Pošlji povpraševanje

Zunanja svetila dodajo piko na i urejenemu vrtu

Zunanja svetila so nepogrešljiv dodatek za vsak urejeni vrt, teraso, balkon ali dovoz. Redkokateri trenutki so dragocenejši od toplih poletnih noči na vrtu z družino in prijatelji, ob soju vrtnih luči, ki ustvarijo prijeten ambient.

Dandanes se arhitekti oblikovanja vrtov lotevajo čedalje bolj kreativno, lastniki le teh pa lahko izbirajo med široko paleto stilov, po katerih bodo vrtovi zasnovani. Vrt za večino ljudi ni le prostor za hišo, temveč predstavlja majhen košček narave, ki si ga lahko po mili volji ustvarijo sami.

Za nekatere je ta košček dragocen vir naravnih bogastev, kot so sadje in zelenjava, za nekatere prostor za druženja in zabave z najbližjimi, za nekatere oblika kreativno umetniškega izražanja, za nekatere pa enostavno okolje, v katerega se lahko po napornih dražljajih vsakdanjega življenja zatečejo in si spočijejo. 

zunanja svetila

Zunanje vrtne svetilke združujejo funkcijo varnosti in estetike

Zunanje vrtne svetilke niso zgolj estetski dodatek, temveč pripomorejo tudi k varnosti pri gibanju po zunanjih površinah v temi. Pomagajo obsijati temne kotičke in preprečujejo padce ali druge nezgode še posebej, kadar vrtove krasijo razni grmi, drevesa, grede ali drugi estetski elementi.

Prav tako vrtne luči omogočajo delo na vrtu tudi, ko sonce zaide in nastopi tema. To je še posebej dobrodošlo pri poletnih nočeh, kadar se pikniki zavlečejo dolgo v noč in gosti čakajo na drugi ali tretji hod svojih najljubših jedi na žaru.

Vrtna razsvetljava kot prispodoba za raj skozi tisočletja

Vrtna razsvetljava je že od začetkov sodobne človeške civilizacije ena izmed ključnih elementov, ki so pripomogli k ustvarjanju rajskega vzdušja. Od starodavnih kitajskih lampijonov, ki so ponoči okolico obarvali v prekrasno barvno svetlobo pa do arabskih lantern, s katerimi so želeli pričarati podobo rajskih vrtov, luči so nepogrešljiv del človeške civilizacije, pa čeprav so včasih prezrta.

Z izumom elektrike se je ljudem po vsem planetu omogočilo delovanje, ustvarjanje in družabno življenje še po sončnem zahodu. Tehnološki napredek je človeštvo skozi zgodovino pripeljal do točke, na kateri so zunanja svetila tako že del praktično vsakega poseljenega prostora. 


zunanje vrtne svetilke

Zunanje vrtne svetilke - kakšne vrste pa poznamo? 

Zunanje vrtne svetilke so dandanes na voljo že v vseh možnih oblikah, velikostih in barvah, saj človeška kreativnost pač ne pozna meja. Seveda pa poznamo nekaj standardnih oblik svetilk, ki se pogosto uporabljajo pri osvetlitvi zunanjih prostorov:

  • talne vgradne: kot že ime pove, se vgradijo v luknjo na tleh, žarek pa sije od spodaj navzgor, kar poskrbi za estetsko še posebej zanimiv izgled raznih stebrov, kipov in ostalih vertikalnih gradbeno umetniških objektov,
  • stenske vgradne: vgradijo se na steno, žarek pa sije od zgoraj navzdol, primerno je za lažjo vidljivost teras in gibalnih površin, 
  • stensko/stropne: vgradijo se lahko na strop ali steno, tako da obsijejo ves prostor,
  • stenske dekorativne: te luči so nekoliko bolj kreativnih in zanimivih oblik, katerih namen je estetsko poudariti stene. S sencami ustvarijo poseben občutek umetnine, žarkom pa je mogoče usmeriti tudi kot,
  • vrtne stoječe: nahajajo se na vrtovih, obsijejo gibalne poti, rastline, razne bazenčke, vodomete in ostale estetske elemente na vrtu. Omogočajo bolj varno hojo po temi,
  • z vgrajenim senzorjem IP: pri teh lučeh niso potrebna stikala, saj se vključijo pri zaznanem gibanju pod samim senzorjem, čas sijanja pa je možno nastaviti med desetimi sekundami pa vse do desetih minut,
  • reflektorji: sijejo z večjo močjo, primerni so za montažo na višje površine kot so strehe ali oboki, zaradi svoje moču pa so še posebej primerni za delovne površine, kot so zunanje delavnice, garaže, skednji ter površine, po katerih se giblje večje število ljudi.

Med kakšnimi lastnostmi je mogoče izbirati?

Zunanja svetila se razlikujejo po različnih značilnostih glede na individualne potrebe. Pomembno je poznati napajalno napetost, saj pri premali luč ne bo sijala v polnem obsegu, pri preveliki pa se lahko žarnica poškoduje.

Naslednja značilnost je življnjska doba, ki se ponavadi giblje pri okoli 30 000 urah. Nato je pomembna stopnja zaščite, ki s preprostimi besedami pomeni, kakšnim okoliščinam lahko luč izpostavimo. Tukaj gre predvsem za zaščito pred trdnimi predmeti in tekočinami.

Delovna temperatura pomeni, pod kakšnimi temperaturnimi pogoji lahko luč sije. Ponavadi se ta giblje med -20°C in + 45°C. Nato sledijo nekatere tehnične lastnosti, kot so moč, svetlobni tok in barva, izstopni kot ter energetski razred. Vrtni ambient 

Vrtna razsvetljava je definitivno element, ki ob ostalih estetskih odločitvah na zunanjih površinah ustvari takšen ambient, da se bo obiskovalec vrta počutil prijetno, sproščeno, spokojno in domače. Vse možne kreativne rešitve dandanes omogočajo popolnoma personaliziran ambient glede na želje vsakega posameznika.

Ko sonce zaide in nastopi noč, je z lučmi mogoče izpostaviti delčke zunanjih površin, ki si zaslužijo še posebno pozornost in jih čez dan ob sončnih žarkih ni mogoče videti na isti način. Ravno zato je izbor zunanjih svetil zelo pomemben del načrtovanja zunanje okolice vsakega doma, ki bo z uporabo le teh zasijala v popolnoma novi luči, preživljanje časa v takšnem ambientu pa bo prav vedno poskrbelo za posebno stanje duha.

vrtna razsvetljava