Izdelki brez laktoze so idealna rešitev za ljudi z laktozno intoleranco

Se tudi vi soočate s težavami, ko v svoje telo vnesete mlečni izdelek ali drug izdelek, ki vsebuje mlečni sladkor - laktozo? Po rojstvu otroka je laktoza v materinem mleku glavni vir energije, ki ga dojenček prejme, zato je tudi sposobnost razgradnje laktoze ob rojstvu otroka največja. Vendar se veliko ljudi še zmeraj ne zaveda, da se ta sposobnost z leti zmanjšuje, pri nekaterih odraslih pa celo popolnoma izgine. Kadar odsotnost sposobnosti razgradnje laktoze sovpada s kliničnimi simptomi, govorimo o laktozni intoleranci. Pri tem stanju ne moremo govoriti o bolezni, temveč o normalnem fiziološkem stanju, ki je v odrasli dobi dan danes dokaj pogosto.

Kaj je laktoza in s katerim encimom jo naše telo razgradi?

Da bi razumeli, zakaj morajo ljudje z laktozno intoleranco uživati hrano brez laktoze, moramo najprej ločevati med pojmoma laktaza in laktoza. Laktoza je mlečni sladkor. Gre za disaharid, ki se nahaja v mleku večine sesalcev. Na drugi strani je laktaza encim, ki se nahaja v tankem črevesju. Tam poskrbi za razgradnjo mlečnega sladkorja (laktoze) na dve pod enoti oz. monosaharida: glukozo in galaktozo. Sama laktoza ne more prehajati skozi črevesne stene. Le glukoza in galaktoza se lahko absorbirata preko črevesnih celic in vstopata v krvni obtok.

Pomanjkanje laktaze v črevesju vodi v laktozno malabsorbcijo, ki pripelje v laktozno intoleranco, ki od posameznika zahteva, da ta posega po izdelkih brez laktoze. Odsotnost encima laktaze v črevesu ne povzroči vedno kliničnih simptomov, zato se večina ljudi, ki imajo laktazno neobstojnost ali hipolaktazijo, tega sploh ne zaveda. Kadar hipolaktazija povzroči klinične znake, pa govorimo o laktozni intoleranci. Simptomi se najpogosteje kažejo kot prebavne narave (trebušne bolečine, napihnjenost, plini, lahko pa tudi driska, zaprtje, slabost in bruhanje) ali pa kot težave sistemske narave (glavobol, vrtoglavica, izguba koncentracije, kronična utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, razjede v ustih, …).

Simptomi laktozne intolerance, ki v naš jedilnih zahtevajo uvedbo hrane brez laktoze, so kot nalašč precej podobni številnim drugim gasterointestinalnim težavam in jih zato nekoliko težje odkrijemo. Prav zato večina blagih primerov laktozne intolerance ostane neopaženih ali pa vsaj nediagnosticiranih. Diagnoza laktozne intolerance vključuje test, pri katerem po zaužitju 50 g laktoze, ki je raztopljena v vodi. Po zaužitju zdravnik spremljajo količino sliko glukoze v krvi. Če pride do prebavnih težav, nivo glukoze v krvi pa ne zraste ustrezno, govorimo o laktozni intoleranci.

Napitki brez laktoze

Z izdelki brez laktoze lahko pripravimo številne zelo okusne jedi brez laktoze

Če so nam ali našemu bližnjemu potrdili laktozno intoleranco, pa tudi, če se oseba znajde v položaju, ko začuti klinične znake, ki bi lahko bili povezani z uživanjem laktoze, je potrebno uvesti dieto, pri kateri izločimo laktozo. Gre torej za dieto, kjer uživamo živila brez laktoze. Dobro je, da večina ljudi za izboljšanje simptomov ne potrebuje popolnega izogibanja laktozi, kar je pomembno za tiste ljudi, ki z mlečnimi izdelki pridobivajo pomembna hranila. Laktoza je prisotna v številnih predelanih živilih, tudi tistih, ki niso mlečna, zato je potrebno spremljati sestavine prav na vsakem živilu, ki ga s trgovinske police pospravimo v nakupovalno košarico. Večina ljudi, ki se spopada z laktozno intoleranco prenaša do 12g laktoze dnevno, v predpostavki, da je vnos laktoze razporejen čez ves dan. Kljub vsemu pa je bolje posegati po izdelkih brez laktoze in tako ne tvegati bolečin in prebavnih težav, ki bi nas lahko pestile ob zaužitju prevelike količine laktoze.

Pri kupovanju izdelkov brez laktoze se je potrebno zavedati tudi, da imajo fermentirani mlečni izdelki nekoliko manjšo vsebnost laktoze in hkrati vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k razgradnji laktoze. V mlečnih napitkih brez laktoze in drugih brezlaktoznih izdelkih, ki so na trgu vse pogostejši, pa je laktoza popolnoma odstranjena ali pa je izdelkom umetno dodan encim laktaza, ki nam bo pomagal prebaviti laktozo. V Sloveniji so izdelki lahko označeni z izrazom ‘brez laktoze’, če vsebujejo največ 0,1 g laktoze na 100 g živila.

Pestra ponudba hrane brez laktoze v trgovini Norma

Tudi v trgovini Norma se zavedamo, da se nekateri ljudje spopadajo s prehranskimi tegobami, in ena izmed teh je prav gotovo laktozna intoleranca. Prav zato vam v Normi ponujamo pester nabor izdelkov brez laktoze. Izbirate lahko med namazi brez laktoze, brezlaktoznimi prigrizki in sladkarijami, pekovskimi izdelki ter napitki brez laktoze.

Stranke dan danes velikokrat posegajo po rastlinskih smetanah oz. kremah, kot so na primer mandljeva, kokosova riževa, ovsena ali sojina krema. Za pripravo sladic smo vam v Normi pripravili še riževo in kokosovo kremo, ki sta primerni za stepanje, vaša sladica pa tako ne bo prav nič zaostajala za tisto, v kateri bi uporabili smetano, ki vsebuje laktozo.

Na naših policah pa je na voljo tudi več nadomestkov sira. Vsi nadomestki, ki jih ponujamo, so brez umetnih dodatkov. Uporabljamo jih lahko pri pripravi vseh jedi, v katerih bi sicer uporabili sir živalskega izvora, priprava hrane pa ostaja enostavna. Ker so tudi nadomestki sira dobro topljivi, so več kot primerni za uporabo pri pripravi pice ali toplega sendviča.

Hrana brez laktoze


Idej za pripravo jedi brez laktoze je zares veliko

Ko se s stanjem, kjer nam laktoza škoduje, spopadamo nekaj časa, ugotovimo, da zadeva ni tako črna, kot se nam je morda sprva zdelo. Obstaja namreč veliko različnih idej za pripravo jedi brez laktoze, ki so naravnost odlične in po okusu nič ne zaostajajo za hrano, ki laktozo dejansko vsebuje. Pri tem se vam ni potrebno bati, da bo potrebno popolnoma pozabiti na smetanove omake, pa tudi, če ste ljubitelj/ica sirov, to ne bo usodno. Siri, ki so starani, laktoze navadno sploh ne vsebujejo, smetanam in drugim omakam pa je laktoza dan danes že velikokrat odvzeta in si jih lahko tako brez težav privoščimo.


Oglejte si jedi brez laktoze