Zakaj izbrati toplotno črpalko

Dan-danes so toplotne črpalke vedno bolj priljubljena oblika ogrevanja doma in sanitarne vode. Razlogi za to so številni, glavni med njimi pa so:

 • da se investicija v toplotno črpalko kmalu povrne s samim prihrankom na energiji,
 • da so toplotne črpalke okolju prijazen ogrevalni način, saj za delovanje v osnovi uporabljajo naravne obnovljive vire,
 • da je njihovo delovanje vedno bolj tiho in učinkovito,
 • da poseg v zgradbo ni nujno velik,
 • da je njihova velikost vedno manjša in primerna za skoraj vse prostore,
 • da se jih lahko koristi tako za talno kot stensko in stropno ogrevanje,
 • da če izberete primerno toplotno črpalko lahko dom ogrevate tudi z radiatorji,
 • da za njihovo delovanje porabite minimalno elektrike,
 • da se z nekaterimi od njih lahko tudi hladite v vročih poletnih dneh,
 • da za njihov nakup lahko prejmete tudi denarno pomoč Eko sklada,
 • itd.

Vrste in uporaba toplotnih črpalk

Vrste toplotnih črpalk

Toplotne črpalke lahko delimo na več pod kategorij. V osnovi jih delimo na podlagi naravnega vira, ki TČ omogoča črpanje toplote. Tako poznamo 3 oziroma 4 vrste toplotnih črpalk.

Najbolj pogoste in cenovno najbolj ugodne so toplotne črpalke zrak-voda. Le te za svoje delovanje koristijo zrak, ga z minimalno pomočjo električne energije ogrejejo, in mu spremenijo agregatno stanje in tako ogrevajo vaš dom, v določenih primerih pa TČ ogrevajo tudi sanitarno vodo. Kvalitetne toplotne črpalke zrak voda, lahko optimalno ogrevajo vaš doma tudi pri -25°C zunanje temperature.

Uporaba druge in tretje verzije toplotnih črpalk, pa je predvsem odvisna od naravnih danosti. Namreč toplotna črpalka voda-voda za svoje delovanje uporablja podzemno ali nadzemno vodo. Torej boste lahko takšno toplotno črpalko koristili le v kolikor živite blizu enega ali drugega vodnega vira. Prav tako je vložek za montažo takšne toplotne črpalke večji od črpalke zrak – voda. V kolikor se vseeno odločite za nakup TČ voda-voda, pa vedite, da bo vložek malce nižji v kolikor živite blizu nadzemnega vodnega vira.

Toplotne črpalke zemlja – voda za svoj vir energije uporabljajo zemljo oziroma toplotno energijo pod zemeljskim površjem na globini pod 1,5 m. Pri obeh verzijah zemlja-voda ali voda-voda so v osnovi potrebni geodetski posegi oziroma izdelava vrtanin.

Poznano tudi tako imenovane toplotne črpalke zrak-zrak, ki za svode delovanje tako kot toplotne črpalke zrak – voda koristijo zunanji zrak, vendar le temu ne spreminjajo agregatnega stanja. Zrak se z minimalno pomočjo električne energije segreje in se nato direktno spusti v prostor. K zmanjšani energijski porabi pripomore sistem znotraj toplotne črpalke, kot tudi istem rekuperacije zraka. Nekateri takšne toplotne črpalke imenujejo tudi zelo varčne klimatske naprave. Primerne so tako za ogrevanje kot hlajenje vaših prostorov.

Delitev toplotnih črpalk glede na njihovo moč delovanja

Toplotne črpalke delimo tudi na njihovo moč delovanja. V osnovi jih delimo na nizkotemperaturne in visokotemperaturne toplotne črpalke. Ne biti presenečeni če od določenih ponudnikov pridobite ponudbo tudi za srednje-temperaturno TČ. Le te so nekakšen hibrid med eno in drugo.

Zakaj takšna delitev?

Moramo vedeti da so potrebe po ogrevanju predvsem odvisne od tega kje živimo, ali je to samostojna hiša ali stanovanje v bloku, ali živimo nekje ker so več sence, več vlage in kjer so dolge zime ali pa naš dom stoji na sončnih, ne pretirano deževnih legah itd. Izbora toplotne črpalke je odvisna od vsega naštetega, najbolj pomemben pa je odgovor naslednje vprašanje. Živite v starejšem ne obnovljenem objektu ali v varčni novo gradnji oziroma ne davno obnovljenem objektu, katerega izolacija je odlična.

V kolikor živite v starejšem objektu, kjer izolacija ni najboljša, okna pa so delana še po starem principu, vam priporočamo, da si ogledate visokotemperaturne črpalke, katere lahko uporabite tudi na obstoječem radiator sistemu.

V kolikor pa živite v obnovljenem stanovanju z dobro izolacijo ali pa celo v novogradnji, v takšnem primeru glejte med široko ponudbo nizkotemperaturnimi toplotnimi črpalkami.


Več o toplotnih črpalkah si lahko preberete na spletni strani podjetja Iblo, ali pa obiščete njihov salon in se osebno pogovorite s strokovnjaki.

IBLO: PRODAJA, MONTAŽA IN SERVIS