E-vozila

E-vozila ali električna vozila so vozila, ki za pogon oziroma pomoč pri pogonu uporabljajo električni motorček.

E-voziloV splošnem izraz e-vozilo označuje alternativno prevozno sredstvo z vgrajeno baterijo, ki shranjuje električno energijo, potrebno za pogon izbranega vozila. Baterija e-vozila se polni doma tako, da ga priključimo na vir električne energije. Količina kilometrov, ki jih lahko prevozimo, pa je odvisna od samega e-vozila ter se pri električnih vozilih, ki jih ponujamo pri Petrolu (zložljivo električno kolo, zmogljivo moško električno kolo ter električni skuter), giblje med 30 in 60 kilometrov.

PREVERITE E-VOZILA IZ NAŠE PONUDBE

Začetki električnih vozil

Kdo je izumil prvo električno vozilo ni popolnoma jasno in zasluge pripisujemo več izumiteljem. Leta 1828 je Madžar Ányos Jedlik izdelal maketo avtomobila, ki ga je poganjal električni motor. Nekje med letoma 1832 in 1839 je Škot Robert Anderson izumil nekoliko nerodno e-vozilo, in sicer voz, ki so ga v tistem času uporabljali za transport ljudi. Leta 1835 je nizozemski profesor Sibrandus Stratingh oblikoval e-avtomobil, električno vozilo, ki mu ga je pomagal sestaviti njegov asistent Christopher Becker. V istem letu je kovač Thomas Davenport iz Vermonta izdelal še eno maketo električnega avtomobila, njemu pripada tudi zasluga za izum prvega elektromotorja z enosmernim tokom, ki pa je lahko poganjal le majhna e-vozila.

Napredek in razvoj e-vozila

Od tod je razvoj e-vozila le še napredoval. Okoli leta 1842 sta Thomas Davenport in Robert Davidson razvila bolj uspešni in praktični različici električnih vozil, vendar z baterijami, ki jih ni bilo mogoče ponovno napolniti. Boljšo in močnejšo baterijo za e-vozilo je razvil Francoz Gaston Plante leta 1865, ki jo je njegov rojak Camille Faure izpopolnil leta 1881.

Električna vozila za varno in čisto prihodnost

Konec 19. stoletja sta Francija in Velika Britanija začeli spodbujati razvoj e-vozil, še večjo popularnost pa so električna vozila dosegla v letih 1899 in 1900 z ameriško produkcijo avtomobilov.

E-vozilaPriljubljenost e-vozil se dandanes vrača. Tehnologija je omogočila, da so postala e-vozila skoraj enakovredna vozilom na plin, bencinski ali dizelski pogon, saj lahko z njimi dosežemo enakovredne hitrosti (v mejah dovoljenih hitrosti) in relativno dolge razdalje. Baterije e-vozil se preprosto polnijo doma tako, da jih priključimo na električno napetost, zato postajajo vedno bolj razširjena, cenovno ugodna in ekološko varčna prevozna sredstva (električna vozila namreč nimajo emisij in izpustov CO2 ter ne škodujejo okolju). E-vozilo (električno kolo ali električni skuter) lahko dopolnjuje vaš življenjski slog, v urbanih okoljih pa lahko popolnoma nadomesti običajno prevozno sredstvo, zanj ni treba iskati parkirnega prostora, baterijo pa preprosto napolnite kar doma.

Petrol d.d. | E-vozila, električna vozila - povezava do naše spletne strani: