Kdaj je hrana brez glutena smiselna za posameznika?
Gluten je snov, ki buri duhove že leta. Je gluten zdrav ali škodljiv? Ga je iz prehrane priporočljivo odstraniti ali to velja le za tiste, ki jim gluten povzroča težave? V spodnjem prispevku bomo skušali odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja o glutenu in tudi o hrani brez glutena.
Ko govorimo o glutenu, govorimo o mešanici beljakovin, ki jo vsebujejo določena žita. Najbolj znana med temi žiti je pšenica. Navadno ljudje, ki se niso nikoli soočili s težavami z glutenom (sicer zmotno) predpostavljajo, da so vse težave, ki jih posamezniki imajo z glutenom, povezane s celiakijo. Vendar temu ni tako. Poznamo še intoleranco na gluten ter alergijo na samo pšenico, ki pravzaprav z glutenom nima kaj dosti, vendar jo izjemno težko diagnosticiramo. Gluten poleg pšenice vsebujejo tudi rž, oves, ječmen, pira, kamut in tritikala (križanec med pšenico in ržjo) ter vsi izdelki, narejeni iz mok omenjenih žit.
Komu gluten zares škoduje in kdo ga lahko uživa?
Ker se je v zadnjih letih med populacijo razširilo prepričanje, da je gluten škodljiv, je nabor hrane brez glutena poskočil v nebo. Na policah najbližje trgovine lahko danes brez težav najdemo kruh in moko brez glutena, različne prigrizke in slaščice, pa tudi testenine ali pizzo brez glutena, manjka pa niti žitaric brez glutena. Pa je gluten res tako zelo škodljiv? Odgovor je ne – za veliko večino. Gluten škoduje ljudem, ki se spopadajo s celiakijo ter posameznikom z alergijo na pšenico in na sorodna žita, pa tudi ljudem, ki so razvili intoleranco na gluten.
Kaj je celiakija in kako se le-ta kaže v vsakdanjem življenju?
Celiakija je kronična avtoimuna bolezen, ki prizadene predvsem tanko črevo. Na izbruh bolezni vpliva več dejavnikov. Med njimi najpogosteje omenjamo genetsko predispozicijo, a je za nastanek potreben še kakšen izmed okoljskih dejavnikov. Simptomi, kot so kronična diareja, izguba apetita, bolečine v kosteh in slabša absorpcija hranilnih snovi se pogosto pojavijo že pred drugim letom otrokove starosti, a se, v redkih primerih, lahko pojavijo tudi precej kasneje. Vsi omenjeni simptomi so posledica preobčutljivostne reakcije na sestavino glutena, imenovano prolamin.
Celiakija povzroči vnetje tankega črevesja, zato se lahko posamezniki s tem bolezenskim stanjem soočijo s težavo pri absorpciji hranil. Poleg tega se lahko celiakija pokaže tudi v obliki izpuščajev na koži. To obliko nekoliko težje povežemo s prebavnimi težavami, saj jih posameznik navadno sploh nima.
Če gre za intoleranco na gluten, se stanje sicer kaže precej podobno. Prisotne so lahko bolečine v črevesju, diareja, pogosto pa posameznike, ki so na gluten preobčutljivi, ob njegovem zaužitju boli glava.
Življenje brez glutena je dan danes veliko lažje, kot je bilo včasih
Večina posameznikov, ki se sooči s potrebo po brezglutenski dieti se najprej prestraši, kaj si brez pšenice in ostalih žit sploh še lahko privošči. Vendar je življenje brez glutena dan danes veliko enostavnejše kot je bilo temu včasih. Najbolje se je sicer odločati za hrano, ki glutena že naravno ne vsebuje. Živila, ki ne vsebujejo glutena, so na primer bučno seme, koruza, krompirjeva moka, riž, amarant in soja. Dandanes pa je na voljo tudi veliko druge hrane brez glutena, vključno s kruhom, piškoti in kosmiči. Tudi večina mlečnih izdelkov je brez glutena – izjeme so sirni namazi in siri z modro plesnijo ter mlečni napitki z različnimi okusi in sladkani z vaniljevim sladkorjem. Podobno velja za sadje, zelenjavo in oreške. V naravni obliki so brez glutena, ne pa tudi, če so jim med proizvodnim procesom dodali škrob ali zgoščevalce.
