Poslovna darila: pazite da koga ne spravite v zadrego

Večina lastnikov podjetij se med praznično sezono pogosto sprašuje le kakšna poslovna darila bi podarili strankam, zaposlenim, partnerjem in vsem, ki podpirajo podjetje skozi celo leto. Vendar je še bolj kot to pomembno, da poslovna darila podarite na način, ki ne bo užalil ali ustvaril nerodnih situacij med, za vaše podjetje, pomembnimi ljudmi.

Pred nakupom poslovnih daril za stranke, sodelavce ali zaposlene razmislite o naslednjih nasvetih za poslovna darila za vse priložnosti.

poslovno darilo

  • Previdno izberite svoj proračun

Izbira zneska, ki ga boste porabili za poslovna darila, je eden najzahtevnejših delov pri obdarovanju s poslovnimi darili. Ko gre za poslovna darila za vašo ekipo, gre predvsem za tisto, kar si lahko privoščite. Poslovna darila za prodajalce, ponudnike storitev ali partnerje zunaj vašega podjetja pa je lahko nekoliko bolj občutljiva tema. Nekateri subjekti imajo omejeno dovoljenje za sprejemanje le teh. Pazite, da teh mej ne presežete s pretiravanjem. Vedno upoštevajte smernice, ki jih je navedla vodstvena ekipa glede morebitnih omejitev za izmenjavo daril.

  • Ne pozabite na nikogar

Najprej se prepričajte, da si poslovna darila za svojo ekipo lahko privoščite. Poskrbite, da bodo poslovna darila dobili vsi. Poskusite tudi razporediti, da bodo poslovna darila čim bolj enakovredna. Sprejemljivo je, da porabite nekaj več za svojo vodstveno ekipo. Morda boste porabili tudi več za zaposlene, ki so že dalj časa pri vas. Enak koncept uporabite tudi za partnerje ali ponudnike storitev zunaj vašega podjetja. V organizaciji naj sodelavci poskrbijo tudi za vključitev vseh, ne pozabite niti na eno osebo.

  • Prilagodite, kadar je mogoče

Lastniki podjetij ne morejo vedno kupiti različnih poslovnih daril za vsakega člana ekipe, partnerja in stranko. Če pa imate dokaj kratek seznam, poskusite kupiti posamezna poslovna darila, ki so primerna za vsakega prejemnika.

  • Naj bo praktično za prodajalce, dobavitelje in kupce

Čeprav je članom vaše ekipe morda zabavno podeliti šaljiva poslovna darila, ni tako enostavno presoditi, kako si tisti, ki niso v vašem podjetju, lahko predstavljajo te vrste poslovnih daril. Če niste z nekom tesno povezani, se je običajno varneje držati uporabnih izdelkov, kot so poslovna darila s tiskom, ali pa izberite za poslovna darila skodelice, morda za poslovna darila dežniki ali celo brisače kot poslovna darila.

  • Bodite previdni s humorjem

Tudi če kupujete poslovna darila za ljudi, s katerimi neposredno sodelujete, poskrbite, da bodo šaljivi predmeti primerni za prejemnika. Če niste prepričani v človekov smisel za humor ali če mislite, da bi bilo poslovno darilo lahko žaljivo za koga na vašem seznamu, to tudi upoštevajte.

  • Ne predpostavljajte, da vsi praznujejo božič

Praznične zabave in poslovna darila so precej razširjena na delovnih mestih po vsem svetu. Če pa poslovna darila podarjate zelo specifično za božič, je lahko ljudem, ki praznika ne praznujejo, zelo neprijetno.

  • Različni mednarodni običaji

Če poslujete na mednarodni ravni, imajo lahko stranke ali partnerji drugačna pričakovanja, ko gre za politiko obdarovanja. Preden kupite poslovna darila, raziščite praznične običaje v tistem delu sveta.

  • Naj bodo poslovna darila minimalna

Za podjetja je običajno, da svoje logotipe natisnejo na predmete, kot so vrečke ali kape, ki jih razdelijo kot praznična oziroma poslovna darila. Čeprav to ni »prepovedano«, se ne bi smeli zanašati na darila kot vir promocije. Prepričajte se, da so poslovna darila dejansko koristna za prejemnika, kar pomeni, da morajo biti dokaj kvalitetna, po možnosti personalizirana, logotipi pa morajo biti majhni in skriti.

  • Ustvarite smernice za člane skupine

Kot lastnik podjetja se bonton obdarovanja ne nanaša samo na predmete, ki jih podarjate vi. Deloma je tudi vaša odgovornost, da se poskusite izogniti nerodnim situacijam med zaposlenimi. Če menite, da je to potrebno, določite omejitve cen ali pravil glede nakupa za vsa poslovna darila.

  • Zahvalite se!

Ste v prazničnem času prejeli poslovna darila od članov ekipe, partnerjev ali strank? Pomembno je tudi, da se jim zahvalite. Kadar je mogoče, pošiljatelju pošljite ročno napisano (ali vsaj podpisano) zahvalo.

novoletna zabava

PREVERITE Ponudbo NOVOLETNih POSLOVNih DARIl