Zelena streha, ki vas bo razveseljevala poleti in pozimi

Zelena streha, ki je v Sloveniji najbolj priljubljena, je ekstenzivna zazelenitev. V tem smislu smo pri nas enaki Nemcem in Avstrijcem, ki prav tako cenijo tovrstne zelene strehe. Po drugi strani pa Italijani bolj cenijo strešni vrt: gre za pravi park na strehi, ki ga krasijo drevesa in grmovnice. V velikih metropolah, predvsem v ZDA, kjer prevladujeta beton in asfalt, pa si številni ljudje omislijo strešni vrt, kjer lahko gojijo dišavnice in tudi nekaj zelenjave. Možnosti je tu torej veliko in omejitev je le malo. Zelene ravne strehe se vse bolj uveljavljajo tudi v luči trajnostnega razvoja, saj se človek vse bolj zaveda, da je prav, da naravi vrne del zelenice, ki ji ga je iztrgal, ko si je v njenem objemu ustvaril bivališče.

Zelena streha, ki je lepotna kraljica streh v Sloveniji

Ekstenzivna zazelenitev je razmeroma enostavna. Ker zahteva manj materiala kot druge zelene ravne strehe, je tudi občutno cenejša v primerjavi z drugimi tipi ozelenitve z vidika investicijskih sredstev, vzdrževanja in, ne nazadnje, statike, saj je objekt zaradi lastne manjše teže lahko manj armiran. Zato je to idealna varianta za sanacije, kjer projektanti v fazi gradnje na strehi niso predvideli velikih obremenitev. Ta zelena streha je estetsko čudovita, saj so rastline trajnice. Na severu Evrope v tej sestavi uspevajo tudi mahovi in lišaji, a pri nas zaradi toplejšega podnebja pridejo v poštev le homulice (sedumi). Te izredno odporne rože rastejo v grmičkih in ustvarijo neke vrste gost tepih, saj zajedajo ena v drugo. Zato je ozelenitev zelo pestra. Še bolj zanimivo je to, da ni v nobenem letnem času enaka, saj rastline menjajo barvne odtenke in višino. Pozimi prevladujejo puste, poleti pa živahne barve. In seveda so te barve še bolj pestre, ko rastje zacveti, kar pa zaradi različnih vrst rastlin ni nikoli ob istem času.

zelena streha

Ekstenzivna zazelenitev pripomore k vašemu zdravju

Zelena streha na hiši vlaži ozračje in nase veže prašne in strupene delce, zaradi česar pravimo, da ustvarja neke vrste mikroklimo. Poleti v njeni okolici še zdaleč ni tako vroče, kot če bi uporabili klasične strešne materiale, ki se pregrevajo.

Zelena streha vam poleti lahko omogoči prihranek

V času poletne vročine, ki je v zadnjih letih čedalje bolj peklenska, sčasoma odpove prav vsaka toplotna izolacija, saj se slej ko prej pregreje in potem dosti slabše opravlja svojo nalogo, ker  vročina vse močneje seva v zgornje etaže. Zelena streha pa načeloma pri odbijanju vročine nikoli ne odpove. Če bi odpovedala, bi to pomenilo gotovo smrt rastlin, ki si z ohlajanjem uspešno izborijo preživetje. In stranski učinek tega boja za preživetje je vaša korist: tisti, ki imajo zeleno streho na hiši, poročajo, da v poletnem času klimatsko napravo uporabljajo za tretjino manj, kot so jo uporabljali pred ozelenitvijo strešne površine. In s tem boste torej znižali obratovalne stroške objekta.

Ekstenzivna zazelenitev je modni hit, a ne modna muha

Zelena streha je v današnjem času moderna, ker kaže ekološko držo investitorja in je usklajena s trajnostnim razvojem. Toda dejstvo, da ozelenjevanje strešnih površin v Evropi poteka že slabih šest desetletij, ko ekološki moment še zdaleč ni bil tako pomemben kot danes, priča o tem, da se ozelenjevanje enostavno splača, saj ni le lepo, ampak tudi vsestransko koristno. Zato v razvitih državah pridobitev gradbenega dovoljenja za poslovne objekte pogosto pogojujejo z ozelenitvijo strehe.