Pošlji povpraševanje

Kako se lotiti nakupa kopalniških svetil, da bo razsvetljava ustrezna?

Opremljanje doma je tisto sladko opravilo, ki hkrati povzroča tudi nemalo preglavic. Še posebej rado se zatakne pri izbiri svetil za notranje prostore. Malo za to, ker na njih morda ne pomislimo takoj, ko pomislimo na opremo doma, malo pa tudi zaradi tega, ker je izbira na trgu zares zelo pestra, lestence pa moramo dobro uskladiti s pohištvom, ki ga za notranje prostore izberemo.

Vsak, ki se sooča z nakupom novih kopalniških svetil, se znajde pred neverjetno pestro ponudbo različnih svetilk za kopalnico, med katerimi mora izbirati. Seveda se večina strank najprej odloči za to, kakšen videz kopalniške svetilke si želijo, vendar videz svetila za v kopalnico ni vse, na kar moramo biti pozorni. Da bi bila izbira kopalniških svetil vsaj nekoliko enostavnejša, vam v spodnji vsebini ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati svetilke za kopalnico.

Svetilke za kopalnico

Pri izbiri pravega svetila za kopalnico se osredotočimo na karakteristike prostora

Nasploh je znano, da ljudje pri opremljanju notranjih prostorov radi pozabimo na razsvetljavo, ki je pravzaprav ena ključnih karakteristik prostora, ki jih le-ta ponuja. Izmed vseh prostorov pa največkrat pozabimo prav na kopalnice. Kopalnice dan danes z razvojem moderne arhitekture postajajo vse prostornejše in večje, zato je v njih nujno prilagoditi tudi svetlobo. Prav kopalnica je namreč prostor, ki potrebuje kvalitetna in močna svetila, seveda pa se lahko odločimo tudi za ambientalno osvetlitev, ki bo naredila toplo kopel še bolj sproščujočo. S pravo izbiro svetlobnih virov, lahko prostor dobi popolnoma drugačno vzdušje. Po prostoru moramo tako razporediti različne reflektorje, večje stropne in manjše pridušene luči.

Pred izbiro kopalniških svetil seveda odločite o tem, kako si želite, da vaša kopalnica izgleda. Že pred nakupom svetil navadno namreč vemo, v kateri stil bo naše opremljanje zavilo. Glede na izgled pohištva, ki ga boste za kopalnico izbrali, boste nato prilagodili še izgled kopalniških svetil. Pri samih reflektorjih lahko izbirate med različnimi tipi svetlobe. Če izberete belo svetlobo (in je tudi kopalnica v svetlejših tonih), boste ustvarili čist in moderen videz. Če se odločite za nekoliko bolj rumenkasto svetlobo, bo videz nekoliko bolj topel. Zato je vsekakor priporočljivo belim reflektorjem dodati še nekoliko bolj „toplo“ svetlobo rumene barve, saj boste tako pridobili lep kontrast. Za bolj razkošen videz, lahko klasično stropno svetilo nadomestite z visečim lestencem ali bolj veliko stropno lučjo. Videz razkošnosti dopolnite tudi z izbiro lepih brisač v ujemajočih se tonih, dišečih svečk, lepe stenske poslikave ali tapet in podobno. Če si želite sproščujočega stila, kot ga najdete v kopališčih ali morda hotelih, si lahko umislite tudi LED trakove, ki jih namestite na rob pohištva, ob robovih sten ali pa ob ogledalu.

Dobra razsvetljava kopalnice je izjemno pomembna

Pred leti je bil trend pri opremljanju kopalnice s svetili tak, da so v kopalniški prostor ljudje pretežno nameščali svetilke s srednjo svetilnostjo. Takšne svetilke prostora niso osvetlile kot bi si to želeli. To je povzročalo predvsem težave pri britju, nemalo preglavic pa je povzročalo tudi pri nanašanju make-upa. Zato so stranke pogosto dodajale manjšo svetilko tik ob umivalniku. Vendar tudi to ni prav veliko spremenilo situacije, zato se je trend svetilk slabše svetilnosti pričel opuščati.  

Danes se je trend obrnil v smer, ko skušamo s kopalniškimi svetili ustvariti ravnovesje med sproščujočo atmosfero kopališč in privatnega raja. Dan danes težimo k temu, da v kopalniškem prostoru poskrbimo za močna svetila, ki jih dopolnimo z nekoliko toplejšimi in nežnejšimi svetili. Velikokrat se stranke odločajo tudi za „dim“ svetila, ki jim lahko svetilnost enostavno prilagodimo s stikalom ter tako ustvarimo vzdušje, ki si ga v danem trenutku želimo.

LED svetila za kopalnico

Bolje je, da naročimo kakšno svetilko za kopalnico preveč, kot da je le-teh premalo

Najpogostejša napaka, ki jo pri naših strankah opažamo, je izbira premajhnega števila posameznih svetil. Stranke se osredotočajo na manjše lučke na stropu ali na luč ob umivalniku, pozabijo pa na glavni vir svetlobe. Poleg tega velja omeniti tudi, da se je bolje izogibati močnim reflektorjem nad umivalnikom, saj ti oddajajo zelo lokalizirano svetlobo, ki nas lahko v določenih trenutkih celo moti. Bolje je izbrati močno svetilo v sredini prostora, ki prostor dobro osvetli, ob robovih lahko dodamo prijetno ambientalno svetlobo, ki jo lahko po želji vklopimo ali izklopimo, nad umivalnikom pa si lahko kar za ogledalom umislimo led trak, da bo jutranja priprava ličil nepogrešljiva. Prav zaradi dobre svetlobe, ki jo ponujajo, vse pogostejšo izbiro predstavljajo LED svetila za kopalnico.

Vse več strank se odloča za razsvetljavo kopalnica z možnostjo zatemnitve

Pomembno je, da se pri opremljanju kopalnice z lučmi, odločamo za osvetlitev, ki jo lahko prilagajamo različnim dnevnim situacijam. Zelo uporabljana je tudi razsvetljava z možnostjo zatemnitve, ki jo lahko uravnavate sami in tako ustvarjate vzdušje, ki vam v danem trenutku ustreza. S stenskimi svetilkami, pa tudi s svetlobnimi žarometi, boste brez težav zagotovili dobro splošno osvetlitev prostora.