Pošlji povpraševanje

Kakšen je pomen uravnotežene črevesne flore v našem telesu?

Ko želimo okrepiti naš imunski sistem, velikokrat pomislimo, da si moramo v svoji prehrani umisliti tudi različna prehranska dopolnila kot so na primer vitamini in minerali. Zaključek sicer ni napačen, saj naše telo za pravilno delovanje potrebuje širok spekter vitaminov in mineralov. Vendar pri dodajanju le-teh v našo prehrano velikokrat pozabimo na pomen uravnotežene črevesne flore. Črevesna flora je zgrajena iz mikroorganizmov, ki prebivajo v našem črevesju. Znanstveniki so uspeli dokazati, da lahko v človeškem črevesju najdemo več kot 500 različnih vrst črevesnih bakterij. Le-te lahko ločimo na koristne bakterije, ki jih poznamo tudi pod imenom probiotiki ter na škodljive bakterije. Koristne bakterije oz. probiotiki nam pomagajo presnavljati hrano, iz nje črpati hranilne snovi, ki jih potrebujemo za normalno in zdravo delovanje, poleg tega pa dobre bakterije zavirajo tudi rast slabih bakterij, ki bi nam lahko povzročale škodo. Večina koristnih probiotičnih bakterij v flori črevesja pripada rodovom Bacteroides, Lactobacillus in Bifidobacterium, zato te bakterije v večini vsebujejo tudi probiotiki, ki jih lahko kupimo kot prehransko dopolnilo v specializiranih prodajalnah.

Probiotiki in uravnotežena črevesna flora

Kakšni so simptomi, ki nakazujejo na porušeno črevesno floro?

Funkcionalna flora črevesja je zelo pomemben del obrambe našega telesa, zato jo moramo vzdrževati in obnavljati, ko je to potrebno. Dan danes se veliko posameznikov sooča s porušeno črevesno floro. O porušeni črevesni flori govorimo, ko v človeški flori primanjkuje dobrih bakterij. Vzroki za pomanjkanje koristnih bakterij v našem črevesju so različni.

V največji meri na porušeno črevesno floro vpliva neustrezna prehrana. Seveda ne smemo zanemariti pomena pretiranega uživanja alkohola, stresa ali uživanja antibiotikov. Poleg antibiotikov ravnovesje flore v črevesju uničujejo tudi kortikosteroidi, oralna kontracepcija, hormonska zdravila, kemoterapija, preveliko uživanje sladkarij in rafiniranih živil ter toksini v hrani in okolju.

Simptomi, ki spremljajo porušeno črevesno floro so različni in se lahko kažejo kot driska, napenjanje ali napihnjenost, ki s seboj prinese še kopico drugih težav. Nemalokrat kot simptom porušene črevesne flore zaznamo tudi neustrezno prebavljeno in pomanjkljivo izkoriščeno hrano. Napihnjenost in plini so zelo neprijetni prav za vsakega posameznika. Ne samo zato ker so lahko moteči v družbi, pač pa tudi zato, ker povzročajo precej neugodja, v nekaterih primerih pa tudi dokaj hude bolečine. Okužbe črevesja, ki privedejo do driske ali napenjanja, povzročijo bakterije in virusi. V našem okolju so najpogostejši vzrok pojava drisk črevesne viroze. Posledice driske za naše telo so dehidracija, pomanjkanje elektrolitov ter kislinsko-bazično neravnovesje v črevesni flori.

Ali lahko s prehranskimi dopolnili okrepimo črevesno floro?

Ne glede na to, s katerim od naštetih simptomov se soočimo, je potrebno izgubljeno čim prej nadomestiti. Seveda se na tem mestu veliko posameznikov vpraša, kako črevesno floro okrepiti? Odgovor na to je odvisen od naših potreb in od stanja naše flore. Ena izmed možnosti, ki se nam dan danes ponuja, je uživanje prebiotikov in probiotikov. Kot smo opisali že zgoraj, med probiotike štejemo koristne probiotične bakterije iz rodov Bacteroides, Lactobacillus, Bifidobacterium. Najdemo jih v prehranskih dopolnilih, ki jih lahko uživamo v obliki zeliščnih napitkov, kapsul ali praškov. Z njimi nadomeščamo zaradi različnih vzrokov uničene probiotične bakterije v črevesju. Poleg tega je s probiotiki bogata tudi določena hrana, ki se lahko znajde na našem jedilniku. Probiotike najdemo v bio jogurtih, pa tudi v kefirjih in kimčiju. Zavedati se moramo, da so živila, ki so bogata s koristnimi bakerijami primerna le za vzdrževanje že zdrave črevesne flore, niso pa zadostna, kadar delamo probiotično terapijo za ustrezno kolonizacijo porušene črevesne flore. Probiotike z ustreznim številom sevov moramo uživati najmanj tri mesece, da dosežemo ustrezno naseljenost v črevesju.

Na drugi strani prebiotiki omogočajo optimalno rast probiotičnim bakterijam. To so pripravki, ki vsebujejo bodisi desno sučno mlečno kislino, bodisi vlaknine ali druge pomembne snovi, ki skrbijo za dobro rast koristnih črevesnih bakterij.


Pestra ponudba probiotikov in drugih prehranskih dopolnil v Normi

V trgovini Norma smo vam pripravili pestro ponudbo proizvodov, s katerimi lahko izboljšate svojo črevesno floro. Med njimi izstopa Multi EM Ferment. Gre za simbiotičen napitek, ki je bil proizveden v procesu večstopenjske fermentacije in vsebuje 31 sevov dobrodejnih bakterij, imenovanih EM. Za visokim številom različnih koristnih mikroorganizmov stoji poglobljeno znanje o njihovi pravi kombinaciji, kar vpliva na homeostazo črevesnega mikrobioma in posledično na celotno zdravje. Napitek je pripravljen tako, da mikroorganizmi v njem delujejo v popolni harmoniji. Lahko bi jih celo primerjali s precizno uglašenim orkestrom, kjer se inštrumenti dopolnjujejo in ustvarjajo popolno simfonijo. Specifična zasnova koristnih mikroorganizmov EM vpliva tudi na porast pomembnih nevtralnih mikroorganizmov v črevesnem mikrobiomu.


Poleg standardnih probiotikov, smo poskrbeli tudi za probiotike za otroke

Poleg ostalih izdelkov so vam v Normi na voljo probiotiki Viridian. Nemalokrat se stranke odločijo za nakup Lactobacillus rhamnosus GG v kapsulah,  seveda pa v naši trgovini nismo pozabili niti na najmlajše, ki smo jim pripravili otroški Virdian probiotik, za zdravo črevesno floro vašega malčka. Otroški probiotik Viridian je v obliki praška in ga lahko tako malček enostavno pogoltne razmešanega v kašici ali drugem napitku oz. hrani.

Probiotiki Viridian