Jahanje na tečaju z izkušenim inštruktorjem jahanja je pravi užitek

Jahanje ima dokazano mnoge pozitivne učinke na človeka. Šole jahanja v Sloveniji ponujajo veliko, na Gradu Prestranek pa lahko doživite zares pristen stik s konji. Tečaj jahanja je le del našega konjeniškega programa. Na voljo so tečaji za otroke in odrasle, odločite pa se lahko tudi za samostojno jahanje, terapevtsko jahanje itd. Inštruktor jahanja, ki bo z vami na tečaju, je izkušen, konji za jahanje pa ustrezno dresirani. Obiščite nas na posestvu Grad Prestranek. Nahajamo se le nekaj kilometrov stran od svetovno znane Postojne in Postojnske jame. Naše posestvo je obdano s travniki in gozdovi, zato boste pri nas doživeli pristen stik z naravo. Poleg konjeniške izkušnje lahko pri nas doživite tudi nepozabno kulinarično razvajanje v Gostilnici na Gradu, kjer lahko v apartmajih tudi prenočite. Kmetijski del posestva se razprostira na kar 300 hektarjih površin, usmerjeni pa smo v pridelavo ekološkega mleka, žit in vzrejo goveda črni Angus.

inštruktor za jahanje

Jahanje na tečaju jahanja za otroke in odrasle

Tečaj jahanja je namenjen otrokom in mladostnikom, vabljeni pa tudi odrasli, kjer se boste poleg jahanja in konjeniških znanj naučili veliko o konjih. V pedagoško vodenih programih, ki jih vodi izkušen inštruktor jahanja, boste pridobili znanja, ki so ključnega pomena za gradnjo primernega odnosa do teh plemenitih živali ter za varno udejstvovanje v konjeniškem športu in vseh ostalih aktivnosti s konji. Tečaj jahanja poteka preko celega šolskega leta po vnaprej dogovorjenem urniku. Jahanje na tečaju poteka v skupini do 5 jahačev, udeleženci na tečaju pa imajo možnost pridobitve nazivov Jahač 2 in Jahač 2 po programu KZS-SKA, podobno kot v ostalih šolah jahanja v Sloveniji.

Predstavitev tečajev in programov jahanja

V naši šoli jahanja izvajamo različne jahalne programe, ki se med seboj razlikujejo glede na starost in stopnjo znanja. Za najmlajše udeležence izvajamo začetni tečaj jahanja, in sicer dva programa: Program Bronasta podkvica in Program Srebrna podkvica. Začetni tečaj je namenjen otrokom do 7. leta starosti, kjer si pridobijo osnovno znanje o konjih, o njihovi prehrani, oskrbi, anatomiji. Prav tako pa se naučijo pripraviti konja na jahanje. Nadaljevalni tečaj jahanja je Program Zlata podkvica, ki je namenjen tistim, ki so uspešno zaključili začetni tečaj. Na nadaljevalni stopnji pridobijo oziroma dopolnijo dosedanje znanje. Poleg omenjenih tečajev pa vam v naši šoli jahanjaponujamo tudi možnost pridobitve konjeniške licence. Namen licence je usmeritev interesentov v tekmovalno jahanje oziroma priprava za pridobitev licence KZS in FEI za dresuro in/ali preskakovanje ovir.

Predstavitev ostalih programom

Jahanje s konji je možno tudi v drugih programih, kot je na primer 15 minutno jahanje za otroke. Program je namenjen otrokom od 4. leta dalje, traja pa 15 minut, in sicer okrog posestva ali v jahališču, kjer se izvajajo vaje v koraku. Inštruktor jahanja pri tem konje za jahanje vodijo na roki, jahač pa na varen način spozna, kako se konj giblje in izvede določeno vajo. Tisti, ki ste vešči samostojnega jahanja, se lahko odločite za uro jahanja na islandskem ali na športnem konju. Program traja 45 minut v skupini, v čas je vključena tudi priprava konja.

šole jahanja v Sloveniji

Terapevtsko jahanje

Znano je, da so konji odlični terapevti, zato je terapija s pomočjo konja terapevtsko usmerjena in prilagojena posameznemu jahaču oziroma njegovim težavam. Predvsem pa je pomembno, da ima takšno jahanje jasno zastavljen cilj in deluje celostno - tako na fizičnem kot tudi na psihološkem in socialnem področju. Tovrstna terapija je primerna za osebe z motnjami v duševnem razvoju, za osebe z vedenjskimi težavami in s težavami na socialnem področju, za lažje gibalno ovirane osebe, za osebe z avtizmom in motanji avtističnega spektra ipd. Jahanje je zelo koristno tudi za fizično zdravje, saj vpliva na izboljšanje drže, ravnotežja, povečuje gibljivost, izboljša koordinacijo, krepi občutek za simetrijo itd.