Pošlji povpraševanje

Rastlinjaki so v prvi polovici pomladi zelo živahni

Rastlinjaki so v aprilskih dneh polni življenja. V njih lahko namreč v prvi polovici pomladi zaradi običajno toplejših temperatur sejemo marsikaj. Vseeno moramo biti še vedno pozorni na hladnejše temperature, ki so kljub vsemu tudi v teh dneh občasno neizogibne in lahko škodijo rastlinam. Ob hladnejših nočeh nam tako pride ogrevanje tovrstnega objekta še kako prav.

rastlinjaki

Polikarbonatni rastlinjaki dobro vzdržujejo temperaturo

Ko govorimo o rastlinjakih lahko ogrodje ustvarimo iz marsičesa. Vseeno so prav polikarbonatni rastlinjaki, ki jih ponujajo v podjetju MS Viscom, ena najboljših izbir. Zakaj? Ker izredno dobro uravnavajo temperaturo znotraj montažnega objekta.

Polikarbonatni rastlinjaki – ogrodje le-teh, so narejeni iz polikarbonatnih plošč. Te so znane po tem, da dobro vzdržujejo primerno temperaturo in hkrati skrbijo za uravnoteženost pronicanja sončne svetlobe. Na takšen način je v tovrstnih montažnih objektih poskrbljeno za odlične pogoje za rast posameznih rastlin. Poleg tega praktično ne potrebujejo vzdrževanja, zato vam je veliko dela prihranjenega.

Polikarbonatne rastlinjake MS Viscom je sicer mogoče dobiti v več različicah. Že osnovne oblike so običajno zaščitene s posebnim premazom, ki je odporen na močnejše udarce. Bolj luksuzne različice pa je mogoče sestavljati po želji, tako je lahko objekt različno velik in oblikovan. Ker ima rastlinjak ogrodje narejeno iz debelega aluminijastega okvirja, je – če je dovolj kakovosten - odporen celo na točo in ostale zelo močne udarce.

Rastlinjaki: ogrevanje je lahko zelo preprosto

Čeprav so v prvi polovici pomladi v zadnjih letih temperature običajno kar visoke, nas vseeno lahko včasih presenetita mraz in slana ali celo sneg. A tudi, če so temperature konstantno nad lediščem, bo pogosto potrebno rastlinjak ogrevati. Sicer poznamo tudi rastlinjake z ogrevanjem že v sami zasnovi, ki so običajno dražji. A tudi, če nimamo takšnega, je ogrevanje le-tega v resnici precej enostavno.

Kako torej poskrbimo v rastlinjaku za ogrevanje? Pomagamo si lahko z oljnimi svečami ali z žerjavico, ki jo pridobimo iz kamina oziroma peči. V primeru, da boste za ogrevanje uporabili sveče, le-te pokrijte s posodo z dodanimi odprtinami za zrak. Žerjavico pa lahko shranite kar v kovinsko vedro. Skoraj razbeljeno vedro bo tako poskrbelo za ogrevanje celotnega objekta.

Imate polikarbonatni rastlinjak? Ogrevanje bo v tem primeru še bolj učinkovito, saj le ta namreč izjemno dobro zadrži na novo pridobljeno temperaturo. Ne pozabimo pa niti na to, da bo zaradi primernega pronicanja sončne svetlobe v rastlinjakih še topleje.

polikarbonatni rastlinjaki

Rastlinjak: kaj saditi v aprilu?

Imate rastlinjak, kaj saditi v aprilu pa je vaše vprašanje? V resnici je april mesec, ko se lahko lotimo sajenja številnih različnih vrtnin in tako dobro poskrbimo za samooskrbo.

Že v začetku meseca lahko posadite paradižnike. Med sadike lahko dodate tudi solato in baziliko. S tem boste svoje gredice vsekakor popestrili. V primeru, da imate dovolj velik rastlinjak, ga lahko barvno poživite še s kapucinkami.  

Sredi aprila bo čas za sajenje bučk, v drugi polovici meseca pa bodo na vrsti že jajčevci oziroma melancani in paprika. Konec meseca se lahko pozabavate s sajenjem kumar, a bodite pozorni, saj se teh lahko lotite šele, ko bo ponoči v rastlinjaku 10 ali več stopinj Celzija. Prej bi sadike lahko pomrznile.

Lotite se lahko tudi sajenja nizkega stročjega fižola. Posadite ga lahko, ko bo temperatura konstantno nad 5 stopinj Celzija. Gre namreč za izredno občutljivo rastlino. Čas pa bo primeren tudi za sajenje motovilca, blitve in peteršilja. Lahko se lotite celo jagod in tako poskrbite za hitreje dostopen pridelek.

Ko bodo sadike in semena v zemlji, jih zaščitite z zastirko iz slame. Na takšen način boste poskrbeli, da se bodo korenine dobro prijele. Le dobro ukoreninjene rastline lahko namreč poskrbijo za dovajanje dovolj vode in hranilnih snovi. Oboje je pogoj, da bo vaš pridelek sploh uspel. Poleg tega boste s slamo pred prenizko temperaturo in premočno sončno svetlobo zaščitili tudi tla. Ta namreč zato, ker se rastline še niso dobro razrasle, ne bodo dovolj zaščitena in lahko pomrznejo. S tem bi seveda po nepotrebnem ogrozili svoj pridelek.

Sicer je april tudi pravi čas, da popestrite okolico svojega kvalitetnega rastlinjaka. Tja lahko posadite različna zelišča in cvetje. Prav tovrstne rastline so običajno medovite in s tem lahko hitro pritegnemo opraševalce. Tako pridne čebelice kot čudovite metulje. V okolici pa lahko postavite atraktivni hotel za žuželke. Tako boste privabili tudi tiste koristne vrste.

rastlinjak ogrodje

Rastlinjaki: ogrodje večkrat razprite zaradi zračenja

Če boste v rastlinjaku poskrbeli za ogrevanje, pa tudi sicer, ne smete pozabiti na zračenje objekta. Tako boste zmanjšali temperaturo, ki se lahko zaradi zasnove objekta dvigne tudi do 30 stopinj Celzija in več. Hkrati boste poskrbeli, da v vašem (polikarbonatnem) rastlinjaku ne bo odvečnega kondenza, ki bi lahko poškodoval sadike. Škodil pa ne bi le sadikam, temveč tudi samemu objektu.

Ko boste zračili svoj rastlinjak, ogrodje razprite ali dvignite, lahko odprete tudi vrata. Tako bo dovod svežega zraka dovolj velik, temperature pa se bodo, v primeru, da so znotraj objekta previsoke, nekoliko znižale. Poskrbite za redno prezračevanje tudi, če imate polikarbonatni rastlinjak.