Profil pnevmatik za zimo - minimalna globina profila 3 milimetre

Zimske pnevmatike imajo zaradi posebne sestave in drugačne zmesi gume boljši oprijem od letnih, zato so kos tudi vožnji po snegu in ledu. Slovenska zakonodaja določa, da je letne gume treba vsako leto do 15. novembra zamenjati za zimske. Uporaba zimske opreme je obvezna tudi pred tem datumom, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo.
Zakon kot obvezno zimsko opremo za osebna vozila določa 4 pnevmatike za zimske razmere z oznako M+S (Mud+Snow), katerih profil ne sme biti manjši od 3 milimetrov. Vse 4 zimske pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi, na isti osi pa morajo biti gume istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti.
Če je profil letnih pnevmatik najmanj 3 milimetre, jih po zakonodaji lahko uporabimo tudi za zimo. Vendar pa v tem primeru ne smemo pozabiti na ustrezne snežne verige v priboru.

Globok profil zimskih pnevmatik omogoča večjo stabilnost vozila

Pnevmatike zimske - profil pnevmatikGloblji profil pnevmatik za zimo gumi omogoča lažje odvajanje vode, plundre in snega izpod koles ter stabilnost v snegu in ledu. Poleg tega ima profil pnevmatike za zimske razmere mnogo lamel, da je kar največja površina gume v stiku s tlemi, zaradi česar je tudi njen oprijem boljši.

Čeprav je zakonsko določeno, da profil zimskih pnevmatik ne sme biti manjši od 3 milimetrov, pa jih je priporočljivo zamenjati že, ko globina profila doseže 4 milimetre. Vozne lastnosti se takrat že poslabšajo in gume lahko že na mokri podlagi izgubijo oprijem s cestiščem. Takrat pa je vozilo toliko težje usmerjati ali ustaviti.

Globino profila na zimski pnevmatiki merimo na najnižji točki med zarezami. Pri tem ne upoštevamo morebitnih izboklin na kotalni površini. Nekatere avtomobilske gume imajo celo označbe, ki nas opozarjajo, kdaj je dosežena zakonsko predpisana minimalna globina profila.

Kakovostne in cenovno ugodne zimske pnevmatike

Že imate nove zimske gume? Še ne? Potem je družba Petrol pravi naslov za vas. Smo uradni zastopnik vrhunskih pnevmatik Nokian Tyres, Hankook in pnevmatik Imperial. Naš prodajni program vključuje tudi zimske pnevmatike vseh ostalih proizvajalcev pnevmatik za osebna, tovorna, 4x4 oz. SUV ter za dostavna vozila.
Obiščite nas in si izberite svoje pnevmatike za zimske razmere. Navdušili vas bosta tako njihova kakovost kot ugodna cena. Seznam popustov za zimske gume si lahko ogledate na naši spletni strani.

Vabljeni!

Petrol d.d. | Profil pnevmatik za zimo najmanj 3 milimetre, tudi v primeru letnih pnevmatik - povezave do naše spletne strani: