Poraba toplotne črpalke

Toplotne črpalke delujejo po principu sprejemanja toplotne energije iz okolice in nato oddajanja v želenem okolju. Tovrstno delovanje poznamo že pri hladilnikih, tako da ne gre za novo tehnologijo, pač pa za nov način njene uporabe.

Prednosti toplotnih črpalk so številne:

  • zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida
  • najboljši izkoristek električne energije
  • varčno ogrevanje sanitarne vode in prostorov
  • uporaba tudi za hlajenje

Poraba toplotne črpalke - neverjetni prihranki in ekološkost v enem

Poraba toplotne črpalkeČemu bi v peči, ki zasede ogromno prostora v hiši, žgali energent na 1000°C, zato da bi radiatorje segreli na 80°C, da bi ogreli stanovanje na 21°C? Neverjetna potrata energije, ob tem pa bi v zrak spustili še ogromne količine dima in saj. Toplotna črpalka deluje popolnoma drugače.

Toplotne črpalke s kolektorji posrkajo toplotno energijo iz okolja in jo preko sistema stenskega ali talnega ogrevanja prenesejo v vaš dom. Začetna investicija, ki je tudi subvencionirana s strani Ekološkega sklada Republike Slovenije, je sicer malo višja od klasičnega ogrevanja s plinom ali oljem, vendar pa se povrne že v 6-8 letih. Poleg tega ni potrebno graditi oz. uporabljati kurilnice in dimnika, pričakovana življenjska doba toplotne črpalke pa je 25-35 let, kar je vsaj dvakrat več od klasičnih peči!

Poraba toplotne črpalke je v primerjavi s fosilnimi gorivi izredno nizka:

  • TČ zrak voda prihranijo 66 % potrebne energije za ogrevanje
  • TČ zrak zrak 75 % in
  • TČ voda voda pa kar 80 %

Poraba toplotne črpalke za posamezno gospodinjstvo je odvisna od aktualnih cen energentov na trgu, potrebno pa je upoštevati tudi temperaturni režim v ogrevanju in pripravo tople sanitarne vode.

Iblo - bodite že danes del prihodnosti

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, ki jih ponuja podjetje Iblo:

V podjetju Iblo vam bomo z veseljem svetovali, katera toplotna črpalka bo najučinkovitejša za vaš dom. Pokličite nas!

Iblo | Poraba toplotne črpalke.