Delovanje toplotne črpalke uporablja zgolj obnovljive vire toplote

Toplotne črpalke so energetsko varčne ogrevalne naprave, primerne pa so tudi za hlajenje prostorov. Princip delovanja toplotne črpalke je v osnovi precej enostaven, saj za svoje delovanje toplotne črpalke uporabljajo obnovljive vire toplote v naši okolici. Toplotna črpalka iz okolice pridobi kar 75% zahtevane energije, ne obremenjuje pa okolja z toplogrednimi plini. Znanost je dokazala, da je ravno tehnologija delovanja toplotne črpalke ena od rešitev za zmanjšanje onesnaževanja in zmanjšanje emisij CO2 spuščenih v okolje.

kako deluje toplotna črpalka

Kako deluje toplotna črpalka?

Najbrž se marsikdo med vami sprašuje, kako deluje toplotna črpalka. Delovanje toplotne črpalke vam tokrat predstavljamo na primeru toplotne črpalke zrak voda. Kako torej deluje toplotna črpalka zrak voda? Za delovanje toplotne črpalke zrak vodaje potreben medij, ki oddaja toploto (v tem primeru zrak), in medij, ki toploto sprejema (v tem primeru voda oziroma sanitarna voda). Primeren je tako zrak iz okolja kot »odpadni zrak«, njegova temperatura pa mora biti vsaj približno -20 °C, v nekaterih primerih pa je delovanje toplotne črpalke možno celo pri nekoliko nižji temperaturi zraka. Tako je mogoče ogreti sanitarno vodo vse do 60 °C. Vsem tistim, ki se sprašujejo, kako deluje toplotna črpalka, naj še povemo, da gre za zelo ekološko varen način ogrevanja, saj se uporabljajo toplotni viri, ki so praktično na dosegu vaše roke in ki bi sicer najverjetneje ostali neizkoriščeni.

delovanje toplotne črpalke

Delovanje toplotne črpalke pomeni prihranek

Poraba toplotne črpalke zrak voda je odvisna od letnega časa, natančneje od temperature zraka, ki se uporablja kot toplotni vir, vendar je tudi v najhladnejših mesecih precej nižja v primerjavi z običajnimi načini ogrevanja. Delovanje toplotne črpalke torej pomeni tudi precejšen finančni prihranek - poraba toplotne črpalke zrak voda je lahko kar za 70 odstotkov nižja v primerjavi z drugimi grelnimi napravami. Nakup toplotne črpalke torej ne more biti zgrešena naložba: če se boste zanj odločili, vam bomo seveda med drugim tudi natančno pojasnili, kako deluje toplotna črpalka.