Plastenke za vodo predstavljajo ekološki problem

Plastenke za vodo so vse bolj razširjene, saj omogočajo dostop do čiste pitne vode, ko ta drugače ni na voljo. Zaradi njihove priljubljene uporabe se je pojavil pereč problem odpadne plastike, pod vprašanjem pa je tudi kakovost uporabljene plastike in njen vpliv na zdravje.

Plastenke za vodo brez BPA

Plastenke za vodo – s filtrom in plastiko brez bpa

Mnogi poskušajo rešiti to težavo z uporabo plastenk za večkratno uporabo. Te so narejene iz kvalitetnejše plastike, ki ne vsebuje snovi bpa, ki lahko povzroča hormonske motnje. Obstajajo tudi plastenke za vodo s filtrom, ki naj bi iz natočene vode izločil klor in organske snovi. Uporaba takšnih plastenk za vodo je neprimerno boljša rešitev od uporabe plastenk za enkratno uporabo, čeprav moramo biti pri tem vseeno pozorni, da se v njih ne pojavijo bakterije. Obstaja pa še veliko bolj ekološki in higienični način, kako do neoporečne vode, sploh v prostorih, kjer se zadržujemo dlje časa – na primer na delovnem mestu.

Prednosti uporabe malo večje plastenke za vodo

Aparati za točenje vode v balonu za svoje delovanje uporabljajo malo večje plastenke – te so za 18,9 l vode. Voda v njih je ponavadi izvirska in pod stalnim nadzorom polnilca, zato ne potrebuje niti dodatnega filtra, kar pomeni, da so v njej ohranjeni vsi minerali, ki bi se drugače izločili s filtrom. Privlačna pa je tudi njena cena: cena za liter vode (vključno z dostavo) iz takšnega aparata je večkratno nižja od cene nakupa samostojne litrske plastenke za vodo.

dostava plastenk za vodo s filtrom

Ekološka in ekonomična prednost avtomatov za vodo

Omeniti je treba še avtomate za vodo, ki so priključeni neposredno na vodovodni sistem. Ti vstopno vodo filtrirajo in zmehčajo, uporabnikom pa jo ponudijo že prijetno ohlajeno ali dovolj vročo za pripravo toplih napitkov, kot je čaj. Uporaba takih avtomatov je še bolj ekonomična, saj se nam ni treba ukvarjati niti z dostavo vodnih balonov, hkrati pa ne bremenimo okolja z odpadno plastiko.

ZAKAJ BI PLAČEVALI ZA DOSTAVO PLASTENK ZA VODO?