Jahanje konja je zelo koristno za zdravje telesa in duha


Jahanje konja je priporočljivo za otroke in odrasle, ker ima pozitiven vpliv na fizično in psihično počutje. Izboljšanje drže in ravnotežja, sprostitev zakrčenih mišic, krepitev občutka za simetrijo, povečanje gibljivosti in izboljšanje koordinacije je le nekaj koristi, ki jih nudi jahanje. S psihičnega vidika se ljudje ob konjih učijo sodelovanja in reševanja problemov. Zaupanje, čustvovanje, komunikacija in odgovornost se v družbi konjev okrepi, zato pravimo, da imajo terapevtske sposobnosti. Te sposobnosti zajemajo tudi premagovanje raznih strahov in krepitev samozavesti, ki koristijo vsem ljudem, še posebej otrokom, ki odraščajo.

Jahanje konja v Sloveniji


Naše konje lahko jahate v okolici posestva na utrjenih peščenih poteh


Jahanje za otroke je na našem posestvu Grad Prestranek zelo dobro organizirano. Nudimo razne programe, ki pripomorejo k spoznavanju in oskrbi konj ter učenju jezdenja. Od 4. leta naprej se lahko udeležijo 15 minutne vodene ježe okrog posestva ali na jahališču, kjer se izvajajo vaje v koraku. Program je zastavljen zelo varno, saj inštruktorice vodijo konje na roki, otroci pa na ta način spoznajo njihovo gibanje in izvedejo tudi kakšno vajo. Nudimo tudi ure jezdenja, ki so namenjene malo bolj izkušenim jezdecem. Po 12. letu pa se lahko otrok udeleži ježe po terenu. Poteka okrog posestva po čudovitih nasutih peščenih poteh, kar je fizična in psihična terapija. Ta program je namenjen izkušenim jezdecem, ki so samostojni v vseh treh korakih. V programu je vključena tudi priprava konja kar je krtačenje in sedlanje ter preizkus jezdečevih izkušenj. Tečaji jahanja za otroke so razdeljeni na dve stopnji: začetni in nadaljevalni. Začetni tečaj jahanja poteka v dveh stopnjah, ki se imenujeta bronasta in srebrna podkvica, nadaljevalni pa zlata podkvica ter jahač 1 in 2.


Na našem posestvu lahko poleg jahanja konja tudi prenočite in se kulinarično razvajate
Šole jahanja v Sloveniji so na voljo v vseh regijah, izvajajo se v konjeniških centrih, na rančih in na turističnih kmetijah. Na našem posestvu Grad Prestranek nudimo poleg konjeništva tudi turistične in kulinarične storitve. Nahajamo se v bližini Postojne, v objemu travnikov in gozdov. Naša turistična ponudba obsega gostilnico s šestimi nastanitvenimi enotami, konjeniškim centrom in zgodovinskim gradom Prestranek. Kmetijski del posestva sestavljajo tri kmetije, ki obsegajo kar 300 hektarjev površin. Na 130 hektarjih ekološko pridelujemo različna žita kot so pšenica, ajda, proso, pira in enozrnica. Žita, ki jih pridelamo, so namenjena prehrani naših krav, nekaj žita zmeljemo v moko, ki jo uporabljamo za pripravo jedi v naši gostilni, nekaj moke pa lahko naši obiskovalci tudi kupijo. Ukvarjamo se tudi s pridelavo mleka, katerega po večini prodamo lokalni mlekarni. Od leta 2003 vzrejamo govedo pasme Nemški črni Angus, ki ima izredno kvalitetno meso, cenjeno zaradi majhne vsebnosti maščob in lepe strukture.

Jahanje za otroke Grad Prestranek


Za zaključene skupine lahko organiziramo jahanje konj, ogled posestva in kosilo


V sklopu naše turistične ponudbe nudimo družinske pakete, jahalne tabore za otroke, organizirane oglede po posestvu za zaključene skupine, praznovanje rojstnih dni za odrasle in otroke, ter eno do tri dnevne programe. Na posestvu Grad Prestranek lahko preživite čudovito popoldne v krogu vaše družine. Paket družinski dan vključuje druženje z islandskimi konji in kosilo v naši prijetni gostilni Na Gradu. Družini je namenjen tudi vikend paket za dve osebi, ki vključuje nočitev in pogostitev, ogled grada Prestranek in ekološkega zeliščnega vrta ter jahanje. Jahalni tabori so namenjeni otrokom, ki imajo radi naravo ter živali. Tabor traja teden dni, izvajamo ga med poletnimi, zimskimi, krompirjevimi počitnicami. Predhodno znanje ježe ni pogoj za udeležbo na taboru. Za zaključene skupine organiziramo ogled posestva, ki vključuje predstavitev zgodovine gradu Prestranek, ogled islandskih konj, ogled ekološke kmetije Prestranek ter ogled našea goveda Nemški črni Angus. Druženje zaključimo s kosilom v naši gostilni Na Gradu, kjer si lahko privoščite kulinarične specialitete iz govejega mesa Angus. Pri nas vam lahko organiziramo tudi razne prireditve in slavja za otroke in odrasle. Zelo se veselimo tudi obiska najmlajših, saj je dan preživet v naravi koristen za telo in duha.

APARTMAJI V SLOVENIJI

PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE ZA OTROKE