Pošlji povpraševanje

Javna razsvetljava zagotavlja velik prihranek energije


Javna razsvetljava je bistvenega pomena tako v mestnih središčih kot v manjših vaseh. Cestna razsvetljava ima namreč zelo pomemben vpliv na naše počutje, saj bi se v slabi svetlobi ali celo v temi, marsikdaj počutili neprijetno. Zelo pomembna je tudi z vidika varnosti – tako prometne kot varnosti oseb.

Z ustrezno LED javno razsvetljavo lahko življenje ponoči poteka praktično enako kot podnevi. Hoja po pločnikih in vožnja po cestah je pregledna, varna in enostavna. Če so LED svetila javne razsvetljave kakovostna in dovolj močna, pride na cesti do manj nesreč, saj so vsi udeleženci v prometu dobro vidni. Ker pa je v Sloveniji kar 200 tisoč (LED) svetil javne razsvetljave, je pomembno, da so le-ta okolju prijazna in energetsko varčna.

V preteklosti so občine ogromne vsote denarja vlagale prav za javno razsvetljavo, saj so halogene žarnice porabile ogromno energije. Prav zato je prišlo do razvoja LED javne razsvetljave (na sončne celice), ki zagotavlja dobro osvetljenost in precej nižje stroške.

LED javna razsvetljava


LED javna razsvetljava

LED svetila javne razsvetljave so prinesle veliko prednosti, tako s stroškovnega vidika kot z vidika prijaznosti do okolja. LED svetila namreč proizvajajo svetlobo s pomočjo elektroluminescence, kar pomeni, da se med delovanjem ne segrevajo. Ravno to je bil namreč največji problem halogenskih žarnic in drugih svetil, ki so večino energije pretvorila v toploto namesto v svetlobo.

LED javna razsvetljava deluje drugače, saj kar 95% energije pretvori v svetlobo, zato izgube električne energije praktično ni. Tovrstna cestna razsvetljava je zelo koristna tudi za okolje, saj ima izjemno dolgo življenjsko dobo. Tako menjava svetil praktično ni potrebna, posledično pa je odpadkov precej manj.

Prednost LED javne osvetljave je tudi v tem, da kljub manjši porabi električne energije še vedno zagotavlja odlično osvetljenost. Za varnost prebivalcev je poskrbljeno, saj so ceste in ulice pregledne tudi ponoči. Lahko bi rekli, da tovrstna javna razsvetljava zvišuje kakovost življenja celotne družbe.

LED svetila javna razsvetljava


LED javna razsvetljava na sončne celice

LED javna razsvetljava na sončne celice se s pomočjo sončne energije napaja preko vgrajenih solarnih modulov. Poleg očitne prednosti, da je takšna cestna razsvetljava najcenejša, pa je za LED javno razsvetljavo na sončne celice značilno tudi, da je popolnoma neodvisna od električnega omrežja.

Ker so akumulatorji, ki so vgrajeni v steber svetilke ali pa se nahajajo v tleh, dovolj močni, lahko tovrstna LED svetila javne razsvetljave nemoteno delujejo tudi 4 do 5 dni in med izpadi elektrike.

LED javna razsvetljava na sončne celice je super rešitev tudi zaradi enostavnega krmiljenja, saj lahko moč osvetljenosti reguliramo kar iz nadzornega centra.

javna razsvetljava na sončne celice