Letna kuhinja prinaša veliko radosti

Preživljanje časa na domačem dvorišču z družino in prijatelji je nekaj najlepšega, kar lahko izkusimo. Skupaj s svojimi najdražjimi bomo tako preživeli zares čarobne trenutke, ki se jih bomo spominjali še dolgo. Vse to pa lahko popestrimo, če se odločimo za letno kuhinjo, v kateri bomo različne dobrote pripravljali kar na lastnem dvorišču ali terasi in tako poskrbeli za to, da bo naše druženje nemoteno potekalo tudi med kuho.

Letna kuhinja

Kaj moramo vedeti, ko opremljamo letno kuhinjo?

Seveda pa je eno izmed glavnih vprašanj, ki se pri vsem skupaj postavlja, kako opremiti letno kuhinjo? Preden se lotimo opreme letne kuhinje, je potrebno vedeti, kaj vse si v njej sploh želimo in kakšne so naše potrebe med kuhanjem, saj je prav od njih odvisno, kaj vse bomo v letno kuhinjo na prostem postavili. V nasprotju s kuhinjo v hiši je letna kuhinja navadno bolj preprosta, v njej se moramo zavedati naravne vloge ognja in vode, s tem pa se lahko tudi nekoliko približamo naravi.

Če se bomo kuhanja v letni kuhinji lotili le občasno, se lahko odločimo za premični žar, saj je škoda vrtni prostor žrtvovati za dodatni zidano konstrukcijo. Če si zamislimo kuhinjo z vodo in ognjem, je treba vedeti, da za pomivalno korito s pipo potrebujemo vodovodno cev, jašek za praznjenje napeljave pred zimo in odtok v kanalizacijo ali vrtno čistilno napravo.

Ko govorimo o letnih kuhinjah navadno govorimo o ognju, kar nujno pomeni tudi dobro in kakovostno kurišče, če kurimo z drvmi in ogljem. V tem primeru sta potrebni šamotna obloga kurišča in odtočna luknja, ki omogoča ročno čiščenje in izplakovanje. V kolikor pa smo se odločili, da bomo raje kuhali na elektriko ali plin, moramo vse napeljave zavarovati tako, da v primeru stika z vodo ne prihaja do težav in nevarnosti. Če se soočamo s primanjkljajem prostora, ker smo se odločili na primer za letno kuhinjo na terasi, lahko mizo uporabimo tudi kot delovni pult, na katerem bomo pripravili hrano.

Več o letni kuhinji na prostem

Katere materiale uporabiti pri izdelavi letne kuhinje?

Letne kuhinje na prostem lahko dan danes najdemo v različnih oblikah, barvah in izdelane iz različnih materialov. Dobro je, da pri izbiri materialov za letno kuhinjo izberemo materiale, ki smo jih že uporabili pri urejanju dvorišča, da bo kuhinja tako nekako smiselno umeščena v naš vrt. Za ureditev letne kuhinje se v zadnjem času veliko krat uporabijo tudi magmatske kamnine, ki dobro prenašajo ekstremne temperature in udarce. Seveda so lahko fronte kuhinje v različnih materialih in barvah, nekateri se odločijo za plastične kuhinje, spet drugi imajo raje kamnite letne kuhinje. Če se odločimo za letno kuhinjo z nadstreškom lahko izberemo tudi leseno kuhinjo, vendar le ta terja veliko več vzdrževanja, saj je pozimi ne moremo obraniti hladnih zimskih temperatur.

Letne kuhinje na prostem

Kakšna letna kuhinja je vam pisana na kožo?

Pri namestitvi letne kuhinje je potrebno poskrbeti tudi za zaščito pred soncem

Seveda pa pri ureditvi letne kuhinje nikakor ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem oz. pred dežjem, ki nas lahko tudi v poletnih dneh velikokrat preseneti. Kakšno kritino izbrati je seveda vprašanje, vsekakor pa je pomembno, da je streha nad letno kuhinjo usklajena z arhitekturo hiše oz. paviljona, če je vključena v njegov kontekst. Dobro je, da pokrijemo vsaj del kuhinje, ki ga stalno uporabljamo za delo, velja pa razmisliti tudi o nadstrešku nad jedilno mizo, daj bodo lahko tako druženja v toplih poletnih dneh popolnoma brezskrbna.

Letne kuhinje ponujamo tudi v podjetju Figura, kjer lahko naše stranke izbirajo med različnimi modeli letnih kuhinj na prostem. Pri izbiri jim bomo rade volje svetovali in tako pomagali izbrati kuhinjo, ki bo ustregla vsem njihovim željam in potrebam. Ideje za letne kuhinje pa lahko najdete tudi na naši spletni strani.