Olje črne kumine se lahko pohvali s številnimi pozitivnimi lastnostmi

Bio olje črne kumine Ekolife Natura

Zdravilne lastnosti olja črne kumine so znane že zelo dolgo. Skozi zgodovino so olje črne kumine uporabljali za različne namene – tako je na primer Kleopatra olje uporabljala v lepotne namene, Egipčanska kraljica Nefretiti je olje črne kumine uporabljala za lepe nohte in sijoče lase, Hipokrat pa je z njim zdravil prebavne težave starih grkov. Olje črne kumine je bilo zelo priznano tudi v kitajski medicini, kjer se olje še danes uporablja pri zdravljenju diabetesa, ulcerja, migren in drugih težavah. Resneje smo se z zdravilnimi učinki omenjenega olja pričeli ukvarjati po letu 1960, ko smo njegovo delovanje in učinkovanje na telo pričeli tudi natančneje raziskovati. Opravljene so bile mnoge študije, kjer je bilo ugotovljeno, da ima olje črne kumine močne antibakterijske in anitiparazitne lastnosti, poleg tega pa zmanjšuje tudi rast tumorjev za do 50%, telo pa (v primeru zdravljenja) zaščiti pred posledicami kemoterapije in obsevanja. Olje črne kumine naj bi delovalo tudi protivnetno in naj bi močno zaviralo vnetne citokine, vključno z IL-6, ki pripomore k razvoju rakavih obolenj, diabetesa in aken. Poleg tega naj bi olje črne kumine blagodejno vplivalo na dihalni sistem in na prebavila. Olje daje odlične rezultate tudi pri astmi in alergijah, ker ima lastnosti antihistaminika (zmanjša posledice delovanje histamina in tako deluje proti alergeno). Olje odlično pomaga pri bronhitisu, kroničnem kašlju in emifizmu, poleg tega pa ga lahko uživamo za blaženje težav v primeru bolezni želodca in kože.

Nasploh pa se uživanje olja črne kumine priporoča pri:

  • krepitvi imunskega sistema,
  • kroničnem kašlju,
  • alergijah in astmi,
  • kožnih boleznih,
  • boleznih želodca.

Kako in kdaj je olje črne kumine najbolje uživati?

Zdrava prehranaOlje črne kumine je zelo koncentrirano in ga je za to enostavno uživati. Običajno je priporočljivo uživati dve do tri čajne žličke dnevno. Olje uživamo na prazen želodec, pred obrokom oz. pred spanjem. Za preventivo delovanje pa lahko uživamo tudi zgolj 1 čajno žličko olja dnevno.

Kljub vsem blagodejnim lastnostim, ki jih olje ponuja, pa je potrebno opozoriti na to, da olje črne kumine ni primerno za nosečnice. Poleg tega se je potrebno zavedati, da olje črne kumine znižuje krvni sladkor, zato se morajo ljudje, ki trpijo za diabetesom pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom.

Pestra ponudba zdravih živil v trgovinah Norma

V trgovini Norma se zavedamo, kako zelo pomembno je zdravje posameznika, zato smo se odločili, da našo trgovinico opremimo z najrazličnejšimi ekološkimi izdelki in drugo zdravo prehrano, ki vam bo lahko pomagala k bolj zdravemu načinu prehranjevanja in tako k boljšemu počutju nasploh. Poleg olja črne kumine ponujamo veliko druge zdrave prehrane brez ogljikovih hidratov. Ob tem pri nas veliko poudarka dajemo na ekološko pridelavo hrane, zato zajeten del naših produktov vsebuje certifikat o ekološki pridelavi.

Ponujamo tudi možnost nakupa hranil brez različnih alergenov, kot je gluten

Ker se zavedamo, da ima veliko ljudi dan danes najrazličnejše omejitve, ki jih mora pri svoji prehrani upoštevati, v svoji ponudbi nismo pozabili niti na tiste, ki ne smejo uživati glutena, laktoze in jajc. Na naših policah in v spletni trgovini lahko naročite izdelke, ki navedenih hranil ne vsebujejo. Z zdravo vegansko hrano pa smo poskrbeli tudi za vse tiste, ki ne uživajo mesa in živalskih izdelkov. Vse navedene izdelke lahko kupite v eni izmed naših prodajaln Norma. Ker pa se zavedamo, da je vaš čas dragocen, vam izdelke, ki niso hitro pokvarljivi, zapakiramo in pošljemo na dom. Za vsa dodatna vprašanja smo ves čas dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo pomagali z dodatnimi informacijami.