Siva mrena - operacija | Očesne bolezni in simptomi sive mrene

Operacija sive mrene je najpogostejša očesna operacija in je eden najvarnejših kirurških posegov nasploh. Okulistična ambulanta za očesne bolezni dr. Vukas je prva na Hrvaškem začela z operacijami sive mrene v lokalni anesteziji, z malim rezom roženice in brez šivov. Od teh začetkov vodi kirurško ekipo za sprednji očesni segment svetovno priznani kirurg iz Ljubljane, dr. Vladimir Pfeifer.
Siva mrena je očesna bolezen, pri kateri pride do zamotnitve očesne leče, ki se nahaja za šarenico v sredini očesa. Leča postopoma porumeni in s tem preprečuje prepustnost barv krajše valovne dolžine, kakršna je na primer modra. V zdravem očesu je leča prozorna in opravlja nalogo lomljenja svetlobnih žarkov. Siva mrena pa ovira prehod svetlobe do očesnega ozadja. Simptomi sive mrene so:

  • meglen vid - podobno kot pri pogledu čez rahlo zamrznjeno steklo;
  • višja občutljivost na močno svetlobo;
  • nočna slepota;
  • barve z enim očesom vidimo drugače kot z drugim;
  • pri pogledu z enim očesom predmet vidimo dvojno in
  • povečana kratkovidnost.

Edina uspešna metoda zdravljenja sive mrene je operacija, ki jo izvajami v očesni kliniki.


Bistvo operacije sive mrene - siva mrena zamenjana s prozorno umetno lečo

Odstranitev sive mrene je natančen poseg, pred katerim je potreben podroben okulistični pregled. Za oceno izboljšanja vida je še posebej pomemben pregled očesnega ozadja. Bistvo operacije pa je v tem, da se motna naravna očesna leča (siva mrena) zamenja s prozorno umetno lečo. Postopek je kratek in neboleč ter izpeljan z mikrokirurško tehniko s pomočjo mikroskopa. Po razširitvi zenice skozi majhen stranski roženični rez uvedemo v oko instrumente ter najprej odstranimo del lečne ovojnice. Sledi utekočinjenje zamotnjene očesne leče (sive mrene) z ultrazvočno sondo. Nato v oko vbrizgamo novo umetno upogljivo lečo, ki ostane v očesu predvidoma vse življenje. Zaradi posebne tehnike je očesna rana vodoodporna in je zato ob koncu posega ni potrebno šivati.

Naj vam očesne bolezni, kot je siva mrena, ne grenijo življenja. Obiščite nas na naši spletni strani!