Peč na drvaPeč na drva - zaradi odlik lesa še vedno priljubljena

Peč na drva je zaradi številnih pozitivnih lastnosti lesa v marsikaterem slovenskem domu še vedno zelo priljubljena izbira. Les oz. lesna biomasa je namreč obnovljiv in zato okolju prijazen vir energije, ki je obenem relativno poceni. Peč je mogoče uporabiti tudi za centralno ogrevanje in tako s pomočjo centralnega sistema ogrevanja zagotoviti centralno pripravo toplote in pripravo sanitarne vode.

Vsaka peč na drva je sestavljena iz zalogovnika za gorivo, v katerega vlagamo les za kurjenje, zgorevalne komore, v kateri zgorevajo plini, in izmenjevalnika toplote, v katerem se toplota iz dimnih plinov prenaša na ogrevalni medij. Peč lahko polena nalaga samodejno, ročno pa ponavadi polnimo sobno peč, odprti ali zaprti kamin ter štedilnik na trda goriva.

NAJ VAS OGREJE LESNA BIOMASA

Lesna biomasa

Lesna biomasaBiomasa je ena najbolj dragocenih naravnih virov energije na Zemlji. Za pridobivanje energije lahko uporabimo različne vrste biomase, kot so lesni ostanki, energetske rastline, kmetijski ostanki, komunalni in industrijski odpadki ter mokri organski odpadki za pridobivanje bioplina. Les oz. lesna biomasa je najpogosteje uporabljena vrsta biomase, saj je primerna za kurjavo tako v obliki polen kot tudi v obliki peletov in sekancev. Lesna biomasa pri izgorevanju sprošča energijo, ki so jo drevesa prejela in uskladiščila iz sončnih žarkov.

Tradicionalna oblika kuriva za peč na drva so lesna polena. Polena so razžagani in razcepljeni kosi lesa, dolgi do 50 centimetrov, ki jih pridobivamo neposredno iz okroglega lesa slabše kakovosti ali iz predhodno izdelanih metrskih okroglic. Peč pa je namenjena tudi kurjenju lesnih peletov in sekancev.

Peč na drva Topling TPK 25Peč na drva - uporaba peletov ali sekancev

Peleti so valjaste palčke, ki nastanejo, ko suh lesen prah in žaganje stisnemo pod velikim pritiskom. Ker je njihov premer med 5 in 10 milimetrov, dolžina pa do 50 milimetrov, je njihovo pakiranje in transportiranje preprosto. Večje pelete imenujemo briketi. Briketi pa so različnih oblik in izdelani s stiskanjem lubja, suhega lesnega prahu, žaganja, oblancev ter drugih neonesnaženih lesnih ostankov. Še posebej so primerni za majhna oz. redko kurjena ognjišča, kot so kamini, savne in lončene peči. Sekanci pa so kosi sesekljanega lesa v velikosti do 10 centimetrov. Običajno jih izdelujemo iz drobnega lesa, lesa slabše kakovosti ali iz lesnih ostankov. Pomembno je, da je njihova velikost prilagojena peči na drva.

Izberite kakovostno peč na drva - izberite peč Topling TPK 25, ki vam jo ponuja Petrol.

Petrol d.d. | Peči na drva, biomasa - povezava do naše spletne strani: