Pri hiši na ključ kupcu preostane samo še odločitev o opremi in dekoraciji

Ker je gradnja hiše dolgotrajen projekt, ki vključuje precej skrbi in finančnih izdatkov, bi se temu ob odločanju za lasten dom, vsak najraje izognil. Ena od rešitev je nakup hiše na ključ. V sanjah kupca novega doma to pomeni, da mu za določen znesek, izvajalec v dogovorjenem času izroči v roke ključe novega doma, ki je skrbno načrtovan in izdelan natančno tako, kot si je kupec predstavljal in sanjal. Pa je res tako?

Izberite svojo sanjsko hišo z našim konfiguratorjem

Hiša na ključ je tehnično objekt v zaključni gradbeni fazi, ki je pripravljen na takojšnjo vselitev. Pri nakupu tovrstne gradnje kupec vnaprej določi vse podrobnosti še nezgrajenega objekta. Kaj vse zajema hiša na ključ? Vrste in barve parketa, keramike, kje bodo stikala in vtičnice, kakšno bo sanitarno pohištvo. Hiša na ključ namreč vsebuje vse – stenske in talne obloge, slikopleskarska dela, napeljane ima vse inštalacije, ogrevanje, stopnišče, notranja vrata in sanitarno opremo. Kupcu takšne hiše na ključ preostane le še izbira pohištva, oprema in dekoracija. Najzabavnejši del.

Kaj zajema hiša na ključ

Gradnja hiše na ključ svojemu lastniku prihrani veliko časa, skrbi in mukotrpnih dogovarjanj z različnimi izvajalci, saj vse to namesto kupca prevzame podjetje, ki hišo zgradi. Mnoge bo razveselil tudi podatek, da podjetja, ki ponujajo izvedbe hiš na ključ, v zaključno fazo prištejejo še prvo predvselitveno generalno čiščenje in enoletno zavarovanje hiše.

Cena hiše na ključ

Največ povpraševanja proizvajalci montažnih hiš na ključ zaznavajo na področju manjših hiš, z neto stanovanjsko površino med 55-90m2. Cena za takšno hišo na ključ se giblje okoli 100 tisočakov. V večini primerov ima takšna hiša zelo funkcionalen tloris, ki zajema dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo, največkrat kot skupen, večji prostor, kopalnico, ter dve do tri  sobe.

Seveda obstajajo tudi cenejše različice hiše na ključ. Do četrte gradbene faze zgrajen objekt nekateri proizvajalci imenujejo kar hiša na delni ključ. Povedano preprosto - zunaj dokončan objekt ima streho, okna, vrata in fasado. Pri tej izvedbi tako kupite hišo, ki jo prevzamete zunaj popolnoma dokončano, od temeljne plošče naprej, v notranjosti pa so izvedene vse grobe električne in strojne inštalacije, izbran sistem ogrevanja in prezračevanja, brez fino montaže elektrike in brez sanitarne opreme, stopnic, okenskih polic in notranjih vrat, delo izvajalcev se običajno konča z izvedbo estrihov. Izbira keramike, parketa in slikopleskarska dela so glede organizacije izvajalcev in plačila že v rokah kupca. Pri montažni hiši na ključ pa moramo k strošku gradnje prišteti še vsaj ureditev komunalni vodov, izkop, temeljno ploščo ter zunanjo ureditev. Izjema je tu JUBHome, ki v svojih paketih standardno ponuja tudi izvedbo temeljne plošče.

Pasivna hiša na ključ

Pasivna hiša je hiša z izjemno nizko porabo energije za ogrevanje, hkrati pa zagotavlja izjemno prijetno in udobno bivanje. Pasivna hiša je tudi okolju prijaznejša, saj uporablja ekološke, alternativne vire energije. Porabi namreč le do 15 kWh/m2 ali do 1,5 litra kurilnega olja na m2 ogrevane površine, kar predstavlja od 80 do 90 % manjšo porabo energije od klasično grajenih hiš. Pri pasivni hiši gre za zmanjševanje toplotnih izgub ter maksimalni izkoristek energije sonca ter notranjih virov energije.

Pasivna hiša na ključ

Pasivne hiše so v osnovi narejene tako kot običajne hiše - imajo temelje, zidove, streho, okna in vrata, toda celotna zasnova hiše in s tem tudi vsi navedeni elementi, morajo biti konstruirani in izvedeni v drugačnem standardu.

Subvencije Eko sklada (glede na nivo energijske učinkovitosti in tip gradnje) pokrijejo pri gradnji pasivnih hiš na ključ, vsaj strošek investicije v prezračevanje in dodatno izolacijo. Dolgoročno kupec takšne pasivne hiše na ključ vsako leto prihrani pri stroških ogrevanja, vedno ima svež zrak, poveča se tudi vrednost njegove nepremičnine na trgu.