je realno možna na več načinov. Od vrste našega varčevalnega ukrepa je odvisno za koliko bomo zmanjšali povprečno porabo goriva oziroma porabo plina.

kako zmanjšati povprečno porabo goriva?

Kako zmanjšati povprečno porabo goriva in koliko je mogoče prihraniti pri gorivu? Povprečno porabo goriva je možno zmanjšati na način, da pričnemo uporabljati alternativni pogon za vozila - plin s predelavo vozila na plin. Izračun prihranka s predelavo avtomobila na plin je v povprečni višini do 50%, saj koristimo cenejše gorivo, ki omogoča manjše stroške naše vožnje v primerjavi s povprečno ceno dražjega goriva - bencina.

Manjša povprečna poraba goriva in nasveti za varčno in varno vožnjo

Opcija predelave avtomobila na plin nam omogoča zmanjšati povprečne stroške goriva zaradi menjave dražjega goriva z cenejšim plinom. Drugi način za zmanjšanje povprečne porabe goriva pa je naš način vožnje in naša skrb za naše vozilo.

Povprečno porabo goriva - tako bencina, kot plina lahko zmanjšamo, če vozimo ekonomično. Ekonomična vožnja pomeni, da vozimo enakomerno in predvidljivo, saj na tak način ne potrebujemo nepotrebnega zaviranja ali pospeševanja, posledica take vožnje pa je manjša poraba goriva. Spoštovanje varnostne razdalje, ne pomeni le varne vožnje, temveč tudi varčno, saj z vzdrževano varnostno distanco, ne potrebujemo pretiranega zaviranja, temveč lahko počasi zmanjšujemo hitrost vožnje in minimalno zaviramo ali se celo izognemo zaviranju in nepotrebnemu ustavljanju v primeru ko drug avto zapušča cestišče ali menja vozni pas.


Vožnja v ovinku je optimalna, ko ponovno iz varnostnih razlogov in zmanjšanjem povprečne porabe goriva enakomerno zmanjšujemo hitrost vožnje do sredine ovinka, nato pa enakomerno dodamo plin in nadaljujemo ekonomično in varčno vožnjo. Povprečna poraba vozila je pri največjem navoru najnižja in to zmanjša porabo goriva. Kakšen je navor pri posameznemu avtomobilu lahko pogledamo v servisno knjižico avtomobila. Vožnja je užitek in »pogovor z avtomobilom« - to pomeni, da lahko slišimo, kaj nam motor sporoča in se ustrezno odzivamo predvsem z nogo na plinu in pravo predstavo. Glasnost je znak prevelikih obratov - ravno tako pa je glasen tudi motor, kateri deluje s premalo obrati - najtišje delovanje pomeni manjšo povprečno porabo goriva.

S PREDELAVO NA PLIN DO ZMANJŠANE PORABE GORIVA


Na spletu in v realnem svetu obstajajo produkti in nasveti, kako zmanjšati povprečno porabo goriva, saj je vprašanje, kako zmanjšati povprečno porabo goriva in kako prihraniti vedno prisotno vprašanje za vse voznike. Povprečno poraba je manjša, če skrbimo za to da so pnevmatike pravilno napolnjene, prav tako pa povprečno porabo goriva zmanjšuje redno servisiranje in menjava zračnih in oljnih filtrov.


Kako se izračuna poraba goriva oz plina in izračun prihranka

Kako se izračuna povprečna poraba goriva? Izračunamo jo tako, da porabljeno število litrov goriva - bencina ali plina, ter delimo s kilometri, ki smo jih prevozili in pomnožimo s 100. Povprečna poraba bencina je v primerjavi s plinom manjša v povprečju za 10%, vendar pa cena plina v povprečju nižja za 50%.

manjša poraba plina


Primer izračuna povprečnega prihranka z uporabo 1 L plina namesto 1 L bencina je sledeč:
Povprečna cena plina je 0,68 EUR, cena bencina je 1,315 EUR, ker pa avtomobil na plin porabi 10% več goriva oz plina, upoštevamo ceno za 1,1 L plina, ki znaša 0.748 torej je prihranek porabe pri plinu na prejšnjo povprečno porabo 1 litra bencina: 0.531 EUR, kar pomeni povprečno 53,10 EUR na 100 L bencina.


Torej, kašen je lahko naš prihranek s predelavo avtomobila in varčno vožnjo in kako ga izračunati? Ob naslednjem polnjenju rezervoarja pomnožite število napolnjenih litrov z 0.531 EUR ter jih povečajte za povprečnih 27% zaradi varčne, varne in ekološke vožnje.