Goveji steak s prilogo je kulinarična poslastica z Gradu Prestranek

Goveji steak s prilogo je priljubljena jed, ki si jo stranka lahko privošči v gostilni pri Gradu Prestranek. Gostilna je situirana na velikem posestvu v naravi, kjer si je mogoče ogledati kobilarno in se pridružiti tečajem jahanja. Na gradu so že v času Habsburške monarhije v 18. stoletju vzrejali konje. Sam avstrijski cesar Karel VI je historično posestvo podelil kobilarni Lipica. Danes si je mogoče na posestvu blizu Postojne privoščiti gurmanske jedi ali družinske menije. V bližnji okolici si gostje lahko ogledajo kulturne znamenitosti in neokrnjeno naravo. Otroci bodo z veseljem ugotovili, da je tradicija konjeništva še vedno močna - na posestvu je vedno mogoče videti kakšnega izmed njihovih 30 islandskih konjev.

Restavracija s steaki nudi prijetno in mirno družinsko vzdušje

Restavracijo Na Gradu stoji na veliki posestvi izven mesta. Obkrožena je s pašniki in gozdovi. Obiskovalci se lahko nadihajo svežega zraka in se sprehodijo po deželi. Hišna specialiteta gostilnice je goveji steak na žaru. Vse steak meso je ekološko pridelano.

Grad Prestranek vedno nudi raznovrstne dejavnosti in pozitivno vzdušje za družinske izlete in šolske ekskurzije. Na posesti nudijo turistične celodnevne programe za celo družino in celotedenske izlete med počitnicami za šolske otroke. Na voljo so strokovno ekskurzije in vodeni ogledi posestva in živinorejske kmetije. Poleg tega na posestvu izvajajo jahalne tečaje, pri njih pa je mogoče shraniti lastnega konja. Na zeliščnem vrtu vodijo učne urice o lastnosti zelišč in medenih izdelkov. Dnevno je mogoče najeti tudi kolo.

Goveji steak na žaru je izvrstna in priljubljena domača specialiteta

Restavracija nudi pestro izbiro jedi in pijač. Gostje se lahko posedejo na svežem zraku na odprti zunanji terasi, od koder imajo pogled na pašnike in konje. Notranji prostori so prijetni in domači, mogoče pa jih je najeti za privatne zabave. Sprejmejo do 65 oseb za raznovrstne dogodke kot so rojstni dnevi, poroke, obletnice ali poslovna srečanja. Gostje se lahko odločijo prespati v apartmajih na posestvu.

Ponudba hrane temelji na hišnih specialitetah iz lastne BIO pridelave: ekološka žita, mleko, predvsem pa Angus goveje meso. Na voljo je izvrstni goveji steak s prilogo (v omaki ali na žaru),domač golaž, pleskavice in čevapčiči. Vse goveje meso na meniju je obdelano na mestu in je vzrejeno izključno le na domači posesti pri gradu. Da bi lahko obdržali visoko kvaliteto ponudbe, je količina mesa žal omejena.

restavracija s steakigoveji steak v omaki

Kvalitetno steak meso je prednost gostilnice Gradu Prestranek

Na posestvu Gradu Prestranek trenutno deluje uspešna kmetijska dejavnost. Tri kmetije v sklopu posestva pridelujejo vse svoje proizvode ekološko. Poljedeljska dejavnost priskbi za pridelavo ekoloških žit kot so pšenica, rž, pira in koruza. Vse pridelke se obdelava v moko, ki jo uporabljajo vsak dan v restavraciji.

Na posestvu živeča čreda krav poskrbi za ekološko mleko in goveje meso. Čreda je nemške pasme Angus in obsega več kot 120 krav. Po izgledu so vse značilno temne črne barve. Dnevno je pomolzenih 2000 litrov mleka. Vse goveje meso v gostilni je vzrejeno na posestvu. Domača kmetija srednje velikosti lahko nudi veliko večjo kvaliteto mesa kot bi jo povprečno dobili v nizko-cenovnih restavracijah. Steak meso vsebuje manj maščobe in je boljše strukturirano. Na posesti je mogoče kupiti tudi suhomesnate izdelke iz Angus govejega mesa.

Jahalna šola in konji na pašnikih ob gostilni zabavno zapolnijo čas

Konji, ki se jih lahko vidi na pašnikih ob posestvu so posebne pasme. Le zadnjih 20 let se na Gradu Prestranek ukvarjajo z rejo islandskih konjev. Za pasmo je značilna robustnost in sposobnost preživetja v mrzlih, težkih razmerah, ki izvira iz naravnih danosti njihove dežele izvora. Poleg tega so islandski konji čvrsti in inteligetni - na Islandiji je bilo dolga stoletja prepovedano uvažati tuje pasme konjev, da bi zagotovili, da se bo čista reja domače vrste uspešno ohranila. Stoletja vzreje so prinesla islandskim konjem prijazni in živahni značaj. Konji so znani po svoji zanesljivosti ter svoji zvestobi in ljubezni, ki jo izkažejo lastniku. Značaj konjev je popoln za obisk najmlajših družinskih članov.