Polnjenje avtoklime za udobno in prijetno vožnjo

Avto klima vozniku in potnikom zagotavlja bolj udobno in prijetno, pa tudi varnejšo vožnjo, saj je voznik zaradi primerne temperature lahko bolj zbran pri vožnji. Za brezhibno delovanje pa klimatska naprava potrebuje redno in pravilno vzdrževanje. Priporočljiv servisni interval je na vsaki 2 leti oz. enkrat na leto, če v tem času prevozimo več kot 30.000 kilometrov.
Vzdrževanje klime v avtu ne obsega samo popravil morebitnih okvar ali poškodb, temveč na začetku predvsem čiščenje posameznih delov in polnjenje avtoklime z manjkajočo količino plina. Onesnažena sta namreč lahko tako plin kot tudi mikrofilter, v sistemu pa se v tem primeru zbirajo zdravju škodljive bakterije. Z rednim mazanjem cevi in tesnil podaljšamo življenjsko dobo klimatske naprave in upočasnimo uhajanje hladilnega plina skozi mikroskopsko majhne luknje in pore. Redno vzdrževanje klime v avtu pa prinaša tudi prihranek, saj njeno pravilno delovanje zniža porabo goriva in obrabo klimatske naprave.

Polnjenje in vzdrževanje avtoklime

Kdaj je avto klima pokvarjena

Najočitnejši znak, da je z avtoklimo nekaj narobe, je neučinkovito hlajenje potniške kabine. To v praksi pomeni, da klimatska naprava poleti kljub najnižji nastavljeni temperaturi in najvišji moči hlajenja ne ohladi avtomobila, pozimi pa kljub visokim temperaturam slabo suši vlago na steklih. Zmanjšana moč hlajenja nakazuje, da plina ni dovolj oziroma da napeljava nekje pušča.
Da bi avto klima spet izpuščala le sprejemljivo količino plina, je treba izčrpati ves plin, ga v posebni napravi prečistiti in pregledati. Sledi menjava olja in ponovno polnjenje avtoklime s prečiščenim plinom. Po potrebi je treba dodati še nekaj novega, saj mora količina hladilnega plina natanko ustrezati tovarniškim zahtevam posamezne naprave.
Plin ne hladi le zraka, ki prihaja v potniško kabino, temveč tudi kompresor klimatske naprave. Če zmanjka plina oziroma ga je premalo, je tako hlajenje kompresorja veliko manj učinkovito, zato lahko pride do mehanskih poškodb. V primeru fizične okvare na kompresorju, ventilatorju ali drugih vrtljivih delih je za vzdrževanje klime v avtu že prepozno, saj je pokvarjeni del treba zamenjati. Značilni znak takšne okvare je ropot, ki je najbolj izrazit ob vklopu naprave.
Pravočasno polnjenje avtoklime s plinom bo takšne nevšečnosti zagotovo preprečilo. Sicer pa je serviserja dobro obiskati že takrat, ko iz kanalov klimatskega sistema zaznate neobičajen in neprijeten vonj.

Obiščite servisne delavnice Tip Stop Vianor. Nudimo vam strokovno vzdrževanje klime v avtu, ki po potrebi vključuje tudi polnjenje avtoklime s plinom, obenem pa poskrbimo tudi za številna druga mehanična opravila, kot je na primer avtooptika.

Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani.


Petrol d.d | Servis avto klime po ugodni ceni - povezave do naše spletne strani: