Pošlji povpraševanje

Nizkoenergijske hiše – gradnja pasivnih hiš pri nas

Nizkoenergijska hiša je v zadnjih nekaj letih postala trend ali pa že kar zlat standard pri gradnji hiše. Vendar še vedno velja, da se posamezniki pri odločitvi za pasivno ali nizkoenergijsko hišo, soočajo s številnimi vprašanji, kot so na primer:

  • kakšne so prednosti pasivne ali nizkoenergijske hiše
  • kakšna je pravzaprav razlika med omenjenima gradnjama
  • kaj moram vedeti o zračenju nizkoenergijske hiše
  • kako je z njenim ogrevanjem

Gradnja nizkoenergijske hiše

Pasivna ali nizkoenergijska hiša – kakšne so pravzaprav razlike?

Vse to in še več so vprašanja, na katera si moramo odgovoriti, preden se odločimo za gradnjo pasivne ali nizkoenergijske hiše. Seveda pa si moramo najprej pogledati, kakšna je razlika med njima. Ko se odločamo med pasivno ali nizkoenergijsko hišo, bomo ugotovili, da je meja med njima tanka, po nekod pa že skoraj zabrisana.

V definiciji velja, da je pasivna hiša tista, ki za ogrevanje na leto porabi 14,5 kWh/m², nizkoenergijska hiša pa takšna, ki letno porabi 15,5 kWh/m². Vsekakor pa velja, da je energijsko varčna hiša tista, ki zagotavlja kar se da udobno bivanje (primerna toplota in raven vlage, kakovost zraka, svetlost) pri čim nižjih stroških gradnje, obratovanja in vzdrževanja.

Pri vprašanju »Pasivna ali nizkoenergijska hiša?« moramo vedeti, da imata obe vrsti objektov pravzaprav veliko skupnega, se pa seveda razlikujeta v detajlih. Pri načrtovanju tako pasivne kot nizkoenergijske hiše je treba upoštevati bioklimatske danosti na parceli in pozidanost v neposredni bližini. Šele, ko bomo upoštevali vsa dejstva prostora, na katerem se gradnje hiše lotevamo, si bomo lahko na vprašanje »pasivna ali nizkoenergijska hiša« enostavneje odgovorili.

Pasivna ali nizkoenergijska hiša

Hitra in zanesljiva gradnja nizkoenergijskih hiš v podjetju JUBHome

V JUBHome ponujajo možnost gradnje nizkoenergijske hiše, ki je zgrajena s pomočjo edinstvenega ICF sistema gradnje. Gre za okrajšavo za Insulated Concrete Form, v slovenščini pa temu sistemu gradnje rečemo tudi gradnja hiše z izgubljenim opažem. Stena se pri tem načinu gradnje sestavi iz votlih stenskih elementov JUBHome WALL, ki jih sestavlja grafitni EPS. V vmesni prostor se med gradnjo nizkoenergijske hiše vstavlja vertikalna in horizontalna armatura, kasneje pa se ta prostor zalije s črpnim betonom.

Notranji in zunanji sloj iz grafitnega EPS v času gradnje služita kot izgubljeni opaž, po betoniranju pa predstavljata toplotno izolacijo. Tak sistem gradnje nizkoenergijske hiše nam omogoča hitro gradnjo, poleg tega pa poskrbi tudi za zelo visoko toplotno izolativnost in zrakotesnost ovoja ter visoko toplotno stabilnost konstrukcije.

Gradnja hiše - nizkoenergijske ali pasivne

Kako dolgo gradnja nizkoenergijske hiše pravzaprav traja?

Vsem, ki se odločijo za gradnjo hiše, se zastavlja vprašanje, kako dolgo ta gradnja poteka. Pri gradnji JUBHome hiše gre za hitrejši način gradnje, kot je na priemr klasična gradnja, saj sistem omogoča relativno hitro sestavljanje elementov ter takojšnjo vgradnjo armature in betona. Nizkoenergijska hiša JUBhome je tako do četrte gradbene faze zgrajena v približno dveh mesecih po tem, ko se uredi temeljna plošča.

Tudi finalizacija del pri gradnji nizkoenergijske hiše načeloma poteka precej hitreje kot pri klasični gradnji, saj se lahko več del izvaja istočasno. Tudi izvedba instalacij je enostavnejša in tako nujno tudi hitrejša, saj odpade dolbljenje - večina instalacij namreč poteka v notranjem sloju toplotne izolacije.

Nizkoenergijske hiše

Kako je z varčnostjo nizkoenergijske hiše JUBHome?

Nemalo vprašanj se postavlja tudi okrog tega, kako zelo varčna bo nova nizkoenergijska hiša. Hiše JUBHome so odlično izolirane, so zrakotesne, pri prezračevanju pa vračajo delež toplote nazaj v prostor, zato letno za ogrevanje in hlajenje hiše lastniki porabljajo zelo malo energije.

Ena izmed značilnosti hiš JUBHome je, da za svoje ogrevanje pretežno uporabljajo naravne vire energije, ki jih pridobijo iz okolja. Ogrevanje največkrat poteka s pomočjo toplotne črpalke, ki toploto vzame iz vode, zraka ali zemlje ter jo z uporabo električne energije dvigne na za ogrevanje primeren nivo.

Pri zniževanju toplotnih izgub pri gradnji nizkoenergijske hiše pa vse bolj pomembni postajajo toplotni mostovi, ki se jim je potrebno v največji možni meri izogniti. Nizkoenergijske hiše JUBHome se ponašajo z zanemarljivimi toplotnimi mostovi, kar vodi v prijetno bivanje v objektu, poleg tega pa ob primerni zračni vlagi v objektu onemogočajo nastanek plesni.

Pasivna ali nizkoenergijska hiša

Kako je s prezračevanjem nizkoenergijskih hiš – ali res ni dovoljeno odpirati oken?

Prezračevanje nizkoenergijskih hiš se navadno izvaja s pomočjo rekuperacije. Gre za način prezračevanja, pri katerem se toplota odpadnega zraka odvzame slabemu zraku, ki ga odvajamo iz prostora, z njo pa se ograje hladnejši zrak, ki v prostor vstopa. Prezračevanje z rekuperacijo toplote zagotavlja nenehno izmenjavo zraka, pri čemer se med 75% in 90% toplote iz odpadnega zraka vrne nazaj z ogrevanjem svežega zraka, ki ga vpihujemo v stavbo.

Nemalokrat v JUBHome naletimo tudi na vprašanje ali v nizkoenergijski hiši JUBHome ne smemo odpirati oken. V resnici je ravno nasprotno. V prehodnih letnih časih, ko razlike med zunanjo in notranjo temperaturo niso opazne oziroma kadar so celo dobrodošle, lahko prezračevanje z rekuperacijo izključimo in ga nadomestimo z odpiranjem oken – tako brez toplotnih izgub in brez stroškov prezračevanja izboljšamo kvaliteto zraka. Prav tako je v vročih poletnih mesecih, kadar so nočne zunanje temperature nižje od notranjih, celo priporočljivo hišo ohladiti z nočnim odpiranjem oken.