Zgodovina kuhinje: vrnitev odprte kuhinje v sodobne domove


Konec 20. stoletja je z razvojem tehnologije nap kuhinja ponovno pridobila status osrednjega prostora v domu. Zgodovina kuhinje je tako zaključila prvi krog. Nov način odstranjevanja dima in vonjav iz kuhinje, je omogočila vrnitev odprte kuhinje. Odprta kuhinja je zdaj pogosto povezane z jedilnico in dnevno sobo. Zgodovina je sicer poznala odprte kuhinje tudi v vmesnem obdobju, ko je bila odprta kuhinja vezana na visok strop in strešna okna. Zato si takratno običajno stanovanje ni moglo privoščiti odprte kuhinje.


Ponovna združitev dnevnih prostorov in kuhinje je spremenila tudi pogled na kuhanje. To je postalo vedno bolj kreativna in družabna aktivnost ter nič več samo delo. Danes se piše novo poglavje v knjigi Zgodovina kuhinje. Odprte kuhinje so zdaj ne le prostor za pripravo jedi, ampak predvsem prostor za druženje s prijatelji in za skupne obroke z družino. Odprta kuhinja je tako že več kot 60 let dobrodošel trend tudi v domovanjih mladih družin, ker staršem omogoča nadzor početja otrok tudi iz kuhinje. Napredni pogled na kuhanje pa je vzajemno spremenil tudi pogled na kuhinje same. Odprte kuhinje so postale novi znak prestiža v domu. Odprta kuhinja, dobro opremljena z zelo dragimi in naprednimi aparati, je tako včasih namenjena bolj razkazovanju statusa lastnika kot pa dejanski uporabi.


Odprta kuhinja pa se v sodobne domove vrača še iz enega razloga: načina priprave hrane. Zaradi trenda zamrznjene hrane in hitro pripravljene hrane se kuhinja v marsikaterem domu uporablja vedno manj. Klasična kuhinja je tako izgubila pomen, odprta kuhinja pa omogočila, da se zanjo porabi minimalno prostora. Spet, v drugih domovih, odprta kuhinja gostitelju omogoča neprekinjeno druženje z gosti ali celo možnost prikaza kuharskih spretnosti.


Iščete novo kuhinjo za vaš dom? Vabljeni na našo spletno stran, kjer si najrazličnejše kuhinje lahko tudi ogledate!