Pri nakupu hrane brez glutena je potrebno natančno prebrati deklaracije
Žal pa je dejstvo, da pšenično moko vse pogosteje dodajajo konzerviranemu sadju in zelenjavi, saj moka pomaga pri procesu predelave, kar pa na deklaracijah ni vedno jasno označeno. Temu se je mogoče izogniti z izbiro živil znanih blagovnih znamk, ki imajo natančne deklaracije, ali tistih, pri katerih na deklaraciji jasno piše, da je živilo brez glutena.
Pomembno je torej, da smo, ko kupujemo hrano brez glutena, še posebej pozorni na deklaracije. Posebna pozornost je potrebna pri zgoščevalnih sredstvih, ki pogosto vsebujejo pšenično moko. Gluten utegnejo vsebovati tudi nekateri emulgatorji in stabilizatorji. Pšenična moka je v živilski industriji zelo priljubljeno polnilo, vezivo in ojačevalec okusa, zato izdelki z oznako "brez dodane pšenične moke" niso nujno tudi brez glutena.
Prečrtan žitni klas zagotavlja dodatno varnost
Da bi lahko bili posamezniki, ki se soočajo s težavami pri uživanju glutena, popolnoma varni, je krovna organizacija evropskih nacionalnih društev za celiakijo (AOECS) registrirala znak „prečrtan žitni klas“. Le-ta zagotavlja razpoznavnost in visoko stopnjo varnosti pred zaužitjem glutena. Dodatno varnost izdelka preverja neodvisna institucija (nacionalno društvo), ki pred registracijo in podelitvijo znaka proizvajalcu izvede tudi pregled proizvodnje in preverja izpolnjevanje strogega AOECS standarda tako pred, kot tudi po podelitvi znaka. Tako se že v procesu proizvodnje izdelka prepreči morebitna cross-kontaminacija. Od ostalih, se prečrtani žitni znak AOECS loči po tem, da pod znakom vsebuje še registrsko številko. V Sloveniji je ta številka: SI-123-123. S takšno oznako proizvajalec izdelka zagotavlja, da je izdelek varen za vse bolnike s celiakijo.
Izdelek lahko namesto prečrtanega žitnega klasa vsebuje tudi oznako „brez glutena“. V tem primeru je potrebno upoštevati dejstvo, da takšni izdelki niso preverjeni s strani neodvisne organizacije, zato je varnost izdelkov odvisna od proizvajalčevega upoštevanja zakonodaje, vestnosti in znanja. Prav zato se bolnikom s celiakijo priporoča, da posegajo po izdelkih, ki vsebujejo prečrtan žitni klas s številko neodvisnega inštituta.
Pestra izbira žitaric brez glutena in druge hrane brez glutena v trgovini Norma
V trgovini Norma vam ponujamo pestro izbiro hrane brez glutena. Izbirate lahko med izdelki za peko, testeninami, namazi in prigrizki, pozabili pa nismo niti na sladke dobrote, ki jih verjetno vsi obožujemo. Na naših policah ne manjka niti žitaric brez glutena, ki jih je kljub nasprotnemu prepričanju, kar nekaj. Tudi testenine brez glutena lahko dan danes izdelajo iz takšnih žitaric brez glutena, okus pa je vsaj tako dober, kot okus testenin, ki so narejene iz pšenične moke. Ne spreglejte velike izbire keksov brez glutena, ki smo jo pripravili za vas in se posladkajte.
Poleg vsega pa pravi hit dan danes predstavljajo mešanice moke brez glutena za kruh. Kruh je izjemno enostaven za pripravo, saj moko za kruh brez glutena pomešamo z vodo, da dobimo enotno zmes. Zmes nato prestavimo v pekač in kruh pečemo približno eno uro. Kruh je odličnega okusa in poleg različnih mok brez glutena vsebuje še številne žitarice, ki blagodejno vplivajo na naši prebavo.