Uporabnost toplotne črpalke voda voda (TČ)

Toplotna črpalka za ogrevanje (TČ), ki za gretje prostorov uporablja vodo, se poslužuje elektrike za premikanje toplote z enega dela toplotne črpalke v drugi del in generira toploto posredno preko vode in na ta način porabi dvakrat do trikrat manj elektrike kot običajni električni grelniki vode. Za premikanje toplote toplotna črpalka voda uporablja ravno obraten mehanizem kot hladilnik.

Ali je toplotna črpalka voda/voda primerna za ogrevanje mojega doma

Toplotna črpalka voda vodaV kolikor imajo prostori, ki jih želite ogrevati, podtalnico na sprejemljivi globini se lahko kot vir ogrevanja uporabi toplotna črpalka voda voda. Zaradi relativno konstante temperature podtalnice (med 8 in 12 °C) celo leto, se stroški ogrevanja praktično ne spreminjajo glede na letne čase. Pri črpanju podtalnice iz večjih globin, je za prostore z nižjimi izgubami toplote smotrno preveriti ali je glede na izkoristek (poraba elektrike za črpanje) smiselno namestiti sistem toplotne črpalke voda ali pa bi morda bili bolj primerni solarni sistemi za ogrevanje ali kakšna druga toplotna črpalka, kot denimo toplotna črpalkazrak vodaali toplotna črpalka zrak zrak.

Toplotna črpalka na vodo le-te ne onesnaži, saj je voda, ki se uporablja za ogrevanje prostorov ločena od same toplotne črpalke. Podjetje Iblo pa za vas izvedejo tudi nujni črpalni test, s katerim ugotovijo pretočnost podzemne vode.

Investicijsko gledano je lahko namestitev toplotne črpalke na vodo malo dražja izbira, vendar se investicija zaradi nizkih stroškov obratovanja kmalu povrne. Prav tako se voda črpa iz podtalnice, ki predstavlja neomejeno zalogo vode, tako da vam bo toplotna črpalka za ogrevanje doma tudi v sušnih mesecih odlično služila. Omeniti pa velja še dve prednosti, ki jih toplotna črpalka voda voda prinese v vaš dom, in sicer zasede minimalno prostora, ker za ogrevanje ni potrebna namestitev nerodno velikega bojlerja, s čimer pa znebite se tudi skrbi pred morebitnimi okvarami in posledičnimi poplavami konvencionalnih načinov ogrevanja z vodo.

Prednosti, ki jih prinese toplotna črpalka voda voda v vaš dom:
  • toplotna črpalka pomeni dolgoročni prihranek porabe električne energije
  • toplotne črpalke so neusahljiv vir tople vode
  • toplotna črpalka ne zasede veliko prostora
  • različni tipi toplotne črpalke, zato se lahko vgradijo v vsako okolje

Vsekakor pa je obnovljivi vir za ogrevanje vašega doma pomembna odločitev, zato si vsekakor oglejte še ostale storitve podjetja Iblo.

Iblo | Toplotna črpalka (TČ) voda voda za ogrevanje - povezava do naše spletne strani:

www.iblo.si/toplotne-crpalke