Življenje brez glutena - poenostavite si ga z Normo

Življenje brez glutena je bilo še pred desetletjem izjemno težavno. Res je, tudi danes imajo osebe, ki želijo ali potrebujejo popolnoma brezglutenske obroke, več skrbi kot ljudje s klasičnim jedilnikom, a napredek v tem življenjskem stilu je očiten. Kot prvo je močno narasla ozaveščenost o tem, kaj je gluten in kje vse se nahaja, nadalje pa so posameznikom čedalje bolj dostopna živila brez glutena. Tudi veliko restavracij že ima prilagojene jedilnike, da je brezglutensko kosilo ali večerjo lažje najti.

Brezglutenski kruh

Zakaj živeti brez glutena

Za nekatere to sploh ni odločitev, saj so enostavno preobčutljivi na gluten in ga njihovo telo ne more prebaviti. To vodi v avtoimunsko bolezen prebavil, ki ji pravimo celiakija. Z življenjem brez glutena pa se mnogi spogledujejo tudi iz drugih razlogov, največkrat zato, da bi se bolje počutili in imeli več energije. Po obroku brez glutena smo namreč veliko manj napeti in utrujeni. Ne glede na to, kaj vas je pripeljalo do te odločitve, je nekaj jasno - jedilnik bo treba korenito spremeniti.

Kako do živil brez glutena

Gluten so proteini zrnja pšenice, podobne pa najdemo tudi v ječmenu, rži, piri in ovsu. Veliko živil že naravno vsebuje gluten, poleg tega pa so neprimerni izdelki tudi vsi tisti, kjer v procesu proizvodnje lahko pride do navzkrižne kontaminacije. Živilska industrija gluten uporablja tudi pri emulgatorjih, stabilizatorjih in nosilcih arom. Polno je torej pasti, kjer obrok, navidezno brez glutena, to pravzaprav ni. Da ste lahko 100% prepričani, da jeste brezglutensko kosilo, bo treba izbrati posebne produkte proizvajalcev, ki se ukvarjajo prav z brezglutensko prehrano in lahko zagotovijo, da na nobeni točki ni prišlo do vsebnosti očitnega ali prikritega glutena. Njegove sledi lahko najdete celo v mlečnih in mesnih izdelkih iz delikates.

Iščete nove ideje za brezglutenske sladice?

Nakup hrane na enem mestu

BIO sojina omaka Tamari Ruschin - brez glutena

Skrb za obroke brez glutena si močno olajšate, če najdete trgovino oz. dobavitelja, ki ima širok nabor brezglutenskih produktov. Tako vam ni treba živil brez glutena iskati na več mestih ter izgubljati časa in denarja. Dober primer je Norma, odlična trgovina s posebnim oddelkom za živila brez glutena. Imajo izredno velik asortman različnih izdelkov, s katerimi boste preskrbljeni za zajtrk, kosilo, večerjo in še vmesne prigrizke. V njihovi ponudbi najdete testenine, juhe in jušne zakuhe, kosmiče, kaše, mlevske izdelke, namaze, pekovske izdelke, krekerje, napitke, deserte ... Vse preverjeno brez glutena! Ob tako široki izbiri boste zagotovo našli nove ideje za kuhanje.

Odlična novica je tudi, da ima trgovina Norma tudi svojo spletno trgovino, tako da lahko različna živila brez glutena naročite kar na dom, brez tekanja po trgovinah. To vam življenje brez glutena zagotovo močno olajša.

Ne le brez glutena, ampak tudi bio

BIO testenine penne rdeča leča in korenje Goodel - brez glutena

Trgovine Norma ponujajo pester izbor živil brez glutena, ki so poleg tega še bio izvora - popolnoma naravna. Vodi jih velika ljubezen do bolj zdravega načina življenja, ki se začne pri pametni izbiri živil in odločitvi za boljši vsakdan. Biološkim živilom rečemo tudi ekološka ali pa organska. Gre za 100% ekološko pridelane pridelke in proizvode, ki nimajo gensko spremenjenih organizmov, konzervansov, umetnih arom, ojačevalcev okusa ... S tem je poskrbljeno za boljši okus hrane, ki pa je prav tako bolj varna. Vsebuje več vitaminov in mineralov, manj težkih kovin. Bio hrana je najkakovostnejša hrana, pridelana tudi z mislijo na trajnostni razvoj planeta. Izdelana je po strogih merilih in bolj zapleteno, odpadejo vse bližnjice za pospešitev postopkov dela. Končni rezultat je zato nekoliko dražji od konvencionalne hrane, a neprimerljivo boljši. Če ste se odločili za življenje brez glutena, stopite še korak naprej in zavestno izberite bio živila brez glutena. Tako boste naredili največ za svoje telo.