Pošlji povpraševanje

Rastlinjaki iz polikarbonatnih plošč so odlični za zaščito pridelka

Rastlinjaki, še posebej tisti večjih dimenzij, morajo biti skrbno načrtovani. Za izdelavo je treba izbrati resnično najkakovostnejše materiale, ki ustrezajo specifičnim kriterijem. To bo omogočilo, da bo pridelek optimalno uspeval v vseh vremenskih pogojih, kar je osnovni cilj, ki ga poskušamo doseči z rastlinjaki.

Zakaj izbrati polikarbonatne plošče za rastlinjake?

Nedvomno so ena najboljših opcij polikarbonatni rastlinjaki. To trditev je mogoče podkrepiti z več argumenti. Upoštevati moramo predvsem, da pridelek za uspevanje poleg vode in hranilnih snovi potrebuje zadostne količine toplote in svetlobe. Polikarbonatne plošče, včasih imenovane lexan plošče, poskrbijo za odlično toplotno izolacijo, hkrati pa prepuščajo obilo svetlobe. Ob tem je treba poudariti, da sicer sončna svetloba pronica skozi material, vendar pa to ne velja za ultravijolične žarke. Ena glavnih prednosti materiala je namreč prav ta, da je odporen na UV-sevanje, kar pomeni, da ne prihaja do rumenjenja oz. da material ne pomotni, kar bi oviralo nemoten prehod svetlobe. Za doseganje čim boljše toplotne izolacije se priporočajo večslojne polikarbonatne plošče za rastlinjake večjih debelin. To sicer pomeni malce manj svetlobe, vendar pa je bo še vedno na pretek. Tu velja omeniti še, da so polikarbonatni rastlinjaki dobra izbira tudi zaradi dejstva, da je s tem zagotovljena izjemna odpornosti na mehanske obremenitve oziroma udarce. Ni torej nevarnosti, da bi prišlo do poškodb v primeru toče.

rastlinjak iz polikarbonatnih plošč

Oglejte si ponudbo polikarbonatnih plošč

Možni polikarbonatni rastlinjaki poljubnih dimenzij

Uporaba lexan plošče pride v poštev tako pri majhnih, samooskrbnih vrtnih rastlinjakih kot pri tistih največjih dimenzij. Ker je material kljub izjemni trpežnosti zelo lahek, bo montaža hitra in enostavna tudi pri zahtevnejših projektih. Razrez lahko opravite kar sami – pri nekoliko večjih debelinah bo za to potrebna žaga. Čeprav montaža ni pretirano zahtevna, pa je vendarle nujno upoštevati osnovne napotke. Posledica neprofesionalne montaže, ki jo izvede nekdo brez pravih izkušenj, je namreč velikokrat kopičenje kondenza in umazanije v prekatih, kar postopoma privede do uničevanja samega materiala.

Kje kupiti lexan plošče za rastlinjak?

Kakovostne polikarbonatne plošče za rastlinjake vas čakajo v ponudbi podjetja MS Viscom. Na voljo so vam različne dimenzije (od 4 do 16 milimetrov), kar pomeni, da lahko debelino povsem prilagodite vrsti pridelka in specifikam okolja oz. podnebja, kjer bo postavljen vrtni rastlinjak. Gre za izdelke priznane nemške znamke SUNLITE, ki navdušujejo s trpežnostjo in z zagotavljanjem izvrstne izolacije. Z njihovo uporabo bodo tako rastlinjaki predstavljali zares optimalno okolje za rast. Obenem boste pri nas dobili kakovostne vezne profile in dodatne pripomočke za montažo.

vrtni rastlinjak

Material omogoča še številne druge načine uporabe

Seveda pa polikarbonatne plošče nikakor niso primerne zgolj za rastlinjake. Srečujemo jih namreč še marsikje drugje. V zadnjem času je to brez dvoma ena najbolj priljubljenih izbir za nadstreške. S tem imamo v mislih nadstreške različnih vrst. Uporabljajo se npr. za nadstreške za avto, iz njih pa so pogosto izdelani še nadstreški za balkone, terase, pred vhodom v hišo itn. Material je prav tako zanimiv kot alternativa klasični zasteklitvi – npr. za »zastekljene« stene. Nevarnost za poškodbe je namreč tu bistveno manjša. Uporabiti ga je denimo mogoče za pregradne stene. Za več zasebnosti tu priporočamo barvne izvedbe namesto prozorne. Vsekakor je pomembno, da so lastnosti prilagojene načrtovanemu namenu uporabe. Upoštevajte, kako dobro toplotno izolacijo potrebujete ipd.. Rastlinjaki so tu nedvomno eden tistih primerov, ko je zahtevana še posebej dobra izolacija, po drugi strani pa si marsikje brez težav privoščimo enoslojne izvedbe. Če potrebujete pomoč pri izbiri zares najustreznejše rešitve za svoje zahteve, vam bomo seveda z veseljem svetovali. Naše bogate izkušnje nam omogočajo, da poiščemo resnično najboljšo rešitev za vsako stranko. Za konec pa naj omenimo še, da je material obenem pogosta izbira pri večjih objektih, predvsem športno-rekreativnih. Nemalokrat se denimo  uporabi za izgradnjo dvoran oziroma za pokrivanje bazenov.

Več o polikarbonatnih rastlinjakih