Pošlji povpraševanje

Kaj moramo vedeti, preden se lotimo priprave brezglutenske sladice?

Verjetno največ težav vsem, ki ne smemo uživati glutena, predstavljajo sladice – no, vsaj na prvi pogled. Sploh na začetku si je težko predstavljati, da bomo naredili sladico brez bele moke, vendar navadno hitro ugotovimo, da lahko glutensko moko nadomestimo z brezglutensko, sladice iz brezglutenske moke pa so prav tako odlične. Pri tem velja opozoriti tudi na to, da lahko v primeru intolerance na laktozo tudi vse izdelke z laktozo nadomestimo z izdelki brez laktoze in tako pripravimo slastne tortice s čokoladno ali maskarpone kremo, odreči pa se nam ni potrebno niti smetani. Idej za brezglutenske sladice je mnogo – pravzaprav tako veliko, kot je idej za normalne sladice in morda celo še več, saj navadno razmišljamo nekoliko bolj izven okvirjev.

Brezglutenske sladice

Pomagajmo si s standardnimi recepti, a (p)ostanimo inovativni

Načeloma velja, da lahko za izdelavo brezglutenskih sladic uporabimo kar standardne recepte pri katerih belo moko nadomestimo z brezglutensko. Priprava šmorna z moko brez glutena je tako še zmeraj zelo enostavna in hitro lahko ustvarimo odlično večerjo, ki nam ne bo povzročala prebavnih težav. Podobno hitro lahko pripravimo tudi najrazličnejše biskvite, ki smo jih prej ustvarjali z navadno moko. Ker pa je na ta način brezglutenska sladica velikokrat nekoliko bolj zbita, saj med peko ne naraste toliko, je dobro, če pecivo, ko je pečeno, namočimo – uporabimo lahko mleko, ki mu dodamo kakav, včasih pa si lahko pomagamo celo z mlekom, ki smo mu dodali žličko ruma. Ker se pecivo nekoliko bolj drobi je priporočljivo tudi, da uporabimo eno jajce več, kot je navedeno v receptu.

Nič drugače ni pri peki keksov brez glutena. Vse kar je pomembno, je to, da uporabimo sestavine, ki glutena ne vsebujejo. Pri tem je morda dobro poudariti, da bodo keksi brez glutena nekoliko bolj krhki od keksov, ki vsebujejo gluten, vendar zato nič manj okusni. Če smo nekoliko bolj avanturistični pa lahko poskusimo tudi uporabo ajdove moke in pripravimo ajdove kekse, ki so prav tako odlični.

Oglejte si  preostalo ponudbo brezglutenske hrane

Recepti za brezglutenske sladice

Sladice iz brezglutenske moke