Zelena streha je v Sloveniji prisotna že nekaj desetletij

Zelena streha je lepotica, ki popestri vsak zidani ali montažni objekt tako z estetskega kot tudi s praktičnega življenjskega vidika. Tipično značilno za gradbeništvo je namreč, da se v njem uporabljajo mrtvi materiali. V primeru ozelenitve strehe pa v objekt vnesemo prvinsko živo naravo.

Res je, da lahko z moderno tehnologijo materiale, ki izhajajo iz nežive narave, kot je denimo kamen, ali umetne materiale, ki jih proizvedemo v tovarnah, dandanes izoblikujemo na načine, ki bi nekoč veljali za znanstveno fantastiko in lahko tako poskrbimo za estetsko brezhiben proizvod, ki razveseljuje oko opazovalca. A kljub temu v teh materialih ni nobenega življenja in se v času nič ali pa le malo spreminjajo.

Pri zeleni strehi pa je zgodba popolnoma drugačna. Njene rastline so živa bitja, ki imajo od človeka neodvisno življenje. Vodi jih evolucija in zato se na spremembe v okolju prilagajajo, saj lahko le tako ohranijo svoje življenje. To pomeni, da se v letnih časih vizualno spreminjajo. In to je v objektu, ki je lahko v 99 odstotkih sestavljen iz nežive narave ali pa vsaj iz rastlinskih delov, ki so odmrli, neprecenljivo, saj v stavbo živa bitja, ki so celo del konstrukcije, vnesejo pestrost življenja.

zelene strehe v Sloveniji

Ozelenitev strehe pozitivno vpliva na ljudi

Zelena streha ljudem v objektu pomaga na različne načine. Po eni strani nase veže prašne in strupene delce ter na tak način vzpostavlja izvrstno mikro klimo, ki je človeku ugodna, saj v njej bistveno lažje diha. Po drugi strani, vlaži zrak z izhlapevanjem vode. Po tretji strani pa ozračje v času poletne vročine občutno ohlaja.

Za mrtve materiale je na splošno tipično značilno, da se pod vplivom sonca in vročine, ki na njih seva oz. pritiska iz okolja, venomer segrevajo in se ob ekstremno hudi vročini lahko celo stopijo, torej deformirajo. Živa bitja, kot so denimo rastline ekstenzivne ozelenitve, pa so se zmožna ohlajati, saj je to pogoj za preživetje v vročini.

Rastline pa ne ohlajajo le samih sebe, ampak posredno tudi okolico nad in pod sabo ter ob sebi. To se na prvi pogled morda ne zdi tako pomembno. Toda ob dejstvu, da lahko poletje zaradi podnebnih sprememb pri nas ob odsotnosti večjih padavin traja tudi polnih pet mesecev ali celo več, in to ob tem, da so vročinski valovi vsakoletna stalnica, je potrebno poskrbeti, da imamo v boju proti vročini čim več zaveznikov. Ekstenzivna  ozelenitev strehe nam tu vsekakor konkretno pomaga.


Zelene strehe v Sloveniji pri nas že imajo domovinsko pravico

V prvih letih enaindvajsetega stoletja so se pojavile prve zelene strehe v Sloveniji. Na začetku so veljale za eksotično gradbeno prvino, saj so ljudje težko razumeli, zakaj bi nekdo tvegal, da mu v zgornjo etažo priteče voda, ker so rastline s svojimi koreninami navrtale hidroizolacijo. Seveda to dejansko nikoli ni bila težava, saj je napredek tehnologije na področju že zdavnaj omogočil proizvodnjo kakovostnih materialov, ki so proti koreninam odporni.

Kljub temu mnogim ni bilo jasno, zakaj bi nekdo imel rastlinje nad glavo, če ga je na pretek v okolici. Počasi, a zanesljivo je med vse več investitorji prišlo do osveščenosti in zelene strehe so v Sloveniji pred kakšnimi petnajstimi leti doživele bum. Postale so »moderne« in s tem popularne. Žal se je dogajalo to, da je bilo kar nekaj neprofesionalnih izvedb, ko so vgradnje opravljala podjetja, ki jim to področje gradbeništva strokovno gledano ni bilo niti najmanj jasno.

Zato je v Sloveniji spet prišlo do nekaj valov skepse in strahu med investitorji, bodisi zato, ker rastline niso uspevale, bodisi zato, ker je zaradi nestrokovne izvedbe prišlo do zamakanja v notranjost stavb. A tudi to je prešlo, saj se dandanes investitorji vse bolj zavedajo, da navidezno enostavna vgradnja vendarle ni tako enostavna, da bi jo lahko izvajal nekdo, ki o stroki s tega področja nima niti najmanjšega pojma. Zato je na tem področju pri nas vse manj napak in razočaranj, ker se ljudje danes zavedajo, da velja za takšno delo najeti specialista, ki je strokovno dobro podkovan in ima oblico praktičnih izkušenj.

ekstenzivna ozelenitev

Ekstenzivna ozelenitev je v Sloveniji najbolj priljubljena

Če vprašate Slovence, je najboljša ekstenzivna ozelenitev. Toda isto menijo tudi Avstrijci in Nemci. Slednji so bili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja celo pionirji na zadevnem področju. Razlog za to je večstranski. Prvič, ekstenzivna izvedba strehe je najcenejša, ker rastline potrebujejo najmanjšo debelino rastnega substrata. To posledično pomeni, da lahko prihranimo pri statiki, saj je lastna teža pri ekstenzivni ozelenitvi najmanjša.

In drugič, vzdrževanje je tukaj najmanjše, in to v času ter v denarju, ker je rastje dokaj samostojno, saj gre za rastline, ki so botanično gledano rože, ki imajo odpornost najbolj trdovratnih plevelov. Če vse skupaj povežemo, dobimo recept za uspeh, ki je tam, kjer so investitorji varčni in pametni, najbolj priljubljen.