Cnc stroji za obdelavo kovin so programsko vodene proizvodne naprave

Cnc stroji za obdelavo kovin, ki jih najdete v prodajnem programu podjetja Robomac so rezkalni cnc stroji, stružnice ter EDM stroji. Stružnice in vrtalne stroje imenujemo tudi obdelovalni centri, ki omogočajo proizvodnjo industrijskih izdelkov. Ti so v veliki meri prispevali k hitrejšemu razvoju industrije. Cnc stroji sestavljata dva dela: mehanski ter programski. Mehanski del izvaja fizično obdelavo materiala, krmilnik pa vodi proces obdelave materiala. Lahko rečemo, da so cnc stroji programirani avtomati. Cnc stroji so zelo fleksibilni, saj jih je mogoče hitro preurediti z enega na drug delovni proces. Preureditev se izvede z menjavo programa, če je potrebno, pa tudi z majhnimi preureditvami naprave. Programi, ki se uporabljajo pri cnc strojih so CAD in CAM. Program CAM skrbi za načrt celotnega procesa, program CAD pa za izdelavo izdelkov. Izdelava končnega produkta se prične z vnosom vseh podatkov v napravo. Sam postopek programiranja mora biti opravljen s strani strokovno usposobljenih delavcev. Cnc stroji za obdelavo kovin se uporabljajo za avtomatizacijo manjših proizvodenj.

Cnc stružnicaCnc rezkalni stroj

Rezkalne cnc naprave so zaradi njihovih lastnosti primerne za izdelavo zahtevnih produktov

Vertikalne ter horizontalne rezkalne naprave so cnc stroji, ki predstavljajo pomemben del opreme v različnih industrijskih panogah. Podjetje Robomac ima v ponudbi horizontalne rezkalne naprave znamk Hwacheon ter Kafo, ki se uporabljajo pri izdelavi zelo zahtevnih produktov. Zelo skrajšajo postopek izdelave, s čemer učinkovito optimizirajo proizvodne stroške.  Tako kot horizontalne rezkalne naprave imajo tudi vertikalne rezkalne naprave velik pomen v orodjarstvu ter ostalih industrijskih panogah. Cnc stroji proizvajalcev Hwacheon in Fanuc omogočajo hitro proizvodnjo izdelkov brez napak. Vertikalna rezkalna naprava RoboDrill ima vsestransko uporabo, zato se uporablja na različnih področjih: avtomobilska, draguljarska, urarska industrija ter orodjarstvo. RoboDrill je zelo zanesljiv rezkalni stroj, ki ima ob pravilni uporabi in doslednem vzdrževanju, zelo dolgo življenjsko dobo. Zaradi visoke hitrosti pri delu, se rezkalni stroj uporablja pri obdelavi zelo majhnih delov kot jih najdemo v elektroniki. Robustnost ter precizna strojna obdelava kovin pa omogočata delo z materiali kot sta nerjaveče jeklo, aluminij.

Horizontalne in vertikalne stružnice se uporabljajo pri izdelavi izdelkov okroglih oblik

Cnc obdelovalni stroji za kovino so tudi stružnice, ki predstavljajo najstarejše obdelovalno orodje za kovine ter ostale materiale. Vodene so računalniško, njihovo programiranje pa mora izvajati nekdo, ki ima specifično znanje pa tudi zadostne izkušnje. Ločimo horizontalne ter vertikalne stružnice. Horizontalne stružnice so avtomatizirani stroji, ki se uporabljajo pri izdelavi izdelkov okroglih oblik iz različnih materialov. Cnc stroji delujejo tako, da se obdelovanec vrti, rezilo pa ga mehansko obdeluje z gibanjem po eni ali dveh oseh. Pri tem stružnica odstranjuje odvečni material, s čemer ustvarja valjasto obliko izdelka. Horizontalna stružnica se uporablja pri obdelavi materialov v različnih velikostih. Vertikalne stružnice se uporabljajo za obdelavo težkih velikih obdelovancev. Njihova vertikalna glavna os omogoča lažje centriranje ter vpenjanje obdelovancev pri čemer se učinkovito izkoristi teža obdelovancev. Uporabne so pri izdelavi ladijskih motorjev, pri obdelavi velikih odlitkov turbin in drugje. Cnc stroji imajo številne prednosti: prilagajanje ter enostavno spremljanje procesa obdelave, optimizacija rezalnih parametrov, shranjevanje programov dela. Z njimi je mogoče ustrezno dokumentiranje orodij in nastavitev, pri čemer je lahko obdelava kovin povezana s kontrolnimi sistemi.

Preverite našo ponudbo obdelovalnih strojev.

EDM naprave zagotavljajo natančno izdelavo raznih izdelkov in zelo trdih materialov

Cnc stroji za obdelavo kovin so tudi naprave, ki izvajajo elektro erozijski postopek, namenjen obdelavi trdih materialov. Erozijska obdelava se izvaja z dvema vrstama naprav, ki jih imenujemo potopne in žične elektro erozijske naprave. Potopno elektro erozijske naprave se uporabljajo pri obdelavi različnih elektro prevodnih materialov. Dosegajo visoko natančnost izdelave, zato so primerne za izdelavo kompleksnih gravur in 3D oblik, izdelavo orodja, matric in podobno. Žični EDM stroji se uporabljajo pri rezanju natančnih oblik ter raznih struktur na kovinskih ploščah. Z njimi lahko proizvajamo kalupe za stiskanje in vbrizgavanje, profile in drugo. Naprava za žično erozijo omogoča obsežno proizvodnjo na področjih preoblikovanja kovin in plastičnih izdelkov.