Terasa z nadstreškom je več kot le terasa

Od kod ideja o pokritih terasah in balkonih, o terasah z nadstreški, in kaj ima to skupnega s polikarbonatnimi ploščami? Prvo najverjetneje izvira iz kolektivnih sanj o hiši z vrtom in teraso. Morda je to le slovenska posebnost, a v našem prostoru terasa (s hišo in vrtom, seveda) že od predosamosvojitvenih časov velja za poseben statusni simbol. Ni čudno, da jo marsikdo med nami danes tudi ima. A kaj početi s tem simbolom obilja in udobja, to se učimo sproti. Kakor so že terase čudovite, šele po prvem letu sobivanja z njimi ugotovimo, da so uporabne le slabih pet mesecev letno, pa še to samo ob ugodnih vremenskih razmerah. Na srečo so povsod okrog nas primeri dobre prakse, od katerih se lahko učimo ali jim izmaknemo kakšno dobro idejo, in tu pridejo na vrsto polikarbonatne plošče. Najpogostejše rešitve so namreč zasteklitve in nadstreški za terase. Ti terase spremenijo v celoletne bivalne površine, ki nas in naše bližnje razveseljujejo z zelenimi zasaditvami in lepimi razgledi. A če so še pred časom terase in balkone pokrivali predvsem leseni nadstreški in konstrukcije, so te danes nadomestili sodobni materiali z veliko ugodnejšimi lastnostmi.

pokrite terase

Zakaj pokriti teraso s polikarbonatnimi ploščami?

Za razliko od lesenih nadstreškov so polikarbonatne plošče odporne na vse vremenske prilike in neprijetnosti, od dežja, snega, nizkih, visokih temperatur, do toče in drugih udarcev, ki bi jih lahko povzročili padajoči kostanji ali otroška igra z žogo pred hišo. Poleg tega so nadstreški iz polikarbonata lahki in enostavni za sestavljanje, prav tako pa se željam prebivalcev prilagodijo glede toplotne izolativnosti in svetlobne prosojnosti. Polikarbonatne plošče po tehničnih lastnostih ne presegajo le lesa, ampak tudi steklo in pleksi steklo ter druge kritine iz umetnih materialov. To so potrdili številni načrtovalci javnih površin, ki polikarbonatne materiale v svojih projektih uporabljajo zaradi njihove vzdržljivosti, varnosti in dolgoročne varčnosti.

Zgolj nadstrešek ali celotna zasteklitev - izbira je odvisna od želja in navad uporabnika

Zaradi različnih oblik in dimenzij se polikarbonatne plošče lahko uporabljajo kombinirano - z njimi lahko zgradimo le nadstrešek za teraso, ki nas bo varoval pred dežnimi kapljami in sončno pripeko, lahko pa se odločimo za širšo izpeljavo in streho za teraso dopolnimo s prozornimi polikarbonatnimi vertikalnimi ploščami, ki delujejo kot zasteklitev. Tako dobimo povsem pokrito teraso. Večslojne plošče nudijo tudi dobro toplotno izolacijo in tako omogočijo uporabo terase tudi pri nižjih zunanjih temperaturah.

nadstreški za terase

Katera polikarbonatna plošča je najboljša za nadstreške za terase?

Vsekakor je pri vsaki odločitvi potrebno previdno izbrati vrsto polikarbonatne plošče. Te so na voljo v enoslojnih ali večslojnih različicah, lahko so prozorne, barvne, valovite, ravne ... Kot ni konca željam kupcev, je neskončna tudi ponudba polikarbonatnih plošč na trgu. Tudi v Sloveniji imamo dostop do široke izbire nadstreškov za terase in drugih plošč za pokrite terase visoke kvalitete.

Kolobocije z montažo so stvar preteklosti

Verjetno se še spomnite, da vsak gradbeni podvig, sploh v naredi-sam izvedbi, pomeni mesec ali več nereda in packarije, včasih pa tudi kakšen obisk urgence. Z urejanjem pokrite terase s polikarbonatnimi ploščami se temu na srečo lahko izognemo. Kot že omenjeno, je pri takšni izbiri predvsem pomembno načrtovanje. Predvsem je priporočljivo realistično oceniti lastne potrebe in želje ter se o njih pogovoriti z izkušenim prodajalcem ali montažerjem. Ob pravi izbiri materiala in pravilno izmerjenih dimenzijah vam bodo v trgovini polikarbonatne plošče razrezali na pravšnje dimenzije, večinoma pa vam jih bodo tudi dostavili na dom. Od tu naprej je pot relativno lahka in kratka: montaža polikarbonatnih plošč je enostavna in terasa bi morala biti pod streho ter pripravljena za uporabo v manj kot nekaj dneh.