Preden se lotite urejanja okolice si izdelajte dober načrt

Urejanje okolice zajema različna opravila, ki jih je pametno izvajati po predhodno izdelanem načrtu. Idejna zasnova mora biti dobro premišljena in v skladu z željami, da se med delom plana ne spreminja, temveč se mu glede na pogoje le prilagaja. V vsakem primeru se je prenove, urejanja in vzdrževanja okolice najbolje lotiti celostno, kar pa v praksi ni vedno mogoče. Ne nazadnje je to povezano s stroški in odvisno od tega kaj si posameznik za svojo ureditev okolice zamisli. Zelo pomembno je, da si vsakdo najprej naredi čim bolj natančno oceno investicije in postavi zgornjo mejo porabe denarja, da kasneje ne pride do presenečenj in prekoračitve proračuna. Lepa ureditev okolice hiše večini ljudem, ki se radi zadržujejo zunaj pomeni veliko, zato se ti pogosto odločajo za izboljšanje njenega videza in za različne spremembe. Zaradi prijetnega in urejenega ambienta, so počitek in druženje na domačem vrtu, sprehodi med urejenimi gredicami ter kuhanje v letni kuhinji, čisti užitek in za mnoge pomenijo privilegij. Za urejanja vrtov okolice se mnogokrat najame plačane strokovnjake, veliko ljudi pa delo jemlje kot hobi in sprostitev ter ga radi postorijo sami. Določene stvari terjajo nekaj znanja in spretnosti, za vse pa je potrebno veliko dobre volje. Če sami nimate izkušenj, je bolje, da pri postavitvi letne kuhinje, polaganju tlakovcev ali postavljanju betonskih stebrov za pomoč pokličete nekoga, ki ta dela obvlada.


Urejanje okolice in ureditev vrtne kuhinje

Ko začnete urejati okolico, začnite s postavitvijo letne kuhinje


K urejanju okolice ne spada le košenje trave, sajenje vrtnin in obrezovanje sadnega drevja, ampak tudi priprava dvorišča za bivanje na prostem v toplih mesecih. Če je ureditev okolice hiše prijetna in vam bo nudila določeno intimo, se boste pred lastnim domom dobro počutili. Vrt vam bo skozi vso sezono nadomestil dnevno sobo, kuhinjo in morda kdaj tudi spalnico. V zadnjih letih so zelo zaželene letne kuhinje, ki igrajo pri urejanju vrtov in okolice pomembno vlogo. Le-te v današnjih časih niso več strogo ločene od stanovanj in so pogosto celo njihov podaljšek. Običajno so vrtne kuhinje najbolj obljuden kotiček dvorišča, saj je čez sezono vse dogajanje prestavljeno na prosto. Družine zunaj obedujejo, se družijo, gostijo prijatelje in preživljajo prosti čas še na mnoge druge načine. Ureditev okolice hiše naj bo vnaprej premišljena in izrisana. Če bo vrtna kuhinja dobro planirana bo zagotovo tudi dobro izkoriščena, kaj bo vsebovala pa je odvisno od tega kaj boste v njej počeli. Tako kot pri urejanju in vzdrževanju okolice imate tudi pri opremljanju letne kuhinje odprtih ogromno različnih možnosti. Vanjo lahko postavite premični žar, ali pa čudovit kamin, točilno pipo, morda pomivalno korito z večjim delovnim pultom, hladilnik ter vse to dopolnite z omaricami in policami. Ko bo vse na mestu poskrbite, da se bo ostala ureditev okolice skladala z opremo, ki jo boste izbrali. Stil in materiali naj bodo zaradi lepšega videza po možnosti enaki, ali pa vsaj podobni.


Vrtno kuhinjo popestrite s kakovostnim žarom


Pri urejanju vrtov okolice prevladuje prijeten, naravni videz


Urejanje vrtov okolice zajema zelo širok spekter opravil, ki jih lahko opravite sami, s pomočjo prijateljev ali pa za določena dela najamete strokovnjake. Če se ukvarjate z vrtnarjenjem naj bo v bližini vrta postavljen vodnjak. Do njega boste imeli dostop ko boste kuhali, dobro pa ga boste lahko izkoristili tudi, ko boste zalivali vrtnine. Dvorišče lahko ločite od sosedovega s čudovitimi betonskimi stebrički, pri nas pa boste našli tudi mizo in klopi v enakem stilu. Urejanje okolice pomeni prilagajanje prostora svojim potrebam. Vrt je namreč živ in z njegovo uporabo, se pogosto pokažejo določene stvari, ki bi jih morda še spremenili ali dodali. Zato ljudem, ki imajo radi urejanje in vzdrževanje okolice dela nikoli ne zmanjka. V naši ponudbi boste našli veliko betonskih izdelkov po konkurenčnih cenah, s katerimi bo ureditev okolice vašega doma še lepša in bolj funkcionalna


Različne možnosti ureditve letne kuhinje