Kaj so probiotiki in kdaj jih moramo jemati?

Verjetno ste tudi vi velikokrat slišali za probiotike in tudi nekaj o tem, da jih je potrebno jemati takrat, kadar jemljemo antibiotike. Veliko ljudi pa kaj več od tega o probiotikih žal ne ve. Vendar lahko z njihovo pomočjo izboljšamo delovanje svoje prebave in svoje življenje naredimo še bolj kakovostno. Da bomo lahko izbrali ustrezen produkt in ga tudi pravilno uporabljali, pa moramo o probiotikih vedeti nekoliko več, saj se probiotiki med seboj razlikujejo.

Probiotiki so pravzaprav živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na naš prebavni sistem oziroma na črevesno floro. Po definiciji Svetovne znanstvene organizacije so probiotiki bakterije. Bakterije najpogosteje povezujemo z nečim slabim – največkrat s številnimi bolezenskimi stanji. Kljub temu pa se moramo zavedati, da v našem črevesu biva na milijone dobrih bakterij, brez katerih naša prebava ne bi normalno delovala. Kakovostna prehranska dopolnila poskrbijo, da je naše črevo ves čas preskrbljeno z bakterijami, ki jih potrebuje za normalno delovanje prebave.

Viridian probiotiki za normalno delovanje vašega črevesja

Zakaj in kako probiotiki pomagajo našim prebavilom?

Probiotiki našim prebavilom v prvi vrsti pomagajo pri presnavljanju hrane, pomagajo pa nam tudi pri sintezi različnih vitaminov, ki jih naše telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Probiotiki pomagajo tudi pri sintezi aminokislin, kratkoverižnih maščobnih kislin, ki hranijo črevesne celice, nenazadnje pa igrajo pomembno vlogo tudi pri gibanju črevesja (peristaltiki).

Probiotiki pa imajo še eno zelo pomembno funkcijo – skrbijo namreč za ohranjanje ravnovesja v mikrobioti našega črevesja.

V različnih probiotičnih prehranskih dopolnilih najdemo širok spekter bakterijskih sevov. Glede na seve, ki jih probiotiki vsebujejo, se le-ti pravzaprav razlikujejo drug od drugega. Seveda je njihova učinkovitost v našem telesu odvisna tudi od tega, katere seve bakterij naše telo pravzaprav potrebuje.  


Skoraj vsak izmed nas ve, da je probiotik potrebno jemati takrat, kadar jemljemo antibiotik. Antibiotik namreč ne uniči le slabih bakterij v našem telesu, pač pa tudi tiste dobre – in veliko teh se nahaja v našem črevesju. Z jemanjem probiotika bomo poskrbeli, da bomo dobre bakterije ponovno naselili v črevo, s tem pa bomo zmanjšali tudi prebavne težave, ki običajno spremljajo jemanje antbiotika. Ključno je, da probiotika ne jemljemo skupaj z antibiotikom, pač pa približno tri ure po zaužitju antibiotika. Tako bomo poskrbeli, da se bodo bakterije, ki jih potrebujemo, vedno znova naselile nazaj v črevo.

V zadnjih četrt stoletja so znanstveniki s sodobnimi metodami raziskovanja intenzivno proučevali pomen mikrobioma pri nastanku črevesnih in drugih bolezni. Vedenje o obsegu vplivanja mikrobiote tudi izven črevesja se še zmeraj širi. Mikrobiota izven črevesja vpliva na centralni živčni sistem, poleg tega pa jo povezujemo tudi z vplivom na akutna in kronična pljučna obolenja.

Kdaj je potrebno začeti z jemanjem probiotikov?

Vsekakor je probiotike potrebno začeti jemati, ko začutimo, da z našo prebavo nekaj ”ni v redu”. Takšna stanja v strokovnem jeziku imenujemo disbioza. V času disbioze se običajno pojavljajo prebavne težave, kot so napihnjenost, napenjanje ali celo driska. Neprijetni simptomi se lahko pojavijo v različnih primerih – sproža jih že prej omenjeno jemanje antibiotikov, z njimi se lahko soočimo ob okužbi (virusni, bakterijski) prebavil, na potovanju oziroma. ob menjavi okolja, pa tudi po zaužitju določene hrane.

Kaj so prebiotiki in kdaj jih je potrebno jemati?

Idealno je, če probiotike kombiniramo s prebiotiki. Prebiotiki se od probiotikov nekoliko razlikujejo, saj ne dodajo mikroorganizmov v črevesje, ampak podpirajo probiotike. Prebiotiki poskušajo vplivati na črevesje na 3 različne načine:

  • pospešujejo rast koristnih mikroorganizmov;
  • zvišajo stopnjo razmnoževanja črevesnih mikroorganizmov in
  • zvišajo aktivnost že obstoječih koristnih bakterij.

viridian probiotik daily

Viridian probiotiki za normalno delovanje vašega črevesja

Ker se tudi v trgovini Norma zavedamo, kako zelo pomembni so probiotiki za normalno delujočo prebavo, smo na naših policah poskrbeli za zalogo probiotikov znamke Viridian. Viridian Nutrition linija prehranskih dopolnil je bila večkrat nagrajena in je v Sloveniji zelo popularna.  Pohvali se lahko z več kot 180 izdelki, med katerimi najdemo vitamine, minerale, zelišča, olja, specializirane dodatke in tinkture. Vsi produkt so zasnovani tako, da nam okrepijo zdravje, delujejo učinkovito in čisto.

Viridian linija pa se lahko pohvali tudi s pestro izbiro probiotikov. Pri nas lahko med drugimi izbirate med otroškim probiotikom v prahu in probiotikom ProCare Viridian v kapsulah. Otroški probiotik vsebuje bakterije štirih sevov, ki so bili izbrani s pomočjo edinstvenega procesa, katerega namen je identificirati najbolj klinično raziskane probiotične seve bakterij. Pri probiotiku ProCare Viridian v kapsulah pa gre za mešanico štirih sevov probiotičnih bakterij Lactobaillov in Bifidobakterij, ki so po svetu uporabljeni že več kot 15 let. Vsak sev je bil izbran preko edinstvenega procesa, namenjenega identifikaciji najmočnejših in najbolj klinično učinkovitih probiotičnih sevov in je eden najbolj preučevanih več sevnih probiotikov na svetu.

Ponujamo vam tudi simbiotično mešanico 40+. V produktu se nahaja strokovna formula, ki vsebuje dobre črevesne bakterije z dodanimi prebiotiki. Simbiotična mešanica 40+ nudi dnevni vnos več sevov probiotikov za ljudi, starejše od 40 let. Zelo iskan je tudi Viridian probiotik Daily, ki ga lahko prav tako najdete na naši policah.

Vsi zgoraj opisani produkti so na voljo v trgovinah Norma. Seveda jih lahko naročite tudi preko spleta, mi pa vam bomo v primeru različnih vprašanj in dvomov z veseljem pomagali preko telefona ali e-pošte.