Pitna voda v Sloveniji za zdaj čista in v izobilju

Pitna voda v Sloveniji v glavnem prihaja izpod zemlje. Podzemne vode (podtalnica) oskrbujejo kar 97 % prebivalstva. Drugi pomemben vir pitne vode pri nas so izviri podzemne vode, ki jih je v Sloveniji približno 7.000. Podzemne vode se napajajo iz padavin in površinskih voda ter iz podzemne vode drugih, višje ležečih območij. Poleg podzemne vode so vir pitne vode tudi površinske vode (na primer reke in jezera). V Sloveniji je oskrba s pitno vodo večinoma dobra. Pitna voda iz večjih vodovodov je ustrezne kakovosti. Sem sodijo tudi naši največji sistemi (npr. za Ljubljano in Maribor), ki oskrbujejo skupaj okoli tretjino prebivalcev Slovenije in za katere priprava vode ni potrebna, saj surova voda zagotavlja zdravstveno ustrezno pitno vodo. Ljubljana je eno redkih mest tolikšne velikosti v Evropi in v svetu, kjer iz pipe priteče neoporečna voda iz podtalnice.

Pitna voda v Sloveniji

Kljub kvaliteti vode pa se pojavlja problem predvsem v starih stavbah, kjer se že desetletja nabira vodni kamen, kar vpliva na kvaliteto vode. V primeru, da v svojem kozarcu vode opažate plavajoče delce berite boste v tem članku našli rešitev.

Pitna voda je bogastvo - ne samo v Sloveniji

Čista pitna voda je voda v njenem prvotnem stanju ali po pripravi, namenjena pitju, kuhanju, pripravi hrane ali za druge gospodinjske namene, ne glede na njeno poreklo in na to, ali se voda dobavlja iz vodovodnega omrežja iz sistema za oskrbo s pitno vodo, cistern ali kot predpakirana voda, ter vsa voda, ki se uporablja za proizvodnjo in promet živil. Zaradi slabega odnosa do okolja tudi pitna voda v Sloveniji ni več takšna, kot je bila nekoč, vendar pa je njena kakovost še vedno zadovoljiva. Kljub temu to ne pomeni, da se lahko do vode vedemo kot do nečesa samoumevnega, saj si nihče ne želi, da bi se pridružil že milijardi in pol nesrečnežev na svetu, ki nimajo zdravstveno neoporečnega vodnega vira.

Mineralna, pitna, namizna ali izvirska voda?

Že res, da si na prvi pogled vse zdijo podobne, a verjemite, da so njihovi okusi popolnoma različni. Nanje vplivajo tako mineralne snovi, ki se utapljajo v njih, kot elementi v sledeh in preostale sestavine, na katere vplivajo temperatura, tlak, vsebnosti raztopljenih kamnin in drugo. Izvirska voda ima svoj izvir v podzemnem vodnem viru, zato je naravna in čista, vsebuje pa tudi zdrave mikrobiološke elemente. Voda Vila 902 priteka iz osrčja alpske krajine, iz izvira na Kašni planini, na 1100 m nadmorske višine, polni pa se le 200 metrov nižje na 902 metrih nadmorske višine. Voda Vila izvirska voda 902 je najčistejša pitna voda v Sloveniji. Njena cena pa še nikoli ni bila tako ugodna.

Obiščite nas in se prepričajte sami tudi o široki ponudbi aparatov za vodo. Vabljeni.

Preberite več o naših avtomatih za vodo >>

Pitna voda Vila