Toplotna črpalka za sanitarno vodo deluje z energijo iz obnovljivih virov

Toplotna črpalka za sanitarno vodo mora biti pravilno dimenzionirana, saj mora biti sposobna ekonomično ogrevati sanitarno vodo skozi celo leto. Predstavlja veliko cenejši način ogrevanja v primerjavi z gretjem na kurilno olje, plin ali elektriko. Deluje s pomočjo elektrike, ki jo potrebuje za delovanje ventilatorja in kompresorja. Ostalo energijo pa pridobiva iz različnih obnovljivih virov. Obnovljivi viri so najbolj ekonomičen in ekološki energent, ki je brezplačen, vedno na razpolago in na voljo v neomejenih količinah. Iz ekološkega vidika je raba obnovljivih virov edini način za ohranjanje narave in boljše kvalitete življenja. V našem podjetju Atlas, ki je eno izmed vodilnih slovenskih podjetij za prodajo in vgradnjo ogrevalnih in hladilnih sistemov, smo inovativni, znani smo po tem, da iščemo rešitve izven ustaljenih okvirjev. Odlikuje nas prilagodljivost zahtevam in željam strank ter nudenje celovitih rešitev na visoki kakovostni ravni. Delujemo tako, da naprej preučimo obstoječe stanje in predlagamo sistemsko rešitev, ki jo ustrezno dimenzioniramo. Nato pripravimo načrt izvedbe, ki jo vodimo ter nadzorujemo vsa dela. Ko sistem zaženemo, ga nato tudi vzdržujemo in servisiramo. V naši ponudbi najdete dva modela toplotnih črpalk svetovno priznanega podjetja Vesttherm, ki je prvi pričel s serijsko proizvodnjo toplotnih črpalk za sanitarno vodo v Evropi.


Nudimo dva modela toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode

Prvi model toplotne črpalke z oznako VT3131/32 ECO, je namenjen tri do šest članskemu gospodinjstvu. Naprava nadomešča klasični grelnik, ki deluje na elektriko ali na kakšen drug vir energije. Običajno je nameščena v kotlovnici ali v kakšen drugem prostoru kot je na primer garaža, klet ali hodnik. Naprava zahteva za vgradnjo zelo malo prostora, za optimalno delovanje pa potrebuje zadostno zračenje. Volumen prostora v katerem je nameščena toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode mora bit vsaj 15 m3. Priporočamo, da ima prostor dobro zračenje iz drugega prostora ali od zunaj. Model VT3131/32 ECO ima napredno tehnologijo in vsebuje kakovostne komponente zaradi česar je zelo učinkovita in ima velik izkoristek. Dosega najvišje standarde energetske učinkovitosti, je ekonomična in nudi prihranek do 70% pri pripravi tople sanitarne vode. Vzdrževanje same naprave je minimalno, zato je takšen način gretja hkrati komforten in ekonomičen.

Preberite si več o modelu Vesttherm VT 313x

Montaža in vzdrževanje toplotne črpalke zrak voda za sanitarno vodo je nezahtevno in hitro

Drugi model predstavlja toplotna črpalka zrak voda za sanitarno vodo, ki ima oznako VT313/32. Glede na opravljene meritve, ki jih je izvajal akreditirani inštitut WPZ, je pridobila certifikat o učinkovitosti po standardu EN 16147. Naprava ima visoko grelno število COP in zelo dobro toplotno izolacijo, kar pomeni, da ima najnižje izgube v mirovanju med vsemi ostalimi testiranimi napravami. Kapaciteta zalogovnika je 270 litrov, toplotna moč je 1,7 kW, električna moč pa je 500 W. Montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo je preprosta in končana v nekaj urah. Popolnoma lahko nadomesti obstoječi grelnik ali pa se uporablja skupaj z obstoječim sistemom. Mogoče jo je tudi uporabljati v kombinaciji s solarnim sistemom, kar je najbolj ekonomičen način gretja.

Cena investicije toplotne črpalke za sanitarno vodo se razlikuje glede na tip naprave

Dimenzioniranje naprave je najpomembnejše opravilo pri načrtovanju ogrevalnega sistema. Za ogrevanje sanitarne vode, ki je mora biti vedno dovolj na razpolago mora biti izbrana ustrezna toplotna črpalka. Cena investicije je odvisna od tipa naprave, kar pomeni, da je zmogljivejša naprava dražja, so pa potem stroški njenega obratovanja nižji. Manjše naprave so cenejše in imajo pri vgradnji nižji stroške, pri obratovanju pa potrebujejo dodaten vir energije, kar pomeni, da so njihovi obratovalni stroški večji. Prav tako je cena investicije odvisna od tipa ogrevalne naprave. Delujejo lahko na različne obnovljive vire energije kot so zrak, zemlja ali podtalnica. Največji strošek predstavlja montaža toplotne črpalke za gretje s podtalnico. Potrebno je narediti kar zahtevne gradbene posege, je pa podtalnica najbolj zanesljiv in ekonomičen vir energije. Omogoča ogrevanje in hlajenje prostorov ter ogrevanje sanitarne vode.