Inštruktor jahanja za otroke in začetne tečaje na gradu Prestranek

Inštruktorji jahanja delujejo na gradu Prestranek že stoletja. Tradicija konjeništva sega vse v 18. stoletje. Posestvo historičnega grada je kobilarni Lipici priključil avstrijski cesar Karel VI, oče Marije Terezije. Kobilarna se specializira za islandske konje, ki so poznani za svojo robustnost, potrpežljivost in prijazen, živahen temperament.

Konjeništvo v Prestranku izvira iz čas Habsburške Monarhije, danes pa se na historičnem posestvu otroci lahko udeležijo tečajev za jahanje. Natančen cenik za šolo jahanja na Gradu Prestranek je obljavljen na njihovi spletni strani.

Islandski konji so zanesljiva, dobrovoljna in zvesta pasma

Posebnost islandskega pasme je dolgotrajna, zgodovinska reja na skandinavskem otoku. Na Islandiji je bilo nekoč prepovedano uvažati na otok tuje konje, kar je zagotovilo več stoletno čisto rejo. Neprijazne in hladne razmere so zagotovile, da so islandki konji čvrsti in robustni. Preživijo lahko v skromnih razmerah in mrazu. Pasma je iznajdljiva in bistra, doživi pa lahko zrelih 50 let.

Konjeništvo se je na gradu razvijalo veliko pred industrijsko revolucijo in ima korenine v stari, tradicionalni vzreji. Samo islandsko pasmo pa so na posestvo prinesli šele pred 20 leti. Jahalna šola danes vključuje 30 islandskih konj, ki s svojo zanesljivostjo in prijaznostjo pripomorejo k pozitivni energiji in kvaliteti jahalnih tečajev za otroke. Konji živijo v čredah nemoteno in mirno do 4. leta. Popolnoma odrasli so šele ob 7. letu starosti, njihovo učenje pa poteka počasi in s potrpljenjem. Konj vzrejen s spoštovanjem lastnikom in otrokom izkaže veliko mero ljubezni in zvestobe.

začetni tečaj jahanja za otroke

Začetni tečaj za jahanje za otroke nudi varnost in veselje za najmlajše

Inštruktorji jahanja na Gradu z veseljem sprejemajo otroke in neizkušene jahače. Poleg jahanja se inštruktorji trudijo svoje učence naučiti ustreznega, pozitivnega odnosa do konjev. Na tečaju se mladostniki prav tako naučijo osnovnega znanja o pripravi konjev za jahanje - sedlanje, uzdanje in oskrba. Učenci predelajo snov s področja anatomije in prehrane za boljše razumevanje oskrbe za čistočo ter zdravje živali. Za boljše razumevanje kretenj in značaja konjev se pozornost posveti osnovam etologije, znanosti o vedenju živali.

Učence se vodi skozi začetne stopnje jahanja počasi, inštruktor pa je vedno prisoten. V posamezni skupini ni nikoli več kot 5 jahačev. Mladostnike se poduči o varnem udejstvovanju v konjeniških aktivnostih in športnih tekmovanjih. Šola jahanja je celoletna, namenjena šolskih otrokom do 18 leta starosti. Po dogovoru poteka urjenje do dvakrat tedensko. Začetni tečaj je namenjen otrokom od 7 leta starosti.

Terapija s konji je odlična za osebnostni razvoj in psihološko zdravje

Terapija poteka prek terapevstko usmerjene šole jahanja. Posebej specializiran inštruktor jahanja jo prilagodi vsakemu posamezniku posebej. Terapija lahko poteka brez jahanja, če oseba še ne bi bila pripravljena, in je koristna tako za um kot za telo. Upošteva se zdravsteno in fizično stanje ter želje vsakega posameznika. Primerna je za osebe z motnjami v duševnem razvoju, lažje gibalno ovirane osebe, osebe z vedenjskimi ali učnimi težavami, osebe z motnjami na avtističnemu spektru. Jahalna šola nudi terapijo tudi za gluhe, slabovidne ali slepe osebe. Pripomore pa lahko tudi osebam s težavami na socialnem področju ali hiperaktivnim osebam.

Bližina in uspešen odnos z živalmi ima dokazano pozitiven vpliv na človeško psihološko zdravje in mir. Jahanje pripomore k posameznikovi gibljivosti in koordinaciji. Izboljša se ravnotežje in drža telesa, ki je nujna za pravilen telesni razvoj. Zakrčene mišice se pri jahanju sprostijo. Na terapevstkem tečaju jahanja se jahači naučiti negovati za konja, sodelovati in komunicirati. Inštruktor jahanja pomaga razviti delovne navade, krepiti samozavest in odgovornost posameznika.

jahanje za otroke

Tečaji jahanja so pestri in primerni za vsakogar, ki si želi jahati

Inštruktor za jahanje svoje starejše učence vodi na jahanje na terenu, po peščenih poteh na posestvi Gradu Prestranek. Za resnejše jahače so na razpolago tečaji za pripravo na športna tekmovanja. Šola jahanja za otroke izvaja izpit za naziv Jahač 1 in Jahač 2; kategorije Konjeniške zveze Slovenije.

Lastnega konja je mogoče nastaniti in predati v strokovno oskrbo v grajskem hlevu. Za konje je primerno poskrbljeno. Konjem je dopuščen zunanja in notranja jahalnica, v lasti pa imajo tudi sprehajalno napravo in kopalnico za konje.

PRIJAVITE OTROKA NA JAHALNI TABOR