Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje prostorov

Delovanje toplotne črpalke za ogrevanje

Toplotna črpalka na elektriko je naprava, ki preusmeri toploto od vira do prostora z nižjo temperaturo. Princip delovanja toplotne črpalke je podoben delovanju klimatske naprave za hlajenje prostora, z bistveno razliko, da lahko toplotna črpalka ogreva ali hladi prostor. Torej je delovanje toplotne črpalke v osnovi precej enostavno - toplotna črpalka za ogrevanje uporablja tekočino, ki absorbira toploto, ko preide v plinasto stanje in sprosti zbrano toploto v prostor, ko se spet utekočini.
Obstaja veliko načinov ogrevanja bivalnih prostorov, odvisno seveda od naravnih virov, ki so nam na voljo, ampak med najbolj pogosto uporabljene pa vsekakor spadajo toplotne črpalke zrak voda in toplotne črpalke voda voda, obstajajo pa tudi toplotne črpalke zrak zrak, ki delujejo podobno kot klimatske naprave.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI ZRAK VODA

Cena toplotne črpalke

Toplotne črpalke porabijo za delovanje veliko manj električne energije (ali fosilnih goriv) kot konvencionalne metode ogrevanja. Z namestitvijo toplotne črpalke lahko prihranimo od dvakrat, pa vse do petkrat manj energije, kot bi jo z ogrevanjem na plin, fosilna goriva ali elektriko, zato pa je cena toplotne črpalke malce višja, vendar se nam kmalu povrne zaradi manjših obratovalnih stroškov. Prva investicija (montaža toplotne črpalke) je torej malce višja pri starejših objektih, vendar daleč najboljša opcija pri novogradnjah. Točna investicija zavisi od velikosti ogrevanega prostora, primernosti in uporabnosti naravnih virov in želene moči toplotne črpalke. Cena toplotne črpalke je zaradi konstantne rasti cen konvencionalnih metod ogrevanja izjemno ugodna.
Potrebno se je zavedati, da kvalitetne toplotne črpalke poleg ogrevanja bivalnih prostorov lahko uprabljamo tudi za hlajenje v vročih dneh.

Toplotne črpalke cenaToplotna črpalka zrak zrak cena

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Poleg ogrevanja prostorov pa so kvalitetne toplotne črpalke namenjene tudi ogrevanju sanitarne vode. Zaradi možnosti shranjevanja toplote so izjemno praktične, saj ni potrebno čakati na toplo vodo ali si ustvarjati dodatnih skrbi z nameščanjem pretočnega bojlerja. Toplotne črpalke za sanitarno vodo v trenutku poskrbijo za praktično neusahljiv vir tople vode. Tudi ob več uporabnikih ogrevane vode hkrati se čuti le minimalna sprememba v temperaturi, saj toplotne črpalke za sanitarno ogrevanje enakomerno razporejajo toploto do vseh odjemalcev.