Pasivna hiša je nizkoenergijska hiša posebnih standardov

Preden se odločimo za gradnjo pasivne hiše, moramo poznati vse prednosti, ki jih bomo s takšno gradnjo pridobili. Slednjih je veliko, nizkoenergijske oz. pasivne hiše, pa v zadnjih letih predstavljajo nov trend gradnje stanovanjskih hiš.

Pasivna hiša je hiša grajena po standardu, ki je leta 1991 nastal na podlagi zelo uspešnega nemškega pilotnega objekta. Njen standard določa raven udobja, energijske učinkovitosti, delež rabe energije iz obnovljivih virov in natančno definira največje dopustne toplotne izgube. 

Določa tudi dovoljeno prehodnost konstrukcij in stavbnega pohištva uporabljenega na ovoju stavbe pasivne hiše, raven zrakotesnosti, odsotnost toplotnih mostov, največjo dovoljeno rabo primarne energije za delovanje stavbe ter letno potrebno toploto za ogrevanje.

Pasivna hiša izračun

Gradnja pasivne hiše prinaša mnoge prednosti – izračunajte in primerjajte

Da bi lahko uspešno načrtovali in razumeli delovanje takšne hiše, je potrebno različne parametre preračunati s pomočjo programa PHPP. Pri JUBHome bomo s pomočjo programa optimizirali debeline izolacij, stroške zaradi toplotnih izgub, toplotne prehodnosti, fazni zamik ter izdelali izračune povezane z ogrevanjem, sanitarno vodo, prezračevanjem, ipd.

Izvedite več tudi o masivni hiši >>

Gradnja pasivne hiše na ključ poteka hitro, organizirano in kvalitetno

Ob ustreznem načrtovanju in izbiri materialov je lahko zelo ugodna in cenejša od večine običajnih gradenj, pri tem pa ponuja večje bivalno udobje in nizke vzdrževalne stroške. Res je, da je investicija pri namestitvi izolacije, tesnjenja ter kontroliranega prezračevanja z rekuperacijo pri gradnji pasivne hiše nekoliko večja, kar pa vpliva na zmanjšanje ostalih stroškov.

Poleg tega se lahko pasivne hiše podjetja JUBHome pohvalijo z izjemno hitrim in učinkovitim sistemom gradnje, hiša pa je lahko tako končana že približno v roku sedmih mesecev od dneva začetka gradnje. Sistem po katerem so pasivne hiše zgrajene se imenuje ICF sistem (Insulated Concrete Form). Pri gradnji pasivne hiše stene sestavimo iz votlih stenskih elementov. V vmesni prostor med sestavljanjem vstavljamo vertikalno in horizontalno armaturo, nato pa ta prostor zalijemo s črpnim betonom. Notranji in zunanji del, ki sta sestavljena iz grafitnega EPS v času gradnje služita kot opaž. Tak sistem gradnje objekta nam poleg hitre izvedbe pri relativno tankih stenah omogoča zelo visoko toplotno izolativnost in zrakotesnost ovoja ter visoko toplotno stabilnost konstrukcije.

Vse našteto je pri nizkoenergijskih gradnjah, sploh v primeru gradnje pasivnih hiš na ključ izjemno pomembno. Takšna gradnja nam omogoča hitro napredovanje, saj nam sistem ponuja možnost hitrega sestavljanja elementov, poleg tega pa lahko armaturo in beton vgradimo takoj. Tudi finalizacija poteka hitreje kot pri klasični gradnji, saj istočasno izvajamo tako nosilne zidove kot tudi fasadno izolacijo obodnih sten. Nenazadnje pa je hitrejša in enostavnejša tudi izvedba instalacij. Pasivna hiša na ključ bo tako končana v samo nekaj mesecih od pričetka gradnje.

Gradnja pasivne hiše z izolacijo

Izolacija v pasivni hiši omogoča prihranke pri ogrevanju in hlajenju

Debelina izolacije tovrstne hiše je odvisna PHPP izračuna. Za pasivne hiše velja, da zelo dobro tesnijo. Če si želimo zagotoviti čim višjo zrakotesnost, moramo pri gradnji poskrbeti za to, da bo nenadzorovanega uhajanja zraka čim manj. Zrakotesnost je značilnost kakovostne izvedbe gradnje pasivne hiše na ključ in se dokazuje z Blowerdoor testom. JUBHome hiše ob upoštevanju pravil izvedbe zagotavljajo zrakotesne stike med posameznimi sklopi brez dodatnih ukrepov in stroškov.

Ogrevanje pasivne hiše je enostavno in cenovno ugodno

Klasično ogrevanje pri pasivni hiši, zaradi njenih skromnih toplotnih izgub, ni potrebno. To pomeni, da lahko hišo ogrevamo preko kontroliranega prezračevanja. Za zagotavljanje deleža obnovljivih virov se uporablja toplotna črpalka, za katero ne potrebujemo dimnika. Poleg tega pa nam toplotna črpalka omogoča tudi naravi prijazno ogrevanje. Za svoje delovanje črpalka namreč ne porablja fosilnih goriv, ki so se pri ogrevanju stanovanjskih prostorov največkrat uporabljala. Toplotna črpalka energijo jemlje iz zemeljskih obnovljivih virov – to so voda zemlja in zrak.

ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA