Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah

Oznake na pnevmatikah so nam v pomoč pri prepoznavanju njihove kakovosti, pri nakupu in pravilnem vzdrževanju pnevmatik. Prvotno so se oznake na pnevmatikah uporabljale samo za prepoznavanje proizvajalca pnevmatik. Pozneje pa je zakonodaja zahtevala namestitev varnostnih oznak, da bi kupci vedeli, da gre za legalno pnevmatiko. Danes se tako oznake na pnevmatikah delijo na dve glavni skupini: bistvene oznake proizvajalci pnevmatik že dolgo uporabljajo za označevanje znamke, dimenzije in tipa (vključno s priporočenim polnilnim tlakom in smerjo kotaljenja), oznake, ki so bile dodane kasneje, pa je zahtevala zakonodaja.

Najbolj pomembne oznake na pnevmatikah so številke, ki podajajo opis pnevmatike in njeno dimenzijo. Številke 165/65 R14 79T nam denimo povedo naslednje:

  • 165 je širina pnevmatike od bočnice do bočnice, izražena v milimetrih;
  • 65 je višina pnevmatike v odstotkih glede na širino pnevmatike - presečno razmerje;
  • R pomeni radialno zgradba pnevmatike;
  • 14 je premer platišča v colah;
  • 79 je indeks nosilnosti;
  • T pa je indeks hitrosti, ki označuje največjo dovoljeno hitrost vožnje s pnevmatiko.

Oznake na pnevmatikah

Datum izdelave pnevmatike je naveden s tremi ali štirimi številkami. Sistem s tremi številkami označuje obdobje od leta 1990 do leta 1999, sistem s štirimi številkami pa obdobje od leta 2000 dalje. Prvi dve številki označujeta teden, zadnji dve pa leto izdelave. Številka 257 tako pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 25. tednu leta 1997; številka 3206 pa pomeni, da je bila izdelana v 32. tednu leta 2006.

Od 1. novembra 2012 so obvezne postale EU oznake na pnevmatikah, ki kupcu omogočajo takojšen vpogled v lastnosti pnevmatike. Kupec lahko takoj vidi, kakšno oceno ima pnevmatika v treh različnih kategorijah: porabi, oprijemu in hrupu.

Po poceni pnevmatike v AC Velič

Ob menjavi pnevmatik se pogosto izkaže, da so te preveč obrabljene in jih je treba zamenjati. AC Velič vam v sklopu vulkanizerskih storitev nudi tudi poceni pnevmatike. Morda vas skrbi, da poceni pnevmatike niso vedno kakovostne, vendar vas lahko potolažimo. Tudi naše najcenejše pnevmatike zagotavljajo varno in zanesljivo vožnjo, ne glede na vremenske razmere. V naši ponudbi boste našli različne znamke in dimenzije tako letnih kot zimskih pnevmatik, pa tudi alu in jeklena platišča različnih modelov. Prepričani smo, da boste pri nas dobili ravno prave, predvsem pa poceni pnevmatike.

Za kakovostne in najcenejše pnevmatike obiščite AC Velič. Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani!

AC Velič | Oznake na pnevmatikah, poceni pnevmatike, najcenejše pnevmatike - povezave do naše spletne strani: