Ideje za načrtovanje in ureditev zunanje okolice hiše

Za prvi vtis o hiši in njenih prebivalcih, predvsem pa za dobro počutje v hiši in zunaj nje, je najpomembnejša urejena okolica hiše. A pogosto se zgodi, da se pri tem pojavi težava, kako pravzaprav urediti zunanjo okolico pred in za hišo, kako razporediti vse, kar želimo tam imeti in koliko prostora nameniti posameznemu elementu.

Za načrt preoblikovanja okolice hiše lahko seveda najamete krajinskega arhitekta ali pa se preizkusite sami. V prvem primeru boste najbrž morali za projekt odšteti zajeten kupček denarja, v drugem pa se lahko zgodi, da razporeditev ne bo optimalna in jo boste kmalu spreminjali. Glavno vodilo pri načrtovanju naj bo optimalna izraba prostora, lahkopa si pomagate tudi z odgovori na spodnja vprašanja. Ob njih smo dopisali še nekaj praktičnih komentarjev, ki vam bodo prav gotovo prišli prav.

1.      Kaj želim na Vrtu?

Naredite si seznam stvari, ki jih želite imeti na vrtu (gredice, vrt, ležalnike, letno kuhinjo, vodnjak, otroška igrala itd.) ter dejavnosti, ki jih počnete ali želite početi na vrtu (sončenje, kofetkanje, pikniki in druženje z družino in prijatelji, vrtnarjenje, igranje košarke itd.). Na osnovi tega seznama boste lahko dejavnosti razporedili v sklope.

Kofetkanje, pikniki in žar kosila, druženje s prijatelji – vse to po navadi poteka na terasi oziroma na tlakovanem delu tik ob hiši. V kolikor imate večjo družino ali veliko rpijateljev, ki jih namrevate gostiti, načrtujte večji tlakovan ali drugače urejen raven prostor za druženje. Ta predel boste nato uredili z dodatno opremo, kot so ležalniki, miza stoli, žar in letna kuhinje.

Enako lahko ostale dejavnosti razporedite v grupe. Vrtnarjenje in urejanje cvetlic ter sadjarstvo gredo prav gotovo v skupno cono. V kolikor so vam vrtičkanje in ostale podobne dejavnosti v veselje, temu opravilu namenite največji prostor. Začimbe, ki jih potrebujete v kuhinji vsak dan, zasadite ob hiši (visoke grede so z razlogom vedno bolj popularne), ostalo zelenjavo in sadje pa lahko postavite oziroma načrtujete tudi malce bolj oddaljeno od same terase.

Igranje in igrala. Ta cona oziroma te dejavnosti so malce bolj kompleksne. V kolikor si vaši najmlajši želijo le gugalnice, lahko za njeno postavitev izrabite bližnje večje drevo. V kolikor pa imate doma najstnika ki si želi igrati košarko pa je potrebno razmisliti, kam postaviti koš, da bo igra varna. V kolikor imate pred hišo dovolj prostora za tlakovano ali asfaltirano površino (pot do garaže in podobno) naj se le ta ogradi in izkoristi tudi za igre z žogo. V Kolikor pred-vrta nimate pa namenite igram z žogo območje ob hiši ali pa na drugi strani vrta. Naj ne bo igrišče na istem mestu kjer nameravate preživeti piknike saj žoge rade letijo ravno po kozarcih.

Načrtovanje in ureditev oklice hiše z letno kuhinjoLetna kuhinja na vašem vrtu

2.      Koliko časa bom(o) preživel(i) na vrtu?

Načrtovanje in nato ureditev vrta prilagodite predvideni uporabi. V kolikor ga do sedaj niste uporabljali pogosto, je velika verjetnost, da ga tudi po preureditvi ne boste uporabljali vsak dan. Po navadi je za to kriva služba in druge zaposlitve, a dejstvo ostaja. Če niste pogosto doma ali pa vas delo na vrtu ne osrečuje, prilagodite design in ureditev okolice vašim navadam. V takem primeru se vam naj verjetneje izplača urediti vrt po principu »manj je več!«. Ne načrtujete na vrtu gredic ali večjega vrta v kolikor nimate časa za njegovo obdelavo.

Prav tako se izogibajte sadnemu drevju, saj je z njim veliko dela. Izberite drevesnice, ki nimajo veliko odpada, kot so žive meje, Cipresnice in podobno. Travnate površine naj bodo narejene iz travne mešanice podobne travnikom. Tako boste imeli na vrtu cvetje, košenje trave pa bo precej bolj redko kot pri angleški travi. Da vaš vrt ne bo preveč enoličen ga lahko uredite z dodatnimi uporabnimi ali okrasnimi izdelki kot so vodometi / fontane, vodnjaki, kipci, stebri ipd.

3.      Velik ali majhen vrt ter razlike pri urejanju okolice?

Urejena zunanja okolica hiše je v prvi vrsti omejena s prostorom, ki vam je na voljo. Majhen vrt zahteva popolnoma drugačno ureditev okolice hiše kot velik, saj dopušča veliko manj možnosti. Obenem pa lahko prave ideje za urejanje zunanje okolice tudi majhen prostor spremenijo v prijeten prostor za oddih ali zunanjo jedilnico. Če imate res majhen vrt a si ga želite optimalno urediti, vam svetujemo, da si priskrbite strokovnjaka, ki vam ga bo načrtoval. Majhni vrtovi so lahko prav tako kot veliki praktični, raznoliki in udobni, vendar sta njihovo načrtovanje in urejanje velikokrat bolj zahtevna.

Načrtovanje in ureditev majhnega vrta

Urejena zunanja okolica hiše z izdelki iz umetnega kamna

V prodajalni podjetja Figura vam ponujamo različne izdelke za vrtove in dvorišča, ki so plod dolgoletnih izkušenj. Gre za slovenske izdelke, zato ni posrednikov, ki bi podražili izdelek. Med ogledom naše ponudbe boste zanesljivo dobili marsikatero idejo za urejanje zunanjega okolja, skupaj z našimi svetovalci pa jih boste uresničili. Urejena okolica hiše je namreč ogledalo njenih prebivalcev in prijeten kotiček, kamor se lahko zatečete po napornem dnevu ali pa se tam družite s svojimi najbližjimi.

Več o izdelkih iz kamna