Karies – zobna gniloba je razlog za boleč zob

Karies ali zobna gniloba je pogosta oblika zobne bolezni, ki se začne kot majhna luknja na površini zoba. Karies je potrebno zdraviti, saj pride v nasprotnem primeru do bolečega zoba. Karies, ki ga ne zdravimo, se prebije v notranjost zoba – predre zunanjo plast sklenine in napade dentin, ki je mehkejše tkivo, iz katerega je sestavljena notranjost zoba. Z napredovanjem lahko zobni karies prizadene tudi pulpo (živo jedro zoba). Gre torej za postopno in vztrajno gnitje zob.


Vzroki zobnega kariesa oziroma zobne gnilobe

V večini primerov zobni karies oziroma zobno gnilobo povzročajo bakterije, ki se nabirajo na površini zob. Za svojo aktivnost uporabljajo sladkor iz hrane. Bakterije tvorijo zmeraj debelejši sloj in sčasoma prodrejo v strukturo zoba. Nastanek in hitrejši razvoj zobne gnilobe in kariesa pospeši pogosto uživanje sladke hrane in pijače.


V začetni fazi so zobne gnilobe in karies videti kot bele lise. V kasnejši fazi, ko karies prodre globlje v zob, se proces pospeši in napreduje hitreje. Posledica zobnega kariesa je tudi boleč zob. Mladi zobje so pri otrocih in mladostnikih zobni gnilobi in kariesu še bolj izpostavljeni, zato je potrebno sprotno preverjanje.


Oblike zobne gnilobe in kariesa ter posledice

Boleč zob je posledica draženja živčnih končičev v zobovini. Zobne bolezni je potrebno prepoznati in zdraviti. Če kariesa ne zdravimo, lahko zobna gniloba prodre globlje v zob, se razširi na celoten del čeljusti in na področje ušesa in vratu. Karies lahko prodre tudi do zobne pulpe ter povzroči vnetje, lahko povzroči celo nekrozo in posledično gangreno ali gnojno vnetje.


Za gnilobo, ki je posledica zobnega kariesa, ni zdravila. Možno ga je le odstraniti in nadomestiti z zobnimi polnili in prevlekami.


Zelo pomembni so zato preventivni ukrepi proti zobni gnilobi, med katere spadajo pravilna in redna ustna higiena, zdrav način prehranjevanje z veliko zelenjave, sadja, polnozrnatimi živili in s čim manj slaščicami in sladkimi pijačami. Eden izmed preventivnih ukrepov proti kariesu so tudi zalivke ali tesnjenje razpok. Priporočamo obisk naše zobne ambulante.


Zobna gniloba ali karies je ena izmed najpogostejših zobnih bolezni, ki ne pesti le peščice (5%) ljudi. Vendar je zobni karies mogoče s pravilno prehrano, ustrezno higieno in z rednimi pregledi pri zobozdravniku preprečiti ali vsaj zajeziti.

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
Topmed Idealia, Natalija Sakelšek s.p.
Naslov
Javorjeva ulica 4
3000 Celje
Delovni čas
pon-pet: 8:30-17h / sob 8.30-13h
Spletna stran
E-pošta
041 980 950
Seznam fraz
karies, zobni karies, zobna gniloba, zobne bolezni, boleč zob
ZEMLJEVID