Sobne rastline: triki in navodila za gojenje sobnih rastlin za temen prostor

Sobne rastline so v stanovanju pogosto zaključek celovitega in premišljenega notranjega oblikovanja, ki se zaveda, kako pomembno je, da imamo ljudje stik z ostalimi živimi organizmi. Iz lastnih izkušenj vemo, kako se naše počutje spremeni v trenutku, ko v prostor dodamo rastlino - pa naj si bo to fikus v kotu sobe ali unikatna orhideja na okenski polici.

Problem pa nastane, ko bi radi gojili sobne rastline, za temen prostor pa to najprimernejše. Sobne rastline druga za drugo umirajo, s tem pa umira tudi naša vnema za gojenje čudovitih rastlin v loncih za rože kar v svojem stanovanju. Če se tudi vi spoprijemate s problemom gojenja sobnih rastlin za temne prostore, si preberite naslednje trike in poskrbite za najlepše sobne rastline.

Sobne rastline in kakovostni lonci za rože

Izberite tisto sobno rastlino za temen prostor, ki ji pomankanje svetlobe dene dobro

Na trgu danes poznamo ogromno rastlin, ki jim ustrezajo lonci za rože v temnih prostorih. Načeloma velja pravilo, da sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko zalivanja, dobro uspevajo v temnih prostorih, vendar temu ni vedno tako. Nekaj rastlin, katere lonce za rože lahko postavite v najtemnejše kotičke stanovanja, je:

  • bršljan- ker raste po gozdnem podrastju, dnevno potrebuje minimalno svetlobe
  • taščin jezik- sobna rastlina, ki je izredno lahka za vzdrževanje, saj potrebuje minimalno sončne svetlobe in zalivanje na 2-6 tednov
  • kalateja- znana po širokih listih, ne potrebuje veliko svetlobe, potrebuje pa malo več pozornosti pri zalivanju
  • spatifil- kljub majhni potrebi po svetlobi cveti večkrat letno

S pravilno izbiro sobne rastline za temen prostor boste tako končali z mučenjem rastlin, ki v resnici potrebujejo ogromno svetlobe. Tako kot pri vseh ostalih stvareh, je potrebo tudi pred nakupom sobnih rastlin pridobiti določene informacije in jih primerno upoštevati.

Sobne rastline za temen prostor

Multiplicirajte sončne žarke z ogledali in razveselite rastline v loncih za rože

Ogledala so arhitekturni element notranjega oblikovanja, ki optično poveča prostor. Najbolj znani primeri uporabe ogledal za optično povečavo prostorov so gotovo francoski dvori, kjer so bile celotne stene in celo strop okrašeni z ogledali.

Danes pa se ogledala uporablja tudi za osvetljevanje najtemnejših predelov stanovanja in s tem omogoča, da tudi tam uspevajo rastline v loncih za rože. S preprostim trikom tako udarimo dve muhi na en mah- majhen prostor optično povečamo, hkrati pa temen prostor razsvetlimo in mu dodamo življenje z sobnimi rastlinami. Za temen prostor so tako ogledala odlična rešitev.

Rešujte problem s tehnološko dodelanimi LED lučmi za rastline

Tudi v našem podjetju se zavedamo problema sodobnih težav z gojenjem sobnih rastlin za temen prostor, zato smo se odločili z izdelavo LED luči za rastline, ki sobnim rastlinam ponujajo enak spekter kot sončna svetloba. Modri in zeleni del spektra spodbuja rast, rdeči del pa pospešuje pridelek, cvetenje in nastanek plodov. LED luči za rastline so tako popoln nadomestek sončne svetlobe v prostorih, kjer je le-ta omejena.

Led luči za rastline in lesena cvetlična korita

Različni modeli lesenih cvetličnih korit

Naša tehnološko dodelana lesena cvetlična korita z LED lučmi za rastline so ročno izdelana v Sloveniji. Leseno cvetlično korito je izdelano iz svetlega ali temnega hrasta (izbira je vaša) in je ročno delo lokalnega mizarja, kovinski nosilec z LED lučmi za rastline pa je produkt naše izkušene ekipe. Lesena cvetlična korita ponujamo v različnih velikostih, in sicer:

• S- 265 mm x 160 mm x 260 mm (skupna višina s kovinskim nosilcem), primeren za približno 2 sobni rastlini
• M- 465 mm x 160 mm x 270 mm (skupna višina s kovinskim nosilcem), primeren za približno 4 sobne rastline
• L- 665 mm x 160 mm x 270 mm (skupna višina s kovinskim nosilcem), primeren za približno 6 sobnih rastlin
• L- 865 mm x 160 mm x 270 mm (skupna višina s kovinskim nosilcem), primeren za približno 8 sobnih rastlin

Lesena cvetlična korita z LED lučmi za rastline lahko tak uporabljate kot notranji vrtiček za gojenje začimb in zelišč, ki jih lahko sveže uporabljate pri kuhi. Sveže začimbe na ravnokar pripravljeni hrani so nekaj, na kar prisegajo prav vsi kuharski mojstri.

Led luči za rastline - začimbeLed luči za rastline

Različni modeli nosilca za LED luči za rastline

Poleg same velikosti loncev za rože in ostalih sobnih rastlin pa lahko izbirate tudi med različnimi modeli kovinskega nosilca. Izbira je popolnoma vaša in izvira iz vaše osebne preference. Trije modeli nosilca za LED luči za rastline so:

  • oblika T: za Taprave mojstre
  • oblika U: za Ustvarjalne kuharje
  • oblika L: za tiste, ki Ljubijo kuhanje

Lesena cvetlična korita lin led luči za rastline

Na splošno uživajte v sajenju rastlin v lonce za rože

Ne glede na tehniko ohranjanja sobnih rastlin za temen prostor pa morate za popoln uspeh pri notranjem vrtnarjenju preprosto v tem uživati. Naj sobne rastline v loncih za rože ne bojo samo modna muha trenutnega notranjega oblikovanja, vendar vaš hobi in strast. Naše babice so govorile, da je treba rastlinam v loncih za rože peti in se z njimi pogovarjati, da bolje rastejo.

Danes vemo, da rastline za rast potrebujejo ogljikov dioksid, ki ga ljudje proizvajamo z dihanjem, rastline pa ravno obratno. A kljub temu so babice imele prav, saj moramo za bujen notranji vrtiček vložiti več truda in ljubezni, kot zgolj umetelen lonec za rože in občasno zalivanje.