Kotli na trda goriva - les je obnovljiv, domači vir energije

Kotli na trda gorivaZa gorivo za ogrevanje našega doma lahko izberemo kurilno olje, plin ali trda goriva, kot so premog, drva in biomasa. Les je obnovljiv vir energije, ki ga je v Sloveniji na voljo v zadostnih količinah. Izkoriščanje lesa za toplotno oskrbo je danes učinkovito, zanesljivo, varčno in prijazno do okolja, hkrati pa postaja tudi vse bolj udobno. Zaradi naštetih lastnosti in nenehnega razvoja tehnologije na področju lesne biomase je ta način ogrevanja zopet postal zelo priljubljen, s tem pa tudi kotli na trda goriva postajajo vse pogostejša investicija.

Ko govorimo o biomasi kot gorivu, imamo običajno v mislih les v obliki polen, sekancev ali peletov. Vendar pa lahko v pelete predelujejo tudi slamo ali bombaž. Rastline namreč pri rasti črpajo ogljik iz ozračja, ta pa se pri izgorevanju zopet sprošča. Tako kotel na biomaso proizvede občutno manj zdravju škodljivih emisij v primerjavi s fosilnimi gorivi.

OGLEJTE SI NAŠO CELOTNO PONUDBO

Kotli na trda goriva in zalogovniki

Kotli na trda goriva ravno tako učinkovito kot tisti na kurilno olje ali plin ogrevajo vodo za vaš dom. Obenem pa omenjeni kotli potrebujejo tudi prostor za shranjevanje biomase. Vsi kotli, ki delujejo na les oz. lesno biomaso, so sestavljeni iz zalogovnika za gorivo, v katerega vlagamo les za kurjenje, zgorevalne komore, v kateri zgorevajo plini, in izmenjevalnika toplote, v katerem se toplota iz dimnih plinov prenaša na ogrevalni medij. Kotel na biomaso za kurivo uporablja polena, sekance in pelete.

Kotel na biomaso - polena, sekanci in peleti

Sodobni kotli, ki za kurivo uporabljajo polena, zagotavljajo zelo dobre energetske izkoristke, sistem samodejnega vstavljanja polen v kurišče pa omogoča celodnevno neprekinjeno delovanje peči. Še boljše in hitrejše uplinjenje lesa omogočajo lesni sekanci (strojno drobljen les). Kotel na biomaso, ki za delovanje uporablja sekance, je zelo praktičen, saj skoraj v celoti deluje samodejno, le zalogovnik je treba napolniti vsakih nekaj tednov.

Drva - polenaSekanciPeleti

Podobno delujejo tudi kotli na pelete. Gre za valjaste stiskance iz žagovine, premera od 5 do 15 milimetrov in dolžine do 30 milimetrov. Peleti so močno stisnjeni in predhodno zmleti lesni ostanki, zato je njihova energijska gostota in kurilna vrednost še večja. V primerjavi s kotlom na sekance kotel na pelete zahteva približno štirikrat manj prostora za skladiščenje, zaradi česar je tudi udobnejši za uporabo.

Kotli na trda goriva so po akcijskih cenah na voljo tudi pri nas. Obiščite našo spletno stran in se odločite za kotel na biomaso. Vabljeni!

Petrol d.d. | Kotel na trda goriva, kotli na biomaso - povezava do naše spletne strani: