Varčno centralno ogrevanje - Toplotne črpalke za ogrevanje hiše

Način za ogrevanje hiše ali stanovanja je zelo pomembna odločitev, ko gradite ali obnavljate svoj dom. Na voljo je ogromno možnosti za ogrevanje, ključ pa je, da poiščete najprimernejši in varčen način, odvisno od vaših preferenc, finančnih možnosti in oblike, velikosti ter namembnosti stanovanja oz. ogrevanih prostorov. Nekateri sistemi imajo denimo visok izkoristek energije (toplotna črpalka za ogrevanje, ogrevanje na biomaso, sončno ogrevanje), torej gre za varčno ogrevanje prostorov, gre pa morda za večje začetne investicije in večje posege v infrastrukturo prostorov in neposredne okolice.

Ogrevanje s toplotno črpalko

NUDIMO TUDI VISOKOTEMPERATURNE TOPLOTNE ČRPALKE

Izberite primeren način ogrevanja hiše in drugih prostorov

Preden se odločite o načinu za ogrevanje prostorov, se vprašajte: »Kakšen potrebe in zahteve imam, kar zadeva ogrevanje?«, »Bodo sobe konstantno ali samo začasno ogrevane?«, »V katerih prostorih potrebujem ogrevanje?« in morda celo »Kakšno podnebje je tu?«. Za toplotne črpalke za ogrevanje recimo je pomembno vedeti katere opcije so nam omogočene zaradi podnebja in katere ne. Pomembne so tudi vaše preference oz. okus, saj so res morda klasični železni radiatorji trpežni in zelo učinkoviti pri shranjevanju toplote, zgubijo pa precej hitro po namestitvi svoj nov izgled. Mobilni aluminijasti radiatorji, pa se lahko namestijo na katerokoli površino ali steno in so dekorativno veliko boljša izbira. Poleg tradicionalnih možnosti ogrevanja vašega stanovanja, pa je izjemno smiselno razmisliti tudi o možnosti namestitve toplotne črpalke za centralno ogrevanje, različnih oblik toplozračnega ogrevanja, če živite v bolj sončnih krajih pa morda še najbolj primerno solarno ogrevanje. Toplotna črpalka, kot ena izmed možnosti je podrobneje opisana na ostalih podstraneh, obstaja namreč več različnih oblik ogrevanja s toplotno črpalko (toplotna črpalka zrak voda, toplotna črpalka zrak zrak, toplotna črpalka voda voda). Več informacij o naši ponudbi nahttp://www.iblo.si/toplotne-crpalke-monoblock.

Plinsko ogrevanje oz. ogrevanje na plin, kot izbira za ogrevanje prostorov vašega doma spada med starejše oblike in se množično uporablja še danes, zaradi dobrega razmerja med porabo energije in relativno enostavnostjo montaže sistema. Moderni sistemi za ogrevanje na plin pa izrabljajo še radiacijsko metodo ogrevanja zraka, ki ne širi toplote konvekcijsko, ampak preko absorbcije ljudi in objektov, ki se nahajajo v ogrevanem prostoru. Ta način ogrevanja je še posebej uporaben za zunanje ogrevanje, kjer bi bilo sicer precej neekonomično na drugačne načine ogrevati večje količine hladnega zraka, torej gre za varčno ogrevanje.

VEČ O TOPLOTNI ČRPALKI ZRAK ZRAK


Dodatno je smiselno razmisliti poleg namestitve radiatorjev tudi o možnosti za stensko in talno ogrevanje vašega doma. Obe možnosti sta nadvse uporabni pri novogradnjah, vendar predstavljata znatno investicijo v primeru obnavljanja starejšega stanovanja ali hiše. Pri razmišljanju o poceni ogrevanju se je pomembno zavedati, da gre velik del energije za ogrevanje vode in natančneje še za ogrevanje sanitarne vode. Seveda vam vedno preostane možnost bolj varčne porabe vode, ampak če razmislimo o vzdrževalno ugodnih, vendar investicijsko dražjih opcijah ogrevanja, kot denimo uporaba toplotne črpalke za ogrevanje, kmalu opazimo razliko v mesečnih stroških za ogrevanje hiše. Oglejte si cene toplotnih črpalk.

Vrste toplotnih črpalk